El sexe en crisi

¿Potser l'entorn de crisi afecta la nostra sexualitat? Reflexions sobre les conseqüències i com combatre-les perquè la crisi no entri al nostre llit

Problemes de parella.

Problemes de parella.

3
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

El moment actual que estem vivint (econòmic, laboral, polític, etcètera) pot fer augmentar el nombre de consultes que rebem elspsicòlegs ipsicòlogues especialitzats ensexologia clínica. ¿Per què? Perquè la nostra vivència de qui som, la nostra seguretat personal, les nostres habilitats socials milloren si l'entorn és favorable. I tots aquests factors són molt importants per a la vivència de la sexualitat a nivell individual però, sobretot, enparella.

La repercussió d'un entorn desfavorable pot afectar de dues maneres:

--Reduint eldesig sexual: fent que les preocupacions que ens envolten adquireixin molta més importància i que la nostra vida afectiva i sexual es vegi reduïda a engrunes perquè altres ocupacions tinguin el paper protagonista en el nostre dia a dia. Deixant la sexualitat en parella en un segon pla (o fins i tot en un tercer o quart...)

--Augmentant l'activitat sexual a manera de desfogament: és a dir, que es pugui utilitzar el sexe com una manera per reduir l'ansietat dels moments estressants, com un moment per abstreure's i oblidar-se dels problemes.

Fins i tot podem pensar que solen ser elshomes els qui habitualment veuen la sexualitat com una forma de desfogament en períodes de crisi i augmenten la seva activitat i que lesdones tendeixen a reduir el seu desig sexual ja que valoraran les preocupacions i els problemes derivats de la crisi com a fets més importants que els moments íntims.

I la tendència general ha estat així durant molts anys. Però estem vivint un canvi important. Evidentment hi ha persones que no reduiran la seva activitat sexual malgrat el que passa al seu entorn, però en l'actualitat estem apreciant un canvi de rumb pel que fa a com afrontem els problemes homes i dones.

I és que cada vegada són més els homes que van a la consulta per unbaix desig sexual. I em pregunto si l'entorn de crisi social pot estar afectant la vivència masculina de la seva sexualitat. I si ho pensem bé podem veure que les preocupacions per les pors associades a la possible pèrdua de la feina, les situacions de qui està en situació d'atur, les dificultats econòmiques que afecten moltes famílies, etcètera, afecten de manera molt important l'autoestima que té un home i una dona. I si, potser és cert que les dones tendien a guardar en un calaix la sexualitat si apareixien temes aparentment més importants, ara podem veure que també són molts homes que veuen afectada la seva sexualitat per l'estrès que els pot produir la situació actual de crisi.

Notícies relacionades

¿Què hem de fer davant uns fets com aquests? Potser en moments de crisi és quan més important seria valorar que la intimitat entre una parella no té preu i podria ser el racó on nosaltres podem escollir el que passa. En els mals moments és com més unió hem de mostrar amb els qui ens envolten i això implica estar unit a la parella (cosa que ja hauria de fer-se habitualment, és clar) i enfortir el vincle que ens uneix. I una de les maneres és no oblidar que la intimitat de la parella ajuda a augmentar el benestar entre tots dos i que associada a aquesta intimitat tenim aquella part méspassional, allò que fa que vulguem estar a prop de la nostra parella i que vulguem mantenir contacte amb ella.

Evidentment això no pot acabar amb la crisi, però no podem deixar que la realitat social que ens envolta tiri per terra tots els pilars de la nostra relació de parella, per la qual cosa us animo a reforçar el vincle, la intimitat i la passió amb les vostres parelles en aquests moments i a seguir fent-ho en moments millors, és clar.