Queen. El salvament

L'antologia 'Queen forever' presenta tres gravacions inèdites, inclòs un duo de Freddie Mercury amb Michael Jackson

Queen, en una imatge promocional  de principis dels 80, dels temps de’The works’.

Queen, en una imatge promocional de principis dels 80, dels temps de’The works’. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

Arran de la mort de Freddie Mercury, el 1991, es va obrir la veda de les antologies de Queen, de manera que des d'aleshores s'han publicat fins a una vintena de recopilacions d'èxits, boxsets i compendis de singles, productes que han tingut, generalment, una òptima resposta comercial. En aquest superpoblat context, Queen forever, que surt demà a la venda, va una mica més enllà i dóna a conèixer tres registres fins ara ocults als arxius discogràfics, que veuen la llum 19 anys després de Made in heaven, l'últim disc del grup amb material inèdit.

Els focus se centren en el duo de Mercury amb Michael Jackson a There must be more to life than this, una balada amb crescendo èpic que surt de les catacumbes en una barreja de William Orbit. El cantant la va compondre durant les sessions de Hot space (1981), de Queen, i aquest grup la va gravar tres anys després amb la intenció d'incloure-la al disc The works. Desestimada finalment, Mercury la va registrar pel seu compte al seu disc en solitari Mr. Bad Guy (1985). Mentre aquest viacrucis es produïa, el 1983, Mercury va anar a visitar Michael Jackson, fan de Queen que havia anat a diversos dels seus concerts, a la seva mansió de Neverland. La cita es va saldar amb la gravació, a duo, d'aquesta cançó i de dues més, Victory i State of shock. Van arribar a sospesar la idea d'un disc a mitges, però la col·laboració es va torçar. La versió oficial apunta que les agendes no quadraven. L'altra, al disgust de Jackson quan va sorprendre el seu partenaire esnifant cocaïna a l'estudi amb un bitllet de cent dòlars. Per això, Mercury va optar per publicar la peça pel seu compte i Jackson va destinar Victory State of shock al disc de tornada de The Jacksons, i a la segona el va substituir per Mick Jagger.

Mesos enrere es va apuntar a la possibilitat que Queen forever inclogués també aquests dos duos de Mercury i Jackson, però les negociacions amb els hereus de l'autor de Thriller no van arribar a bon terme. Cosa que suggereix que altres llançaments amb material inèdit encara han d'arribar, si bé, en aquest cas, podria tractar-se de discos publicats amb el nom de Michael Jackson, relleus de Michael (2010) i Xscape (2014).

BALADA ROCKERA

Un altre motiu d'interès per als fans és la inclusió de Let me in your heart again, una cançó que Brian May va compondre el 1983 i que va anar a parar a un disc de la seva dona, l'actriu i cantant britànica Anita Dobson, titulat Talking of love (1988), actualment descatalogat i objecte de col·leccionisme. Aquella versió, que és possible localitzar a Youtube, es basava en la veu i el piano, i era molt tova i perfumada en comparació amb el desplegament rocker de la presa que ofereix Queen forever, amb cors ampul·losos i l'afilada guitarra de May.

Finalment, l'antologia ofereix una gravació inèdita de Love kills, la cançó que Mercury va compondre amb Giorgio Moroder per a la banda sonora de la restaurada Metropolis, de Fritz Lang, el 1984. La versió original oferia un acabat electro-pop del tot absent en la presa registrada per Queen, retitulada com a Love kills - The ballad, i molt més inflada, de nou amb la robusta guitarra de May marcant els perfils.

RECORREGUT REMASTERITZAT

Notícies relacionades

La resta del contingut de Queen forever apunta cap al recorregut antològic dels èxits del grup a través de registres remasteritzats. Es tracta de 20 cançons en l'edició estàndard del disc, i 36 en la versió de luxe, en doble compacte. Material en què dominen les balades, i que passa per alt èxits universals del calibre de Bohemian rhapsody, Another one bites the dust I want to break free i sí que inclou algunes peces molt menys populars, algunes de les quals no van ser publicades en single al seu dia, com Drowse, Lily of the valley i Bijou.

I mentre Queen forever veu la llum, Brian May i Roger Taylor estan embarcats en la seva nova ocurrència, el projecte Queen + Adam Lambert, amb el jove cantant sorgit del programa de televisió American idol. Una gira mundial de grans recintes que passarà per Europa al gener i febrer, i que no contempla parades a Espanya. L'obra de Queen segueix donant per a molt.