Esperant Lorenzo

Ducati, que va fitxar el tricampió mallorquí per guanyar el títol, venç ara amb Dovizioso, a qui va degradar

rozas39021228 assen  holanda  23 junio 2017 jorge lorenzo  en el box de du170623191923

rozas39021228 assen holanda 23 junio 2017 jorge lorenzo en el box de du170623191923

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Premissa obligada. Tothom està convençut que Jorge Lorenzo, tricampió amb Yamaha, lluitarà per un altre títol amb Ducati. És veritat, tal com va reconèixer ell mateix ahir, està inquiet perquè, quan creu que farà un pas endavant, es queda estancat. «La moto aquí és nerviosa a alta velocitat, he de tallar gas de seguida, no piloto còmode, no pilot segur, però millorarem, segur».

    

Tots a Ducati, Audi (propietària de la firma italiana) i Phillip Morris (Marlboro), patrocinador de la Ferrari de les motos, estan convençuts que han encertat amb el seu fitxatge, que guanyarà carreres («aviat, molt aviat», diu un dels seus caps) i fins i tot el títol. Però, de moment, Lorenzo necessita millorar. I molt. «Ningú, ningú, pujarà a la Ducati i guanyarà de seguida», recorda el nord-americà Randy Mamola, quatre vegades subcampió del món de 500cc.

Dures crítiques a Lorenzo

Tots els inicis són durs, tot i que la professionalitat, tossuderia i perseverança de Lorenzo acaba trencant tots els murs. Fins i tot aconsegueix oblidar el titular que La Gazzetta dello Sport li va dedicar el diumenge del GP de Mugello, quan el provador de Ducati, l’italià Michele Pirro, arrencava a la graella al davant de Lorenzo. Atenció: «Il professor Pirro dà lezioni MotoGP a mister 12 milioni».

    

I és que, com passa en el calcio, perdó, en el futbol, si fitxes Cristiano Ronaldo i acaba fent els gols Lucas Vázquez, tens un problema. L’enginyer Gigi Dall’Igna, creador de la fabulosa Desmosedici, va dir l’abril de 2016: «Vull un campió com Jorge per no tenir excuses». Va convèncer Audi i/o Marlboro perquè posessin els milions i, una vegada el va tenir al seu box, el tècnic va afegir: «No ens agraden les excuses i per això hem fitxat Lorenzo. Ja no tenim excusa per no guanyar». I van i guanyen, sí, però amb l’italià Andrea Dovizioso, que compleix el seu cinquè any en l’equip vermell.

    

L’autèntica veritat és que per contractar Lorenzo, tot i la immensa riquesa d’Audi, Phillip Morris i fins i tot Ducati, l’equip de Borgo Panigale (Itàlia) va degradar, i molt, potser innecessàriament, Dovizioso, oferint-li un contracte inferior al que tenia l’any passat. Se suposa que necessitava part del salari de Dovi per pagar a Lorenzo. O això li van dir. Però Dovizioso només va trigar 15 minuts a firmar. Afegint, és clar, donat que l’havien menysvalorat i reduït la seva fitxa, uns suculents premis en cas de victòria (100.000 euros), segon lloc (50.000) i tercer (20.000).

    

El que guanya Dovizioso, recent vencedor a Mugello i Barcelona, segon del Mundial de MotoGP a només 7 punts del líder Maverick Viñales, és ridícul, gairebé ofensiu, comparat amb el salari de Lorenzo, tot un pentacampió. «Dovizioso hauria pogut renunciar a Ducati, sí. Hi va haver gent del seu entorn que li va dir que rebutgés l’oferta, però Andrea va trigar 15 minuts a firmar. ¿La raó? Creu en el projecte de Ducati. Creu, encara que soni altisonant, que té una missió per complir, vol donar un nou títol a Ducati. Per això es va quedar», reconeix algú que no se separa de Dovi en tot el dia.

    

I, a partir d’aquí, Dovizioso, estimat i admirat al seu box, treballa sense treva per aconseguir el seu objectiu i el de Ducati, cosa que no aconsegueixen des del 2007 (amb Casey Stoner). Si hi ha una cosa clara és que la possibilitat que Dovi guanyi el títol entusiasma la marca, no només perquè Andrea és italià sinó perquè és un noi encantador, intel·ligentíssim i molt professional.

Agraïment de ‘Dovi’

Fins i tot el mateix Lorenzo, conscient que li costarà convertir-se en candidat al títol sobre una Ducati, tot i que ningú ho dubta, acaba de reconèixer que se sentiria «molt feliç» si Dovi és campió. És més, va dir que l’ajudarà a aconseguir-ho sempre que pugui. «Em sorprèn positivament que Jorge hagi dit que li agradaria que guanyés el títol, entre altres raons perquè això confirma el mutu respecte que ens tenim, tot i les tensions viscudes en el passat. Insisteixo, el desig de Jorge m’ha sorprès positivament», va dir ahir Dovizioso, mentre insistia que encara li queda molta feina per poder tenir la moto ideal.

Notícies relacionades

    

Aquesta és la seva missió ara, per això es va quedar. I no per diners, no, perquè li van reduir el contracte.