En col·laboració amb

Servei social

La Casa Tosquella, al barri del Putxet, serà un equipament per a gent gran

L’Ajuntament de Barcelona s’encarregarà de la rehabilitació de l’edifici modernista desocupat des del 2012 per al seu ús públic

La Casa Tosquella, al barri del Putxet, serà un equipament per a gent gran
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la propietat per adquirir aquest edifici del districte de Sarrià-Sant Gervasi. Es tracta d’un edifici modernista que és considerat Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional. Desocupat des del 2012, les entitats del barri han lluitat durant anys a fi que l’Ajuntament l’adquirís per a ús públic.

A part de satisfer la necessitat de dotar un equipament per a gent gran al districte, aquesta adquisició també dona resposta a la voluntat de protegir els edificis singulars per preservar el valor patrimonial, ja que l’edificació i el jardí estan actualment bastant deteriorats per la falta de manteniment.

Una casa d’estil singular

La Casa Tosquella l’hi va encarregar el 1889 el comerciant Antoni Tosquella al mestre d’obres Joan Caballé com a casa d’estiu. Entre 1907 i 1908 la va reformar l’arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas. Balcells era un dels últims arquitectes del modernisme i davant la llibertat que li va donar Tosquella, tant per a la construcció com econòmicament, va acabar creant una obra impressionant, amb bases modernistes però amb tocs aràbics i amb un estil singular.

Recentment aquest edifici ha sigut incorporat a la llista vermella de patrimoni, per alertar del seu estat, evitar-ne el deteriorament i impulsar-ne la recuperació. Així mateix, la Casa Tosquella està inclosa en el pla especial del patrimoni arquitectònic i catàleg del districte 5, amb nivell de protecció A (Béns Culturals d’Interès Nacional).

Un nou equipament per al barri del Putxet i el Farró

L’adquisició de la Casa Tosquella permetrà destinar-la, una vegada rehabilitada, a un ús públic. Donada la qualificació, la situació i la superfície que ocupa, aquesta edificació seria idònia com a equipament de barri, i específicament com a centre per a gent gran. Un altre dels objectius del districte és poder obrir els jardins de la finca a la ciutadania i guanyar d’aquesta manera un nou espai verd.

Notícies relacionades

Respecte a la ubicació, resulta important destacar que la implantació d’un nou equipament municipal en aquesta finca permetria aconseguir l’objectiu de cohesionar i connectar els dos nuclis del barri del Putxet i el Farró, separats per la ronda del General Mitre. De fet, un dels carrers que envolta la finca, el carrer de Ballester, està en plenes obres de reurbanització per pacificar-la.

Aquestes obres suposen una inversió de gairebé 1,4 milions d’euros i tenen l’objectiu de guanyar espai per als vianants i donar resposta a una antiga demanda veïnal de pacificació de la via.