UN FORMAT ANTICRISI

La veu esquinçada

El cantant Antonio Orozco clausura avui el Suite Festival al Liceu amb l'espectacle 'Único' i totes les entrades venudes

El cantant Antonio Orozco.

El cantant Antonio Orozco.

2
Es llegeix en minuts
LUIS TROQUEL / BARCELONA

Es va fer famós cantant Devuélveme la vida i la súplica es va complir de sobra. Antonio Orozco va començar a disfrutar des d'aleshores d'un èxit tan progressiu com pertinaç, que s'ha vist mediàticament amplificat pel seu paper de rutilant coach al programa La Voz. Cantautor pop d'accent del sud i maneres vocals no precisament acomodatícies, es va fer un lloc en el mainstream amb un llenguatge inusual, cantant al límit. Sempre amb la veu esquinçada.

Aquesta nit clausura la primera edició del Suite Festival al Liceu amb totes les entrades esgotades des de fa ja dies. I ho fa amb un espectacle titulat Único«És un somni arribar al Liceu, perquè quan vaig idear aquest espectacle pensava que faríem com a màxim 10 o 12 representacions, i crec que ja n'hem fet més de 200», afirma Antonio Orozco. «És una cosa gens convencional, diferent de tot; mai sabem ben bé que passarà». I sempre al límit de les diferents disciplines artístiques. «Hi ha part parlada, interacció amb el teatre i amb el vídeo, improvisació i, és clar, moltes cançons».

El format d'Único va néixer en part per afrontar la crisi. «Les coses es van complicar molt en aquest país, tant per la crisi com per l'IVA, no hi havia manera de sostenir les estructures», assegura. «Els que ens dediquem d'alguna manera a l'entreteniment seguim passant un moment dificilíssim, hi ha una falta de mirament absolut per part del Govern i els polítics en general. Ens sentim com apartats, amb un desconcert total sobre la nostra situació».

Único no ha deixat de representar-se, alternant-se amb gires tan exitoses com l'última, en què va omplir tres vegades el Sant Jordi Club de gom a gom. Amb el seu encara últim disc Dos orillas, concebut a l'altre costat de l'oceà. «Quan va començar el llançament de la meva carrera internacional, em vaig instal·lar als Estats Units dos anys i mig, que va ser el que va trigar a encarrilar-se».

15 anys de trajectòria

Notícies relacionades

Avui Antonio Orozco torna a viure a Barcelona. «Definitivament em sento com mai abans estant a casa, el meu fill ja té vuit anys i per mi l'eix ja és aquí». Encara que sempre amb la maletes fetes. «Viatjo molt sovint a països com Mèxic, Colòmbia o l'Argentina, i ara estic preparant també un espectacle que al maig portarem al Coliseo de San Juan de Puerto Rico». I també amb un peu a Madrid, ara que torna a ser coach a La Voz al costat de Malú, Laura Pausini i Alejandro Sanz. «El primer any em va enxampar completament per sorpresa. Jo mai havia fet televisió, només per cantar en aquest programa o altre, i t'adones que el teu dia a dia canvia, perquè el teu nivell de popularitat és un disbarat. Et reconeixen a qualsevol lloc: el taxista, el forner… Llavors em va xocar una barbaritat tot això dels paparazzis, gent que volia saber coses de la meva vida de les quals mai se m'hauria acudit parlar… Però aquest any ho porto molt bé, amb molta calma».

Aquest any també es compleixen 15 anys de la publicació del seu primer disc. «No en canviaria res. Ho deixaria tot igual, amb els encerts i amb tots els desencerts». I sense cap necessitat de mirar enrere. «A casa no tinc premis a les prestatgeries ni discos d'or penjats». I no és perquè no n'hi hagin donat. «Els reconeixements tenen importància en el moment en què els reps, però conviure amb ells no crec que sigui saludable».