Fira tecnològica
La tornada del Mobile World Congress torna a projectar Barcelona al món
Després d’un any d’absència per la pandèmia, la capital catalana acull de nou el congrés tecnològic més gran del món
L’esdeveniment se centrarà en l’ús del 5G per a una mobilitat més sostenible, però abordarà altres reptes de la societat del futur
El Mobile World Congress (MWC) torna a ser aquí. Després que la irrupció de la pandèmia del coronavirus paralitzés l’edició de l’any passat, Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat tornaran a acollir un dels congressos tecnològics més importants del món, que se celebrarà del 28 de juny a l’u de juliol. Una reactivació que accentua la projecció internacional de la capital catalana.
Com és habitual, la catorzena edició de l’esdeveniment tindrà lloc al recinte de Fira de Barcelona-Gran Via. No obstant, com en l’actual situació de desescalada, la seva tornada a la normalitat encara no és total. L’organitzadora de l’esdeveniment, GSMA, ha optat així per doblar la seva ja tradicional aposta per un format híbrid que barreja exhibicions i ponències presencials amb un pont de connexió telemàtic que permeti l’assistència des de tots els racons del món.
Què veure
Les limitacions causades per la crisi sanitària han forçat baixes presencials de pes per a aquesta edició com són Facebook, Google, Oracle, Sony o Nokia. No obstant, el congrés —que ha reduït l’aforament i millorat les seves condicions sanitàries— segueix reunint grans noms del món tecnològic. El seu model híbrid permetrà la ponència del nom més conegut del cartell, el fundador de Tesla i SpaceX, Elon Musk.
En els últims anys, l’MWC s’ha consolidat com el congrés de telefonia mòbil més important del món. No obstant, va molt més enllà d’això. La principal tendència que el congrés abraça aquest any és el desenvolupament del 5G i la seva adaptació per crear una mobilitat hiperconnectada. Però no es queda aquí. En aquesta edició també s’explorarà el gran ventall de reptes que afronta la societat del futur: desenvolupament de les ciutats intel·ligents, impuls de la internet de les coses (IoT), extracció i anàlisi del Big Data o l’ús de la Intel·ligència Artifical (IA) en camps com la salut o la indústria 4.0.
Entre ells destaquen referents de les telecomunicacions com els directors generals Ryan Ding (Huawei), Nick Read (Vodafone Group), Stéphane Richard (Orange), Xu Ziyang (ZTE) o Timotheus Höttges (Deutsche Telekom) i d’altres sectors com Julie Sweet, directora executiva de la consultora Accenture; Arvind Krishna, director executiu d’IBM; Nik Storonsky, fundador de la companyia ‘fintech’ Revolut; o Eugene Kaspersky, responsable d’una de les firmes de ciberseguretat més grans del món.
Com ja és tradició, l’MWC també comptarà amb ‘Four Years From Now’ (4YFN), un esdeveniment de referència internacional per a start-ups i inversors del món tecnològic. Aquest any, més de 400 empreses emergents de tot el món exposaran els seus projectes a la recerca de finançament al recinte firal de Gran Via.
Compromís amb Barcelona
Part de l’incontestable èxit de l’MWC es deu a l’enfortida aliança entre l’organització del congrés i Barcelona, que treballen de la mà des del 2006. Malgrat les baixes, es preveu que el congrés torni a deixar una important empremta econòmica a la ciutat comtal. Segons dades del congrés, entre el 2006 i 2020 va deixar 5.300 milions d’euros a la capital i va permetre crear 128.200 llocs de treball temporals.
L’any passat, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va assegurar que volia arrabassar a la capital catalana i a l’Hospitalet la seva condició d’amfitriones. No obstant, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, es va encarregar d’apaivagar aquests rumors. «El Mobile no se’n va enlloc», va assegurar al gener, quan la llavors incipient crisi sanitària no havia forçat a cancel·lar l’esdeveniment.
I aquesta aliança va per llarg. L’estiu passat, GSMA i la Generalitat de Catalunya van acordar prorrogar fins al 2024 el seu compromís amb la ciutat comtal i finançar el congrés mòbil amb cinc milions d’euros, com ja estava estipulat en el seu acord segellat l’any 2011. «Barcelona és la nostra marca mundial global», ha remarcat Hoffman.
Oportunitat empresarial
Notícies relacionadesA més del seu impacte econòmic, l’MWC és una oportunitat perquè Catalunya connecti el seu teixit empresarial amb inversors de tot el món i projecti la seva condició com a pol d’atracció d’un creixent ecosistema digital. Així, el Govern desplegarà una prova pilot per demostrar l’aplicació del 5G a la conducció connectada i remota de vehicles.
Fins a 56 empreses i entitats tecnològiques catalanes estaran exposades en el congrés mentre que 30 ‘start-ups’ dedicades a la salut, a la connectivitat o a la indústria 4.0 ho faran en el 4YFN gràcies al treball d’ACCIÓ. És el cas d’Immersium Studio, una ‘spin-off’ de la UOC que dissenya experiències de realitat augmentada perquè professionals de diferents sectors puguin entrenar i aprendre. «Estar aquí ens ha donat moltes oportunitats per conèixer proveïdors i inversors», explica Luis Villarejo, el seu director executiu. Els contactes del 4YFN els van permetre accedir a un crèdit per posar en marxa un projecte els vídeos interactius del qual han ajudat 20.000 sanitaris a tot Europa a guanyar experiència en situacions d’uci per enfrontar-se amb millors resultats a la pandèmia. «Sense aquesta ajuda no hauríem pogut arrencar».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Reforma de l’estatut fiscal El Govern espanyol blinda el mandat de García Ortiz i proposa una reforma per atorgar més autonomia al fiscal general
- Automobilisme Barcelona manté el ‘misteri’ de la renovació de la F1
- TELEVISIÓ I MAS ‘Els Òscars’
- Barcelona, protagonista L’estudi de videojocs que porta un Bafta i tres ‘Oscars’