Infraestructura

Com s'organitza la neteja de pintades i cartells a Barcelona?

36 equips dediquen un total de 500 hores diàries a la restauració d'elements urbans de la ciutat, intervenint en àrees crítiques i responent a les necessitats ciutadanes

Un operari de lequip de neteja de lAjuntament de Barcelona.

Un operari de lequip de neteja de lAjuntament de Barcelona. / Ajuntament de Barcelona

1
Es llegeix en minuts

En la seva lluita contra el deteriorament urbà, l'Ajuntament de Barcelona desplega un pla de neteja de pintades, cartells i adhesius a la ciutat. S'executa de manera organitzada en zones on es detecta un alt grau d'incidència d'aquest tipus de vandalisme i, segons la necessitat, en els espais que notifica la ciutadania, la Guàrdia Urbana o els equipaments municipals.

Un total de 36 equips de neteja es dediquen a eliminar les pintades de l'espai públic, nou d'ells exclusivament al districte de Ciutat Vella. De dilluns a divendres totes les unitats es troben operatives, 32 dedicades a edificis no catalogats i la resta a elements urbans; mentre que els dissabtes treballen 32 unitats, i els diumenges i festius, cinc.

Una feina que requereix un total de 500 hores diàries i 8.000 actuacions cada mes per a la neteja no només de façanes, sinó també de fanals, baranes, armaris de servei o aparcaments per a bicicletes.

Com és el procés?

Notícies relacionades

Les actuacions, excepte les de les zones prioritàries prèviament planificades, s'activen a partir d'avisos de la ciutadania, de la Guàrdia Urbana o dels equipaments municipals.

Primer, es fa una comprovació de l'espai, es fotografia i es classifica. En el cas dels edificis catalogats es necessita més temps per estudiar i definir quina és la millor maniobra de neteja, segons cada cas. Un cop determinat el tipus d'actuació que es requereix, es planifica i s'envia a l'equip de neteja que correspongui.