ESTUDI DEL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA I L'HOSPITAL QUIRÓN
Tècniques d'última generació confirmen que el retrat d'una mòmia egípcia del segle II dC és el de la difunta
Era una noia que probablement va morir de part
No té nom. Se la coneix com la Dama de Kemet i descansa, entre visita i visita a l’hospital, al Museu Egipci de Barcelona des de fa 12 anys. Però sí que té cara. Un artista anònim la va pintar fa més de 2.000 anys a la fusta que cobreix la cara de la seva mil·lenària mòmia encara que fins avui no existia la certesa que fos la seva. «El retrat era la foto de la difunta», va afirmar ahir a l’Hospital Quirón el doctor Félix Escalas, que juntament amb el seu col·lega Xavier Lucaya i el director del museu, Jordi Clos, va presentar els resultats de les últimes proves científiques realitzades a aquesta mòmia del segle II dC (durant l’ocupació romana d’Egipte) i que verifiquen les dades obtingudes en un estudi anterior del 1998.
Sense peus i amb una càries
Aquest és el diagnòstic: la Dama de Kemet tenia entre 15 i 16 anys, feia 1,60 d’estatura (li falten els peus, probablement perduts durant el seu desconegut periplepost mortem), era esvelta i de bells trets facials mediterranis. Conserva totes les dents, encara que té una càries, i no patia malalties ni traumatismes que poguessin causar-li la mort, cosa que porta a deduir, per l’estadística de morts d’una jove en l’època, que va perdre la vida durant el part. Pertanyia a una família rica, segons suggereix el sofisticat procés de momificació, durant el qual se li va extreure el cervell per un orifici engrandit a l’occipital. Aquestes dades s’han confirmat gràcies a unes tècniques «no invasives» que permeten estudiar la mòmia sense treure-li les benes, destaca Escalas, convertit des del 1998 en un dels seusmetges.
Notícies relacionadesCom va aclarir als profans en tecnologia mèdica un espontani de l’hospital, si lesfotosfetes llavors tenien una definició d’un milió de píxels, les proporcionades ara per un TAC Helicoïdal amb un dispositiu d’última generació en tenen 64 milions. Això ha permès que la nova reconstrucció facial de la Dama, feta als Estats Units, tingui molta més definició, i afirmar que la semblança amb el retrat pintat (característica de les mòmies trobades a Al-Faium) és «innegable». Així, la imatge de la difunta ha sobreviscut als segles, tal com anhelaven els antics egipcis. Escalas va explicar com els va sorprendre veure que «l’interior era negre» durant l’endoscòpia en «terra verge» (no solen usar-se en morts) i com van haver de vigilar la temperatura de la llum ja que una mòmia és molt inflamable.
El natró de la momificació inutilitza l’anàlisi d’ADN, així que s’haurà d’esperar que a la dama li treguin una dent sensedesvestir-la per obtenir més dades. Clos avisa: «No serà l’última vegada que passi per l’hospital».
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles