PRINCIPAL GUARDÓ DE LES LLETRES HISPANES

El Cervantes premia la ironia i la senzillesa del poeta xilè Nicanor Parra

L'autor està considerat l'inventor de l'antipoesia, una forma basada en l'humor i el sarcasme amb àmplia utilització del llenguatge quotidià

Nicanor Parra, en una imatge d’arxiu.

Nicanor Parra, en una imatge d’arxiu. / Nicanor Parra, en una imatge d'arxiu.

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / Barcelona

El poeta xilèNicanor Parra ha aconseguit elPremi Cervantes 2011 als 97 anys, després d'haver sonat durant anys com a candidat.

­­­El germà de la folklorista i cantantVioleta Parra és un dels poetes llatinoamericans amb més prestigi i possiblement el que més ha influït en els autors més joves. En especialRoberto Bolaño, que va declarar la seva predilecció per ell davant Pablo Neruda, l'altre gran poeta nacional xilè.

Notícies relacionades

Inventor de l'antipoesia, una forma basada en l'humor i el sarcasme amb una àmplia utilització del llenguatge quotidià,Parra és també un artista plàstic i un home compromès amb els més febles. El setembre del 2010 es va unir a una vaga de fam en suport d'una comunitat d'indis maputxes.

ElPremi Cervantes està considerat el guardó més important de les lletres hispanes. Dotat amb 125.000 euros, el concedeix cada any el Ministeri de Cultura espanyol al conjunt de l'obra d'un autor.