L'ONG DEL MUNDIAL DE MOTOS

Paguen 3.500 euros per un 'selfie' amb Valentino Rossi

L'organització humanitària, fundada per Randy Mamola, recapta 218.000 euros en una subhasta a Silverstone per seguir la seva tasca a l'Àfrica

Two Wheels For Life subministra motos als metges, que vacunen i assisteixen dones embarassades a set països del continent africà

rozas39800308 silverstone  25 agosto 2017 valentino rossi y la brit nica k170825160149

rozas39800308 silverstone 25 agosto 2017 valentino rossi y la brit nica k170825160149

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

El nord-americà Randy Mamola no és només una de les millors persones que et pots trobar al pàdoc del Mundial de motociclisme. Mamola és, als 57 anys, un dels pilots més populars de tots els temps, quatre vegades subcampió del món de 500cc amb Suzuki (1980 i 1981), Honda (1984) i Yamaha (1987), un dels millors assessors o ‘coachs’ del campionat del món i, sobretot, un dels principals benefactors que hi ha en el món de les dues rodes i la velocitat després de crear, el 1996, Riders for Health (Pilots per la Salut), una oenagé que intenta, amb l'ajuda del món de les motos, millorar l'assistència sanitària als pobles més desemparats de l'Àfrica.

Valentino Rossi, gran protagonista de la subhasta

L'acció estrella cada any d'aquesta oenagé, ara reconvertida en Two Wheels for Life (Dues rodes per a la vida), presidida per Maria González, dona de Carmelo Ezpeleta, màxim responsable de Dorna i el Mundial, és la subhasta d'objectes i esdeveniments que es fa el cap de setmana del Gran Premi d'Anglaterra, a Silverstone, un antic aeroport militar reconvertit en un dels millors traçats del món. El global del que s'ha recaptat fins ara és de 227.000 euros i el més significatiu és el que es va arribar a pagar (3.500 euros) per un 'selfie' amb Valentino Rossi, l'autèntica icona i mite de les carreres, que, ell solet, va generar ingressos per 15.000 euros. Va ser la simpàtica Kirsten Tilley, aficionada local i seguidora de Rossi, qui va pagar aquests 3.500 euros.

Mamola treballa durant tot l'any, en companyia de moltes persones del Mundial, per buscar fons per, fonamentalment, arribar a acords amb dues de les fàbriques de motos més prestigioses, Honda i Yamaha, per aconseguir motos molt, molt, especials i sofisticadament equipades per actuar a set dels molts països africans necessitats, per pal·liar les necessitats mèdiques de la població. Two Wheels for Life actua, de moment, a Zàmbia, Libèria, Nigèria, Kenya, Gàmbia, Malawi i Zimbàbue, però no descarta ampliar el seu radi d'acció a mesura que augmentin les ajudes.

L'organització 'motard' de Randy Mamola garanteix que els metges arribin als poblats amb puntualitat, gràcies a les seves motos, per vacunar els nens i atendre les dones embarassades

¿Com ho fan? “No és fàcil, ja que el primer que et trobes quan et presentes davant els governs d'aquests països per explicar-los el teu modest projecte és una enorme incredulitat. ¿Motos, al nostre país? No pot ser, no serveixen de res, no solucionaran el nostre problema, oblideu-vos-en”, explica Mamola, després de l'exitosa subhasta d'objectes de pilots del Mundial que vam viure ahir a Silverstone, el circuit britànic on se celebra la licitació més important, que completa entregues desinteressades de molta gent del pàdoc i venda d'entrades. “Quan els expliques que nosaltres ens encarregarem de tot, des de l'arribada dels vehicles fins al seu manteniment i logística, et deixen posar en marxa la teva idea. I, a partir d'aquí, només reps agraïment perquè, en efecte, les autoritats són les primeres, juntament amb els pobladors, que veuen que la nostra ajuda, modesta, sí, és fructífera, millora la salut de la seva gent, gairebé tot tribus o pobladors de diminuts enclavaments totalment aïllats, a més de disminuir la mortaldat i evitar, sobretot, la mort de centenars de nadons”.

La moto és el vehicle ideal per a aquest servei

Des que es va posar en marxa, Riders per Health i, després, Two Wheels for Life han subministrat 1.300 motos en aquests set països africans, que han donat, que donen, servei a uns 20 milions de persones molt, molt, necessitades, no només de metges, d'infermers i infermeres, sinó també de mestres. “La moto és l'únic vehicle adequat per a aquestes funcions i útil en aquestes circumstàncies. Evidentment que podríem fer el mateix desplegament o servei amb vehicles, especialment tot terrenys, però el seu alt cost faria que les marques ens en subministressin molt pocs”, continua explicant el tetrasubcampió del món.

Una parella d'aficionats paga 4.200 euros per passar-se tot el cap de setmana al box de Cal Crutchlow i un amant de la fotografia abona 2.500 euros per convertir-se en l'ajudant del fotògraf Northcott

Les motos serveixen, fonamentalment, per desplaçar, al llarg de grans extensions, els metges o serveis sanitaris als poblats, on s'instal·len petites sales d'atenció a nens, embarassades i persones grans que, en dates determinades, poden anar a la seva cita setmanal, quinzenal o mensual amb un metge, sabent que hi serà, perquè la moto els portarà puntualment, cosa que no passava abans i desesperava els pobladors, que, després de caminar cinc, deu o quinze quilòmetres per ser vacunats o atesos de l'embaràs ¡o part!, desistien de tornar a fer el desplaçament al no trobar el personal sanitari que li havien promès.

Una subhasta molt fructífera i divertida

Notícies relacionades

“És evident que, encara que Honda i Yamaha ens ajuden molt, com més diners tinguem i recaptem, més possibilitats tenim de garantir i, fins i tot, augmentar aquest servei que, hi insisteixo, per modest que sigui, ens omple d'orgull ja que, a les zones on actuem, els parts es fan amb garanties i la mortalitat global ha baixat moltíssim”, explica Mamola, que informa que el total del que es va recaptar a la subhasta d'ahir, que seguirà, ja més modestament, al llarg de tot el cap de setmana, ha sigut de gairebé 85.000 euros, que, sumats a altres activitats, com la venda d'entrades (127.000 euros) i diferents esdeveniments com, per exemple, fer unes voltes a Silverstone en la velocíssima Ducati 'Desmosedici' biplaça pilotada pel mateix Randy Mamola, acció que ha contribuït amb 35.000 euros al total de 227.000 euros.

Si pel 'selfie' amb el ‘Doctor’, una noia va arribar a pagar 3.500 euros, il·lusionada, evidentment, de contribuir a la causa, per un autoretrat amb el pilot britànic Cal Crutchlow, ídol local, van pagar 900 euros; pel de Maverick Viñales, 850; pel de Dani Pedrosa, 700, i pel de Marc Márquez, 600. Un casc ‘rèplica’ de Rossi es va subhastar per 3.000 euros, quan a la botiga en val 1.200, i un rellotge de Jorge Lorenzo va arribar a costar 1.150 euros. La licitació més alta va arribar als 4.200 euros i consisteix a passar-se tot el cap de setmana a l'interior del box de l'equip LCR, on milita Crutchlow. Una altra acció curiosa, regal d'un dels fotògrafs més prestigiosos del campionat, el britànic Andrew Northcott, ha consistit a passar-se tota una jornada de GP amb ell a l'interior del circuit, seguint la seva feina, per la qual un aficionat ha pagat 2.500 euros.