En col·laboració amb

RECUPERACIÓ

Barcelona triplica els ajuts econòmics

Barcelona triplica els ajuts econòmics
6
Es llegeix en minuts

L’economia dels barcelonins i les barcelonines es ressent de la situació econòmica derivada de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. L’impacte del virus va frenar en sec l’activitat de diferents sectors econòmics de la ciutat i va provocar un augment de l’atur entre febrer i juny del 2020 de fins a 21.000 persones a la capital catalana. Els nous contractes laborals també es van desplomar, passant dels 88.000 el febrer del 2020, als 25.000 el maig del mateix any. L’aturada econòmica ha repercutit de forma accentuada en les economies locals, les vinculades al tercer sector i a l’economia social i solidària que, a més, han patit les diferents restriccions i la paralització del turisme a Barcelona durant gairebé un any. 

Per això, després d’una primera resposta durant el 2020 davant l’emergència econòmica generada a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona afronta aquest 2021 amb un pressupost extraordinari de 87 milions d’euros dedicats íntegrament a la recuperació i reactivació econòmica de la capital catalana. El ‘consistori’ triplica d’aquesta forma el pressupost de l’any anterior dedicat a regenerar el teixit econòmic i social i garantir l’acceleració econòmica de Barcelona. El consistori barceloní està disposat a enfrontar la crisi econòmica sobrevinguda amb tota mena d’iniciatives i amb dos objectius clau: salvar llocs de treball i evitar la destrucció d’empreses.

Pla de xoc

Tot això queda recollit en el ‘Pla de recuperació econòmica’ de Barcelona, desenvolupat a través del Centre de Coordinació de la Resposta Econòmica (CECORE), que consta d’una bateria de mesures econòmiques per minimitzar els efectes de la crisi econòmica a través del recolzament a persones treballadores i autònoms, a més de la petita economia i l’empresa. L’objectiu d’aquesta sèrie d’injeccions econòmiques són reactivar l’economia de la ciutat, ajudar els professionals i els sectors més afectats, mantenir el teixit empresarial de la ciutat, protegir el treball i fomentar l’ocupació de qualitat, el consum local i l’equitat de gènere, deixant enrere les desigualtats de diferent índole que continuen afectant milers de barcelonins diàriament. 

Per a això, el pla presentat distingeix entre mesures de xoc, per revertir la situació al més aviat possible, i eines a llarg termini, totes elles agrupades en el projecte ‘Barcelona mai s’atura’, per regenerar el teixit econòmic i social, però també per seguir fent de Barcelona un referent en innovació, sostenibilitat i qualitat en el treball. Aquest pla també ofereix l’oportunitat per replantejar el model de Barcelona des de la perspectiva econòmica, amb l’objectiu d’adaptar la ciutat a un model més resilient, més centrat en la cura del medi ambient i de la salut i menys dependent de les importacions. 

Aquest bloc de mesures es divideix en tres grans blocs: ajuts directes als sectors més afectats (45 milions d’euros), millora de l’ocupació (12 milions d’euros) i promoció de l’economia i dinamització del consum (30 milions). L’objectiu és arribar a més de 13.000 empreses a través dels ajuts per augmentar la liquiditat, generar, com a mínim, 870 llocs de treball directes, acompanyar prop de 10.000 persones, impulsar la digitalització de 1.000 comerços i establir mecanismes financers per garantir l’estabilitat durant el període de recuperació. 

Subvencions i altres mesures

En el marc d’aquest últim eix, l’Ajuntament de Barcelona ha mobilitzat ajuts per a persones treballadores i empreses que requereixin recursos extraordinaris per mantenir la seva activitat econòmica, a més de recolzar l’emprenedoria de nous projectes econòmics amb una forta base territorial, iniciatives de proximitat que vagin dirigides a fomentar l’ocupació de qualitat i la innovació socioeconòmica. A més de subvencions, ajuts i finançament directe, el pla de recuperació econòmica té previstes les següents accions: formació i assessoria per capacitar les persones treballadores; promoció, comunicació i connectivitat per reactivar el turisme i el consum; i canvis en la normativa i l’administració per simplificar i flexibilitzar certs tràmits i agilitar així la reactivació econòmica de la ciutat. 

