CRÍTICA

El laboratori del planeta

Gabi Martínez viatja a la Barrera de Coral d'Austràlia

1
Es llegeix en minuts
XAVIER MORET

L'augment de la temperatura dels oceans per culpa del canvi climàtic pot acabar amb un dels llocs més bells del planeta: la Barrera de Coral, una fascinant successió d'esculls, amb centenars d'illes que emergeixen com paradisos de butxaca, que s'estén al llarg de més de 2.000 quilòmetres davant la costa de l'estat de Queensland, a Austràlia. D'aquest món, i de l'amenaça que el ronda, tracta l'últim llibre de viatges de Gabi Martínez,En la Barrera.

El periple de Gabi Martínez comença a Brisbane, a la costa est d'Austràlia, i acaba al cap York, a l'extrem nord del país. Són prop de 3.000 quilòmetres, recorreguts la major part en autobús, amb salts a algunes illes, per un paisatge que l'autor descriu amb un estil directe, sense allargar-se mai més del que és necessari i aturant-se en els curiosos personatges que va trobant en el camí. Gabi Martínez, autor de diversos llibres de viatges i d'èxits comSuddiSolo para gigantes, narra la seva peripècia viatgera incorporant fotografies pròpies que subratllen la sensació de viatge, i cites de viatgers, escriptors, historiadors, filòsofs, biòlegs, bussejadors i turistes, vius o morts, que l'ajuden a contextualitzar la Barrera i la tortuosa relació que s'estableix entre la poderosa naturalesa d'Austràlia i els humans que l'habiten. Les opinions de Chatwin, Berger, Darwin, Wilson i Magris, entre altres, reforcen la idea de la Barrera com una naturalesa grandiosa en perill. El més greu és que, segons els científics, la Barrera és un laboratori del que li pot passar al planeta.

Extensíssimes plantacions de canya, localitats turístiques, pobles d'aborígens, fauna única, serps verinoses, territoris d'aventura, platges solitàries, pescadors de coral, aventurers ipubsd'un altre món poblen aquest llibre que beu de Bruce Chatwin i aconsegueix capturar l'essència del viatge. Entre les dades preocupants que aporta Gabi Martínezhi ha les següents: en els últims trenta anys la Barrera ha perdut més de la meitat del coral; i si la temperatura del planeta augmenta un parell de graus més, la Barrera morirà i només quedarà un immens esquelet blanc. Seria terrible, imperdonable.

3 EN LA BARRERA

Notícies relacionades

Gabi Martínez

Altaïr. 336 pàgines. 19 €