DIA DE LES PERSONES CUIDADORES

Més recursos per facilitar les cures a la capital catalana

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2017 una mesura de govern per acompanyar, assessorar i orientar el col·lectiu que exerceix aquestes funcions

Més recursos per facilitar les cures a la capital catalana
4
Es llegeix en minuts

Segons l’Enquesta de Salut Pública de Barcelona, una de cada quatre dones i un de cada cinc homes s’ocupa, de forma no remunerada o informal, de cuidar familiars amb problemes de salut o que presenten una situació de dependència o limitació funcional. Concretament, les dones són les encarregades de les cures, tant fora com dins del domicili. De fet, el 8,6% de les dones que viuen a Barcelona s’ocupa en solitari de la cura d’una altra persona. En canvi, en el col·lectiu dels homes, aquesta càrrega sol ser compartida. 

El terme cures es refereix al conjunt de tasques que produeixen béns i serveis destinats a regenerar quotidianament i generacionalment el benestar físic i emocional de les persones i que es produeixen, normalment, en el marc de la llar. Totes les persones necessiten cures al llarg de la vida, no només en les etapes més dependents com la infància o la vellesa, sinó també durant l’edat adulta. És per això que el fet de rebre i proveir cura representa no només un dret sinó també un deure social. Malgrat la seva vital importància, actualment, la feina destinada a tenir cura de persones continua estant en una de les esferes més ocultes de la societat. A més, la feina remunerada destinada a les cures està molt feminitzada, amb una alta taxa de precarietat i amb molta presència de dones migrades. D’altra banda, moltes d’aquestes cures són prestades per familiars, sovint sense remunerar, i que comporten un elevat compromís afectiu.

A fi de reconèixer el treball invisibilitzat d’aquest col·lectiu de persones, aquest divendres 5 de novembre se celebra el Dia de les Persones Cuidadores a diversos països del món. Des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa en una campanya que vol donar visibilitat i dignificar la tasca d’aquestes persones.

La voluntat d’organitzar i regular la feina domèstica, reproductiva i de cures ha sigut des de l’inici de la primera legislatura d’Ada Colau una de les prioritats de la ciutat. És per això que, el maig del 2017, el govern municipal va aprovar la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura (2017-2020). Una iniciativa avalada per les regidories de Feminismes i LGTBI, Drets Socials i Salut de l’Ajuntament i impulsada des del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum. Amb aquesta actuació, el govern de Barcelona busca sensibilitzar i reconèixer la feina que moltes dones realitzen des de les seves llars i desplega diferents actuacions orientades a distribuir de manera més equitativa la responsabilitat de la cura. 

Concretament, la mesura compta amb un total de 68 actuacions que contemplen objectius com organitzar socialment les cures; posar la cura en el centre de la vida socioeconòmica de la ciutat; promoure la corresponsabilitat dels agents socials per garantir el dret a rebre i proveir una cura digna i de qualitat; i reduir les desigualtats socials i de gènere que caracteritzen el model de provisió i recepció de les cures actual.

Espai pioner

Una de les principals accions que ha impulsat la mesura de govern és la creació de l’espai Barcelona Cuida, un servei municipal que busca donar visibilitat a tots els recursos relacionats amb les cures que hi ha a l’urbs, posar-les a l’abast de tota la ciutadania i convertir-se en l’espai de referència sobre les cures a Barcelona. Es tracta d’un espai pioner, accessible, gratuït i de qualitat, que busca identificar i apoderar totes les persones implicades en el concepte de les cures. 

Des de la seva creació, Barcelona Cuida ha realitzat un total de 4.840 atencions, i el perfil de persona cuidadora és majoritàriament dones, treballadores de la llar, d’entre 51 i 70 anys que viuen als districtes de Gràcia, Eixample i Sant Andreu. D’altra banda, la majoria de les consultes ‘online’ i presencials que s’han atès des de Barcelona Cuida estan relacionades amb la dependència (65,5%), la salut mental (11,41%) i l’economia de les cures (6,95%). En cas de necessitar recolzament o aclarir dubtes, les persones cuidadores poden contactar amb aquest espai a través del telèfon 93.413.21.21 o presencialment al carrer de Viladomat, 127. 

Vilaveïna

Notícies relacionades

Així mateix, Barcelona Cuida treballa de la mà de VilaVeïna, un projecte d’innovació social destinat a millorar la situació i la qualitat de vida de les persones que necessiten cures i de les persones que les proveeixen. VilaVeïna és una iniciativa que pretén construir comunitats d’entre 10.000 i 30.000 ciutadans que donin resposta a les necessitats de cures de forma col·lectiva, compartida i des de la proximitat. D’aquesta manera, a través d’aquest projecte es desplegaran accions i projectes dirigits a millorar la situació de les persones cuidadores i aquelles que necessitin cures en un entorn de proximitat –no més de 15 minuts–. 

Cada una de les VilaVeïnes comptarà amb un equip professional i una seu física des de la qual es donarà recolzament a les necessitats que tingui el veïnat. Aquest any el projecte s’ha començat a desplegar a quatre territoris: Vilapiscina-Torre Llobeta –al districte de Nou Barris–; el Congrés i els Indians –al districte de Sant Andreu–; Provençals del Poblenou –al districte de Sant Martí–, i a La Marina –al districte de Sants-Montjuïc–. A partir de l’any vinent, la iniciativa s’ampliarà a 12 àrees més fins a arribar a les 16 zones a tota la ciutat.

Meritxell Fernández: «Som un espai de referència per a les persones cuidadores»