LIVING ABROAD

El xèrif del núvol

Alex Quintieri és director de seguretat informàtica a la firma de Hong Kong FWD, una de les empreses d'assegurances més importants d'Àsia

alex-quintieri

alex-quintieri

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El futur del’ocupació, i no precisament a llarg termini, cada vegada està més vinculat al patró internet i l’argot que es parla és el codi de programació. Les cinc professions més demandades i amb millors condicions actualment a Catalunya ja estan vinculades a aquest món: especialista en bases de dades, enginyers de dades, analista de gestió, dissenyadors de programari i tècnics en operacions de sistemes informàtics, segons recull l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat.

I per vetllar per tota aquesta riquesa penjada al núvol fan falta guardians com Alex Quintieri, que actualment exerceix com a director de seguretat informàtica a la firma hongkonguesa FWD, una de les empreses d’assegurances més grans d’Àsia. «La seguretat informàtica és un art en què s’han d’equilibrar les necessitats de negoci amb la gestió de riscos, excel·lència operacional i capacitat tècnica», explica per correu electrònic des de l’altra punta del món.

Des de consorcis publicoprivats com el Barcelona Digital Talent ja es planteja la batalla per aconseguir captar i retenir aquest tipus de professionals com una de les claus per a la competitivitat de les empreses en els pròxims anys. Abans de fer el salt cap a orient, Quinteri, format a la UPC, va passar per una consultoria, on va gestionar serveis de seguretat informàtica per a CaixaBank, i va dirigir la seguretat per a la subsidiària espanyola de serveis financers de General Electric. «Arribat aquest punt, vaig decidir considerar més mobilitat geogràfica per accelerar la meva carrera. Àsia sempre havia estat en el meu punt de mira, i amb la crisi econòmica del 2008, va arribar el meu moment», explica.

Notícies relacionades

Abans d’assentar-se a la seva llar actual, Quinteri va viure a Xangai Kuala Lumpur, donant testimoni d’una regió en ple auge econòmic. Malgrat que recentment Hong Kong ha copat més portades per un conflicte polític que pel seu potencial econòmic, aquest últim es visualitza en el fet que la gran majoria de multinacionals hi tenen les oficines centrals. I el futur de Quintieri, de moment, passa per aquestes latituds. «Espanya i Catalunya han fet una feina excel·lent en la Seguretat Informàtica. Tenim talent i una capacitat tècnica fantàstica. Però falta més inversió a nivell corporatiu i desenvolupament de les empreses», afirma.

El sector de la ciberseguretat serà un camp a l’alça i transversal en totes les branques econòmiques que aspirin a competir al segle XXI, segons opina Quintieri. «El món virtual és més real que mai. La connexió de dispositius simples a internet incrementarà la rellevància de la xarxa que connecta el dispositiu, per proveir serveis o seguretat informàtica», explica.