65a EDICIÓ DEL FESTIVAL DE CINE DE BERLÍN
Branagh adapta una 'Cenicienta' vetusta
El cineasta presenta una versió cursi del conte

Richard Madden, Lily James, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Kenneth Branagh i Stellan Skarsgard. /
Les adaptacions de contes infantils que Hollywood s'ha llançat en planxa a produir els últims anys són com els ous Kinder: vénen amb regal, un ingredient addicional que funciona com a al·licient per a la taquilla i com la seva raó mateixa de ser. Hem vist Hansel i Gretel convertits en uns sàdics caça-recompenses, a una Blancaneu que no desentonaria a la Terra Mitjana, i a Alícia i el seu país de les meravelles amplificats pel 3D. És en aquest context que aquest divendres es va presentar Cenicienta a la Berlinale, adaptada als nous temps i reconvertida en... doncs això, en la Ventafocs.
En efecte, la nova criatura de Disney és tan convencional que gairebé resulta transgressora. Hi ha la dolça òrfena -la relativament desconeguda Lily James-, la malvada madrastra -Cate Blanchett desfermada-, el príncep de carisma letal -l'actor que fa de Rob Stark a Juego de Tronos-, la fada madrina, la carbassa, la carrossa i la sabata de vidre, el relat dels germans Grimm pres de forma essencialment literal com si fos la primera vegada que es porta a la pantalla, encara que tots sabem que no és així. Existeixen almenys mitja dotzena d'adaptacions prèvies, i això sense comptar ni les versions apòcrifes ni les perversions pornogràfiques.
Aquí no hi ha anacronismes ni referències a la cultura pop, ni una tercera dimensió que doni profunditat decorativa a l'assumpte, ni humor ja no políticament incorrecte sinó ni tan sols lleument maliciós. En canvi, hi ha acudits de calbots i peus pudents. Fer una pel·lícula sense cinisme no té res de dolent, però no hauria de ser sinònim de fer una pel·lícula vetusta. I aquesta té la mateixa mentalitat que l'estupenda versió animada del 1950.
Notícies relacionadesFa la sensació que l'únic objectiu de Disney al tornar a explicar el conte ha sigut embolicar-lo amb totes les noves virgueries visuals, i potser per això al director Kenneth Branagh -què lluny queden els anys en què aquest home no movia ni un múscul si no era per adaptar Shakespeare- se li escapa la mà tocant botons. La frontera que separa un film exuberant d'un d'hortera és molt fina, i aquesta pel·lícula la fa miques.
'KITSCH' I AFECTADA / L'excés kitsch només és un dels motius pels quals Cenicienta acaba embafant. L'altre és que és molt cursi, tan afectada en els seus diàlegs, i en la narradora que insisteix en la importància de creure en la màgia, i en la manera com la càmera captura les mirades que es creuen la dolça òrfena i el príncep de carisma letal, que un gairebé desitja que els Lannister passin pel palau de Rob Stark i comencin a tallar caps.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA