LA CINQUENA DIADA DE LA RUMBA

La Màlaga, descàrrega rumbera

El grup presenta 'Mañana sol' a la sala Apolo i reivindica amb diverses al·lusions els clàssics del gènere

Música Directa: Acústic de La Màlaga / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / Barcelona

Vénen amb el pas fort. "Pa que lo bailen todos, ellos y ellas, ya llegó La Màlaga, con su esencia rumbeeera". Així es presenten amb la peça que obre l'àlbum i titulen com la banda. Una encorbatada (només en la vestimenta) formació del barri d'Hostafrancs que compta amb un animat disc de debut, batejat amb el títol 'Mañana sol', amb complicitats de formacions i artistes que han rumbejat molt abans que ells. La Màlaga toca avui a la Diada de la Rumba.

La seva actuació, a la sala Apolo, se suma a les de Peret Reyes, Terratombats, Luigi Cadanach (el guitarrista de l'enyorat Gato Pérez) i els veterans Patriarcas de la Rumba (reunits després de tres anys dispersos), entre altres perles. La maratoniana jornada començarà a dos quarts de set de la tarda.

Per a aquest compacte La Màlaga ha comptat amb la col·laboració de Los Manolos (en la peça 'La virgen mulata' ) i amb el talent de Pep Lladó (Ai Ai Ai), que a més de firmar algunes peces s'ha encarregat de la producció. I va ser qui els va posar en contacte amb Peret, que apareix al videoclip del seu 'single', 'Mestre Peret'. Un tribut en tota regla a la "llegenda viva del barri de Sant Antoni", canten, reivindicant de passada que la seva "màgia rumbera neix al carrer". Com la d'ells. "El grup va néixer a la plaça de Bonet i Moixí, coneguda tota la vida com La Màlaga –relata el cantant Rumberto Sánchez–. On tocàvem quan no ho fèiem a l'esplai excursionista que hi ha allà".

La rumba "és la nostra expressió"

La Màlaga va començar a professionalitzar-se amb la incorporació a les seves files del guitarrista (de procedència rockera) Víctor del Río. Des del seu minut zero tenien clar que facturarien rumba. "De seguida vaig veure que la rumba era com el nostre rock. Si l'expressió anglosaxona és el rock, aquesta és la nostra. Nosaltres ens expressem així --subratlla Del Río, que també es dedica al disseny gràfic--. Amb la guitarra espanyola. Amb el ventilador. Amb un ritme únic i amb tanta força. De fet, recordo que Peret va admetre que Elvis Presley havia sigut una gran influència per a ell". 

Aquests nois que ronden la vintena també van tenir clar que la corbata formaria part del seu uniforme de guerra. "Perquè d'alguna manera ens sentim 'crooners'. Teníem ganes de mostrar l'elegància de la rumba", aclareix Del Río. "Sí, som un grup nou, però que té com a base la rumba clàssica dels anys 70 i 80. Els temps canvien, i amb aquest gest en volem homenatjar l'essència, vestits com Déu mana", afegeix Sánchez ( llicenciat i professor d'Història). 

Bilingüe de naixement 

Notícies relacionades

'Mañana sol' combina el castellà i el català amb total naturalitat. "Perquè som bilingües. A la banda hi ha qui a casa parla una llengua o una altra. De fet, la rumba s'ha cantat inicialment més en castellà, fora d''El mig amic' del gran Peret --assegura el guitarrista--.  Però després sí, es van començar a compondre discos íntegres en català".  

"El que és ideal és fer aquesta barreja. I trobar l'equilibri",  assenteix Ignasi Caballé (saxo, piano i cors). "Perquè la universalitat de la rumba va més enllà de l'idioma", afegeix. Està en el seu original ritme. En el cas de La Màlaga, portat de vegades a un 'tempo' frenètic. Vibrant. Pura descàrrega.