Focus en els projectes de proximitat

En el marc de la bateria de mesures per reflotar el teixit econòmic local, el consistori ha anunciat la cinquena convocatòria d’‘Impulsem el que fas’. Aquesta iniciativa articulada per Barcelona Activa és una aposta per impulsar l’economia als barris i els districtes de la ciutat a través d’injeccions econòmiques que permetin a nous projectes locals finançar-se i portar a terme la seva activitat.

En aquesta convocatòria, ‘Impulsem el que fas’ està dotat amb el pressupost més alt de la seva història, amb 3,2 milions d’euros, 1,7 milions d’euros més que en la convocatòria anterior. Es traduiran en la creació de fins a 150 projectes nous en una economia marcada pel context de la pandèmia. Aquests ajuts posen el focus en set modalitats diferents, que se cenyeixen a la conjuntura actual: dinamització de locals buits en planta baixa (1); innovació socioeconòmica i economia social i solidària (2); foment de l’ocupació de qualitat, amb sous dignes i bones condicions laborals (3); turisme responsable i sostenible amb el territori (4); Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, per desenvolupar projectes que impulsin el consum sostenible i l’alimentació sana (5); nova creació, per reduir l’impacte dels centres de distribució urbana de mercaderies (6); i Indústries creatives al territori, a l’aportació a la cultura com a motor econòmic i font de nous projectes (7).

Els dos últims eixos de treball són les principals novetats d’aquesta línia de subvencions que, des de la seva creació el 2017 fins al moment, ha destinat 9,4 milions d’euros per finançar 392 projectes. Cada projecte ha rebut aproximadament 24.000 euros, ha afavorit la contractació de 1.000 persones i ha tingut un impacte positiu en el teixit sociocultural del seu entorn. Més informació a barcelonaactiva.cat/impulsemelquefas.

Es busquen iniciatives transformadores

Fins al 5 de maig, les organitzacions i empreses de l’economia social i solidària (ESS) de Barcelona poden presentar projectes a la línia de subvencions ‘Enfortim l’Economia Social i Solidària’, també vinculada al pla extraordinari de recuperació econòmica i en concret a la reactivació i enfortiment de l’ESS.

Davant la crisi estructural agreujada per la pandèmia, els projectes presentats hauran de prioritzar la creació, consolidació, formació, digitalització i intercooperació d’empreses, organitzacions, ecosistemes cooperatius i clústers d’ESS. Algunes d’elles són modalitats noves, incorporades en aquesta convocatòria, per consolidar els projectes i ecosistemes ja existents a la ciutat i la seva digitalització. D’aquesta manera, cooperatives, associacions, fundacions i entitats representatives de segon o més nivell podran rebre fins al 80% del cost de les seves iniciatives.

Notícies relacionades

Aquesta línia de subvencions va dirigida a empreses del tercer sector social, societats cooperatives, mutualitats, societats laborals, iniciatives d’economia comunitària i economia col·laborativa, entitats universitàries i educatives de caràcter públic o privat, així com agrupacions d’entitats per a projectes d’intercooperació o col·laboració empresarial que es basin en els principis i valors de l’economia social i solidària.

Els projectes que s’impulsin hauran de començar aquest mateix any i tindran una durada màxima de 12 mesos. Aquesta iniciativa econòmica s’emmarca en el ‘Pla municipal d’impuls de l’economia social i solidària a la ciutat per al període 2021-2023’, el document marc que guia l’actuació referent al desenvolupament de l’ESS a la ciutat i les seves respostes a la crisi. El tràmit per fer la sol·licitud s’ha de realitzar de forma telemàtica. Les bases de la convocatòria es poden consultar a: barcelona.cat/subvencionsESS.