Col·labora:

RECOLZAMENT A LA CONTRACTACIÓ

Potenciant la inserció laboral estable

4.416 persones contractades gràcies a la política social de l'AMB

zentauroepp21847998 amb  plan de ocupacion180705210627

zentauroepp21847998 amb plan de ocupacion180705210627

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

La realitat econòmica metropolitana respon a un context complex. Amb la crisi, les condicions laborals s’han degradat i precaritzat, i han provocat un empitjorament de la qualitat de l’ocupació. La devaluació salarial ha beneficiat la competitivitat de l’economia, però ha empobrit amplis sectors de la població. 

“Encara tenim uns nivells molt elevats d’atur, sobretot en alguns sectors vulnerables, amb dificultats greus de retorn al mercat laboral”,lamenta Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB. Això passa en particular en el cas de certs col·lectius com el dels joves, dones, persones aturades de llarga durada, de més de 45 anys, les pertanyents a famílies amb tots els membres a l’atur, famílies monoparentals i persones amb diversitat funcional. 

INICIATIVA PÚBLICA

Partint d’aquest context complex, l’AMB va impulsar un primer programa metropolità de recolzament a les polítiques socials municipals, entre els anys 2012-2015, que va assolir objectius importants en matèria de contractació de persones en situació d’alta vulnerabilitat. Aquest programa es va materialitzar en forma de plans d’ocupació, recolzament al treball autònom i ajuda a la contractació de persones aturades per empreses. Durant aquest període es van contractar 4.416 persones.

En l’actualitat, el programa metropolità per al període 2016-2019 està dotat amb 30 milions d’euros i s’articula en dos biennis. La passada convocatòria va finalitzar el 30 de juny, però la segona ja està en marxa des d’aquest gener. “Si fins al 2015 vam insistir molt que el programa era una mesura pal·liativa per poder obtenir ingressos –comenta Santcovsky– ara també estem centrats, a part de continuar amb aquesta política necessària, en la idea que les experiències amb els plans d’ocupació serveixin per inserir-se laboralment o aprendre prou per millorar les habilitats personals (actituds i aptituds) per facilitar aquesta inserció”.

SEGONA CONVOCATÒRIA

Notícies relacionades

La segona convocatòria destina la meitat de l’import del quadrienni, 15 milions, als plans socials dels 35 municipis metropolitans, menys Barcelona. Així mateix, els consistoris encara poden presentar els seus projectes fins a l’última junta de govern de l’AMB, al desembre. Durant el període 2018-2019 es prioritzen els projectes que proposin la contractació laboral de persones aturades per a la realització d’actuacions de caràcter temporal i d’interès general i social, i facilitin als participants adquirir experiència professional i millorar la seva ocupabilitat. També, els ajuts econòmics destinats al foment de l’autoocupació, la creació de microempreses i pimes i iniciatives d’economia social; les contractacions realitzades per empreses o entitats que desenvolupin la seva activitat a la metròpolis amb aportacions de fins al 50% dels costos salarials, i la novetat d’aquest any: els projectes singulars, on es posen a prova innovacions concretes, amb l’objectiu principal de facilitar l’aparició de noves oportunitats de creació d’ocupació, amb garantia de permanència mínima, promoguts de forma individual per l’ajuntament o amb cooperació intermunicipal. I és que “si bé han millorat els indicadors econòmics i els índexs d’atur, encara queda camí per recórrer”, afirma el vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Jaume Collboni.

Avui dia, ja hi ha 30 projectes aprovats, amb un import total de 9.009.686,96 €, 6.366.820,03 € dels quals finançarà l’AMB. Es divideixen en 20 plans d’ocupació, destinats a la contractació de 458 persones; tres d’ajuda a la contractació de persones aturades per empreses per a l’ocupabilitat de 74 persones; tres ajuts a l’emprenedoria, que preveu recolzar 71 emprenedors, i quatre projectes singulars, amb una contractació directa de dues persones però que tindrà un impacte de creació del voltant d’unes 300 insercions.

PROJECTES SINGULARS

Pacte local pel comerç de l’Gospitalet (Hospitalet de Llobregat): Es tracta d’un projecte comprès per quatre actuacions a fi d’enfortir el comerç local, promovent formació, les xarxes i les col·laboracions. S’espera que el recolzament al pla comercial repercuteixi en la creació de nous llocs de treball al sector.