"Aquí jo ja no hi quep", diu Valentí Puig sobre la seva renúncia al Conca
L'escriptor i periodista argumenta que es desvincula de les institucions catalanes "per la intensificació del procés"

Valentí Puig, en un cèntric hotel de Barcelona. /
"Aquí jo ja no hi quep", ha sentenciat l'escriptor i periodista mallorquí Valentí Puig en referència a la seva dimissió com a membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca). Segons Puig, participar en l'ens assessor de les polítiques culturals a Catalunya implica "un element d'adhesió institucional" que ell ja no pot compartir davant "la intensificació del procés, entre la suposada consulta i la presentació davant la presumpta societat civil de la llista única".
La carta de dimissió, recorda, té dos elements, la seva "discrepància i desacord amb un procés de deriva institucional que en comptes de matisar-se, va a més" que fa que ja no estigui "en condicions d'estar vinculat amb un ens institucional", i l'expressió del seu "respecte i lleialtat" al que representa el Conca.
Encara que Puig explica que quan va accedir a formar part del Conca va demanar "reservar-se la capacitat crítica", sosté que mentre ocupava un lloc en aquest organisme "no és que estigués constret" per la seva posició en el si de la institució a l'hora d'expressar les seves opinions sobre la situació política. "Però sí que anava amb compte i matisava més del que ho faré ara".
El funcionament del Conca
Puig lamenta que la seva renúncia hagi transcendit inesperadament (la seva vacant s'havia de cobrir el mes de febrer vinent dins del procés habitual de renovació dels membres de l'organisme) després que es filtrés al setmanari 'El Triangle' una còpia de la seva carta al president del Conca, Carles Duarte, que havia estat enviada al Parlament. «Jo volia desvincular-me de tot el món institucional però no volia perjudicar el Conca, i per això ho vaig comunicar amb una carta al president», explica. Però en les circumstàncies actuals, afegeix, "tot sembla que tingui una importància que no té".
Puig valora positivament el funcionament del Conca en aquesta segona etapa, després de la reforma dels estatuts, malgrat que hagi patit una retallada de recursos i competències que li impedeix convertir-se en un ens similar als Arts Council britànics, cosa que potencialment seria possible donades les seves característiques de neutralitat política "però al que segons sembla no estan disposats".
"He estat molt a gust al Conca, hi havia molta informació i molt de sentit de l'humor, i des del Conca no es feia política, no ha calgut votar les decisions ni una sola vegada", sosté Puig. Un ambient que atribueix en gran part a la "capacitat de diplomàcia" de Carles Duarte.
Notícies relacionadesL'escriptor, conegut pels seus punts de vista liberal conservadors, sosté que va rebutjar també, a l'ingressar en l'organisme, "formar part d'una quota de partit". "Si això era cert es veurà ara quan es produeixi la substitució", afegeix.
En l'actualitat, el Conca està presidit pel poeta i director de la Fundació Carulla Carles Duarte, amb Isona Passola, Mercè Gisbert, Gemma Sendra, David Albet i Pilar Parcerisas com a membres, a més del dimissionari Puig.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis