PLENES DE VIDA

Escoles amb entorns que fomenten la convivència

Comença el curs a l’Escola Doctor Ferran i Clua, una de les participants en el projecte ‘Protegim les escoles’, que assegura que els centres escolars tinguin espais segurs

Les mesures del projecte convergeixen amb les exigències de la Covid-19

Escoles amb entorns que fomenten la convivència

Mònica Moreno

4
Es llegeix en minuts

L’Escola Doctor Ferran i Clua està situada en una illa educativa, juntament amb l’Escola Bressol municipal Manigua, l’Institut Alzina i el Casal de Barri Congrés-Indians. Aquesta setmana ha començat el curs en aquesta escola, l’entorn de la qual està pacificat. Gràcies a la iniciativa municipal ‘Protegim les escoles’, aquest és el tercer curs que el centre escolar disfruta d’un entorn pacificat i més segur per als 475 alumnes i alumnes que hi assisteixen. Durant el curs 2019-2020 es van portar a terme una sèrie d’actuacions urbanístiques tàctiques que han facilitat que l’entorn del centre s’ompli de vida: ara, les famílies i els alumnes poden relacionar-se a la porta de l’escola i poden quedar-se a la tarda a jugar als voltants. 

L’Escola Doctor Ferran i Clua, al barri del Congrés i els Indians –al districte de Sant Andreu– va ser un dels primers centres inclosos en la inicativa ‘Protegim les escoles’ de l’Ajuntament de Barcelona, que impulsa una sèrie de canvis per facilitar la convivència i garantir la seguretat dels usuaris de les diferents institucions. En el cas de l’Escola Doctor Ferran i Clua, «vam organitzar una taula de treball dels representants dels diferents centres educatius i ens vam reunir amb els tècnics del districte per arribar a un consens quant a les actuacions urbanístiques», afirma en retrospectiva Quim Martín, director del centre.

La participació dels actors que millor coneixien l’espai va ser clau per a l’organització correcta de l’entorn: després d’arribar a un acord, es van pacificar totalment dues de les cantonades de l’illa educativa. «Al carrer de les Acàcies s’ha fet una pacificació exprés, amb pintura i mobiliari urbà, que està funcionant molt entre els usuaris de l’escola i els veïns», destaca Martín. Als dos carrers restants el trànsit ha seguit, però amb elements dissuasoris per reduir la velocitat i la quantitat de vehicles. El resultat és un espai de trobada que permet que els nens i nenes es puguin divertir al sortir de l’escola. A més de convidar les persones a relacionar-se entre elles a l’entrada i sortida de l’escola, suposen un guany per als veïns de la zona. 

Contra la Covid-19

Fortuïtament, les propostes del projecte ‘Protegim les escoles’, iniciat abans de la pandèmia, convergeixen amb les exigències que demanda actualment la Covid-19 quant al distanciament personal. Gràcies a la pacificació de l’entorn, l’Escola Doctor Ferran i Clua ha pogut habilitar portes complementàries a la porta principal, cosa que compleix l’entrada esglaonada de l’alumnat tant en el curs passat com en l’acabat d’inaugurar curs escolar. «Ha augmentat el valor d’aquestes actuacions, que faciliten l’accés a l’escola, afegir punts d’accés i respectar les distàncies interpersonals», afirma el director de l’escola. 

«Tot i que estem molt convençuts del resultat i coneixem de prop l’esforç econòmic i organitzatiu que comporta, considerem que les actuacions encara tenen marge de millora», diu Quim Martín. «Es podria acabar de pacificar tot l’espai per aprofitar-lo més, o bé afegir més elements dissuasoris per als vehicles motoritzats», diu.

Impuls municipal

Són moltes les persones que diàriament s’acosten a les escoles, si tenim en compte l’alumnat, el personal docent i els familiars dels nens i nenes que hi acudeixen. En molts casos, els entorns d’aquests centres escolars estan envoltats pel trànsit, només protegits per la vorera, i amb molt poc espai per facilitar l’entrada i la sortida de l’alumnat. Per revertir aquesta situació i assegurar que les escoles siguin espais més segurs i saludables, Barcelona ha decidit transformar el model dels entorns escolars a través de la iniciativa ‘Protegim les escoles’, que impulsa la pacificació urbana. 

Notícies relacionades

Al conjunt de centres escolars que participen en el projecte, com l’Escola Doctor Ferran i Clua, s’està fomentant la reducció del trànsit, la millora de l’habitabilitat amb nous espais d’estada i joc i un reforç de la senyalització vertical i horitzontal d’aquest espai amb restriccions mitjançant logotips i pintura a terra. La proposta també fomenta espais lliures d’elements urbans per facilitar l’entrada i la sortida a l’escola amb altres amb mobiliari urbà, com espais d’estada i joc infantil.

Es portarà a terme la pacificació de més de 150 centres educatius i més de 58.000 alumnes se’n beneficiaran. Durant l’any passat es van fer actuacions en 26 centres; aquest mes de setembre i octubre acaben les obres de 75 centres, i està previst que el 2022 s’impulsi el projecte en 54 més. En totes s’han fet o es faran actuacions tàctiques que busquen guanyar espai als vehicles en benefici dels vianants i la comunitat educativa. Aquesta iniciativa implica un canvi de prioritats en l’ús de l’espai públic en favor de les persones, en línia amb altres propostes de l’Ajuntament de Barcelona com les actuacions de ‘Superilla Barcelona’ o ‘Obrim Carrers’.