Autoconsum compartit

Mollet Solar: un projecte local pioner i sostenible

El consistori d’aquesta població del Vallès Oriental lidera la transició energètica amb la instal·lació de plaques als edificis municipals i de nova construcció

Mollet Solar: un projecte local pioner i sostenible

Ajuntament de Mollet

4
Es llegeix en minuts

Comencen les obres a l’Escola de Can Besora, de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) per instal·lar plaques fotovoltaiques. Funcionaran a través del model d’autoconsum compartit: a més de l’edifici escolar, es proveirà d’energia solar tres edificis municipals pròxims. Aquesta és la primera intervenció del projecte Mollet Solar, del consistori d’aquesta ciutat vallesana, una iniciativa amb la intenció que tots els edificis i equipaments municipals d’aquesta població es proveeixin d’energia solar el 2023. 

«Volem que l’energia solar sigui la gran protagonista a Mollet i que la ciutat sigui referent en aquest àmbit», explica Raúl Broto, regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica. A través d’aquesta mena d’intervencions, Mollet fa un pas endavant cap a la descarbonització i pren la iniciativa en la lluita contra el canvi climàtic. Tal com afegeix Broto: «és un projecte molt beneficiós pel que fa al medi ambient, tant en l’estalvi d’energia i la generació d’energia neta com en l’aspecte econòmic.» En aquest sentit, s’ha estimat que el projecte suposarà un estalvi anual de 422 tones de CO₂.

Per aconseguir-ho, l’ajuntament de la ciutat, de la mà de la Diputació de Barcelona, ha localitzat les millors cobertes d’edificis amb més potencial fotovoltaic. En total seran vuit intervencions per construir illes fotovoltaiques: a més de l’Escola Can Besora, i la nau de la Brigada Municipal, on s’intervindrà abans que acabi l’any, també s’instal·laran plaques fotovoltaiques a les escoles Cal Músic, Sant Vicenç, Col·legis Nous, Montseny, l’escola bressol La Filadora i el mercat municipal, actuacions previstes en el pressupost del 2023. L’energia que generin els centres de producció fotovoltaica es distribuirà així mateix als edificis situats en un radi de 500 metres, per la qual cosa la producció fotovoltaica arribarà a un total de 35 edificis i equipaments municipals, cobrirà el 38% del consum i aprofitarà el 100% de l’energia produïda. «El projecte es completa del tot lluitant contra la pobresa energètica», explica Broto. Els excedents d’energia es destinaran a les llars de prop de 200 famílies en situació de pobresa energètica, que veuran reduïda la factura en un 20%. 

Aquesta no és la primera intervenció de l’Ajuntament de Mollet a favor de l’energia solar: la primera va tenir lloc fa més de 20 anys a la Casa de la Vila, i actualment ja hi ha 9 instal·lacions fotovoltaiques en diferents equipaments municipals. Mollet Solar té un cost aproximat d’1,2 milions d’euros i es finançarà en un 90% amb fons de la Diputació de Barcelona. Està previst que la inversió es pugui recuperar en quatre anys.

Ordenança solar

L’esforç per reduir les emissions va més enllà dels edificis públics: l’octubre del 2021, el consistori molletà va aprovar l’Ordenança solar, a través de la qual fomenta la instal·lació d’autoconsum amb energia fotovoltaica. 

Aquesta mesura estableix la incorporació obligatòria de plaques solars en edificis i instal·lacions de nova construcció. A les cases unifamiliars han de proveir com a mínim el 25% de l’energia total consumida, mentre que als blocs de pisos i les instal·lacions per a altres usos, com el comercial, serà d’un mínim d’un 10%. Tot això sempre que es tracti d’un edifici de nova construcció. Quant a les rehabilitacions, el text estableix l’obligació de seguir aquesta mesura sempre que les adequacions de l’edifici n’afectin més del 50% de la superfície. Mollet del Vallès és la primera ciutat de Catalunya a incorporar una mesura d’aquestes característiques; una mostra més del compromís de les autoritats municipals amb el medi ambient i l’energia sostenible. 

Mireia Dionisio, alcaldessa de Mollet: «Amb aquesta mesura podrem ajudar famílies vulnerables»

–¿Quina acollida ha tingut el projecte Mollet Solar? 

–Ha tingut molt bona acollida entre la població de Mollet. Estem molt orgullosos d’aquest projecte, sobretot en un moment d’emergència climàtica degut a l’alça del preu de l’energia. Ens permetrà frenar l’augment de costos i dedicar l’estalvi a altres accions, per exemple en l’àmbit de la pobresa energètica, i ajudar famílies vulnerables. 

–¿En quin estat es troba la instal·lació dels centres de producció fotovoltaica?

–Abans que acabi l’any tindrem dues illes fotovoltaiques en marxa, a l’escola Can Besora, on ja ha finalitzat la instal·lació, i a la nau de la Brigada Municipal. Durant el primer semestre del 2023 volem que les sis illes restants també estiguin en funcionament. 

Notícies relacionades

–¿Amb quines altres iniciatives lluiten contra el canvi climàtic?

–Fa anys que venim desenvolupant accions en aquest sentit. El 2008 ens vam adherir al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses amb el compromís de millorar l’eficiència energètica als edificis municipals. En l’àmbit energètic estem canviant l’enllumenat públic de la ciutat per leds, hem posat en marxa l’Oficina de Rehabilitació Energètica i impulsem la mobilitat sostenible.