El Grup 62 integra la seva xarxa comercial a Planeta i remodela la seva direcció editorial

La comercial Un x Un es fusiona i Emili Rosales s'incorpora a la coordinació editorial de 62

 La seu del Grup Planeta a la Diagonal de Barcelona.

 La seu del Grup Planeta a la Diagonal de Barcelona. / LAURA ESPINOSA

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

El Grup 62 deixarà de tenir una xarxa comercial pròpia: l'empersa Un x Un, encarregada de col·locar els seus llibres (i els d'altres editorials) a les llibreries catalanes passarà a integrar-se a la distribuïdora del Grup Planeta, en ple procés d'encaix en la seva estructura del principal grup editor en català. Als canvis en el front comercial de 62 se n'hi afegiran altres, que està previst anunciar dilluns que ve i que afectaran l'equip editorial. El moviment més visible és l'arribada en tasques de coordinació editorial d'Emili Rosales, editor de Destino.

Després de la sortida de Fèlix Riera com a director editorial del Grup 62, la fins aleshores editora del segell Columna, Ester Pujol, va assumir la direcció editorial dels segells literaris i d'assaig, mentre que Patrizia Campana ho va fer amb el llibre infantil i juvenil. Però, després d'aquesta nova reestructuració, tant les edicions de butxaca en català (Labutxaca) com el llibre infantil i juvenil quedaran integrats en la corresponent àrea del Grup Planeta. Al seu torn, mentre Rosales assumirà tasques de coordinació dels segells literaris de 62 (Edicions 62, Proa, Empúries, Pòrtic i Columna), Pujol tornarà a assumir les tasques d'edició d'aquest últim.

La integració de la distribuïdora a Planeta tindrà efectes en la seva plantilla (s'han produït ja quatre acomiadaments) i en el servei directe que rebran els llibreters. "Fins fa un temps, a la meva llibreria hi arribaven tres comercials, un amb els catàlegs dels segells més literaris i acadèmics de Planeta, un altre amb els més comercials i un altre amb els del Grup 62. Ara només en vindrà un, i no sé quina atenció podrà donar a tot aquest catàleg", comentava fa uns dies un llibreter coneixedor dels canvis. Aquesta dispersió de l'oferta en català entre la de Planeta i, per una altra part, el fet que molts punts de venda que estaven atesos per la xarxa de 62 no ho siguin per la de Planeta, que prefereix que els petits clients menys rendibles busquin els seus llibres a través d'intermediaris, pot jugar en contra del posicionament dels llibres en català a les llibreries. Per una altra part, argumenta un representant del sector, la posició d'un comercial amb tota la potència de Planeta al darrere pot ser més influent a la hora que un llibreter faci una comanda més nombrosa de determinat llibre del Gtrup 62, o el situï de forma més destacada a la seva llibreria.   

Tots els grups editorials estan fent ajustos, més o menys dolorosos, per pair la pèrdua del 35% del mercat del llibre en els últims quatre anys i preveure un incert futur marcat per l'anorèxia del comerç del llibre digital i el desbordament de la pirateria. Però, a més, en el cas del Grup 62, a aquests ajustos se'ls afegeixen els derivats de la progressiva integració en la maquinària del Grup Planeta, després que adquirís la participació a La Caixa i passés a ser accionista majoritari.

Notícies relacionades

La incorporació de Rosales, que havia tingut un paper clau en les edicions en català del grup Planeta abans de la primera entrada d'aquest al Grup 62 el 2006, és una nova mostra de la creixent integració de la filial en català, ja que arriba després que amb la reestructuració de la divisió de llibres de Planeta veiés reduïdes els seus competències sobre el segell Destino. Al seu torn, el director general del Grup 62, Xavier Mallafré, també assumirà noves competències en el desenvolupament de noves àrees de negoci en el conjunt del Grup Planeta.

President dels editors espanyols

Per una altra part, Mallafré, que acabava de deixar la presidència del Gremi d'Editors de Catalunya per poder-se centrar més en les seves funcions a Planeta, serà elegit ben aviat nou president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE) a causa el cessament en el càrrec, el mes de desembre passat, de Javier Cortes, després d'haver estat rellevat de la presidència del Grup SM. Mallafré ha hagut d'assumir el càrrec, fins que la junta finalitzi el seu mandat d'aquí un any, com a vicepresident primer de la FGEE. 

Temes:

Grup Planeta