UN SALÓ QUE ESPERA MÉS DE 20.000 VISITANTS ABANS DE LA DIADA DEL 23 D¿ABRIL

Sant Jordi: els nens primer

Món Llibre, el cap de setmana del llibre infantil i juvenil, obre avui les portes a Barcelona

Últims preparatius deMón Llibre, ahir, al Macba.

Últims preparatius deMón Llibre, ahir, al Macba. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Sant Jordi és una festa que els nens solen viure a les aules i els patis de les escoles més que no pas al carrer. Fa nou anys, però, Barcelona va inventar un Sant Jordi a mida perquè els més petits el compartissin amb les seves famílies. Una ciutat del llibre infantil i juvenil enmig del Raval que abarrotarà avui i demà el CCCB, el Macba i la plaça de Joan Coromines, amb milers de llibres a l'abast i un centenar de concerts, obres de teatre, tallers d'escriptura i il·lustració i trobades amb autors i il·lustradors impulsats per l'Icub, Biblioteques de Barcelona i mig centenar d'editorials.

Un punt de raó tenen els militants de la literatura infantil i juvenil quan es queixen de la falta d'atenció pública sobre uns gèneres que suposen el 14% de les vendes: el 2012 Món Llibre va atraure un total de 25.000 visitants, una xifra que només ha estat superada, entre les diferents activitats relacionades amb el llibre, pel Saló del Còmic.

Algunes de les novetats d'aquest any seran la col·laboració del Festival Grec, amb la nova proposta del Mini Grec (Operació A. V. I.iEl petit Dalí), l'espai dedicat als superherois per a nens més grans de 9 anys, el taller participatiu de dansaMons (quan tanco els ulls) de la companyia Nats Nuts i l'espai dedicat a les aplicacions digitals interactives, a més a més dels homenatges als poetes Salvador Espriu i Joana Raspall, el 70è aniversari d'El Petit príncepi el segon centenari dels contes dels germans Grimm.Tot i que un dels moments culminents (es tracta de pensar només en la primera infància) arribarà diumenge a les 18 hores, amb la participació de l'actor de la sèriePolseres vermellesAndreu Rifé.

Com cada any, una il·lustradora ha realitzat les il·lustracions del cartell i el programa de Món Llibre, les mateixes que il·lustren aquesta pàgina: l'elegida ha estat Mariona Cabassa (Barcelona, 1977), que dissabte a les 15.45 s'encarregarà d'un taller de construccions a la plaça Joan Corominas. L'il·lustrador convidat en aquest cas ha estat el flamenc Carll Cneut (Wervicq, 1969), autor d'una vintena de llibres, autor deFadabruixaiMonstre, no em mengis(Barbara Fiore Editora) i que dirigirà tallers amb nens al Macba.

L'ESTAT DEL SECTOR / Però a més a més d'activitats familiars, les llibreries instal·laran a Món Llibre punts de venda. En ple desastre editorial, que tot indica que aflorarà encara més una vegada passat el miratge de Sant Jordi, ¿quina és la situació real del sector? «També està patint la crisi amb força. Però està creant lectors. Mentre les vendes baixen, l'índex de lectura puja, en gran part amb visites a les biblioteques», explica la presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Reina Duarte. Encara que, segons assegura l'anuari de la Fundació SM, en català s'està produint una deserció de lectors a partir dels 14 anys més gran que no pas en castellà. El motiu, probablement, és la concentració de l'interès en uns quants títols supervendes, sovint associats a fenòmens cinematogràfics que els joves han consumit en castellà i no en català.

Notícies relacionades

Però no tot s'acaba amb Món Llibre. Encara que amb menys participació d'editorials (un total de 16 davant de 50) i amb uns 10.000 visitants durant una setmana els anys anteriors, la 29a edició del Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya que se celebrarà del 23 d'abril al 3 de maig a la localitat de Mollerussa està sent promocionat per la Conselleria de Cultura com el «principal saló d'aquestes característiques que se celebra a l'Estat espanyol i l'únic dels Països Catalans».

A diferència de Món Llibre, el saló de Mollerussa no només està plantejat com una festa familiar durant el cap de setmana sinó que també atrau visites escolars durant els dies laborables. Aquest any, aquest certamen impulsat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i ubicat al recinte firal de Mollerussa inclourà una exposició sobre l'aventura i una altra d'il·lustracions sobre la poeta Joana Raspall.