Crisi hídrica

Barcelona torna a la fase d'excepcionalitat per sequera

La Generalitat ha decretat la sortida de la fase d'emergència, en vigor des del febrer, als municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat

Les pluges de les darreres setmanes han facilitat la recuperació de les reserves d'aigua als embassaments, que es troben al voltant del 25%

Reg amb aigua freàtica.

Reg amb aigua freàtica. / Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

Durant el mes d'abril les reserves dels embassaments han pujat un 10% i la Generalitat calcula que, encara que no plogui, es podrà mantenir la fase d'excepcionalitat fins a finals del 2024. Malgrat tot, Barcelona encara està en situació de sequera i es recomana mantenir les mesures d'estalvi d'aigua entre la ciutadania.

El canvi de fase implica alguns canvis en les mesures vigents a la ciutat:

Reg: es prohibeix el reg amb aigua potable a jardins i zones verdes, tant públics com privats. Només es permet el reg de supervivència d'arbres o plantes: amb degoteig o regadora i en horari de 20:00 a 8:00 hores. Als horts urbans, públics o privats, es permet el reg de supervivència d'arbres o plantes amb la mínima quantitat d'aigua i també en horari de 20:00 a 8:00 hores i amb regadora o degoteig.

Piscines: només es poden reomplir, amb la quantitat mínima indispensable, les piscines que tinguin un sistema de recirculació d'aigua, tant públiques com privades i sense necessitat que es considerin refugi climàtic. Als centres educatius, es permet omplir de manera total o parcial piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany de nens.

Com apliquen les mesures els serveis municipals?

Continuen sense regar-se els parcs i jardins de la ciutat (zones de gespa, prats i plantes de temporada), però es reprèn el reg de supervivència en horari nocturn amb aigua potable dels arbres i les plantes arbustives. A més, es manté el dispositiu de reg amb aigua freàtica en el torn del matí, que permet ampliar la capacitat de reg a tota la ciutat. Amb aquest dispositiu en marxa s'arriba a un estalvi d'aproximadament el 50% de l'aigua potable que s'empra per al reg a tota la ciutat.

Les piscines municipals es mantenen totes obertes, ja que disposen de sistemes de recirculació d'aigua. A més, s'inclouran com a refugis climàtics aquest estiu, aplicant els preus públics corresponents a cada instal·lació. Així mateix, es mantenen els plans d'estalvi d'aigua dels centres esportius municipals.

Notícies relacionades

Pel que fa a la neteja urbana, en la fase d'excepcionalitat es mantindrà la neteja de carrers amb el 100% del servei amb aigua freàtica.

Més enllà de les restriccions, que es poden consultar en detall al web barcelona.cat/sequera, cal ser conscients de la necessitat de reduir el consum d'aigua i de no malgastar-la en accions quotidianes. En aquesta pàgina es recullen consells per estalviar aigua i reduir el consum a les llars fins a un 30%.