En col·laboració amb

PLA DE XOC DE SALUT MENTAL

Més atenció a les seqüeles emocionals de la Covid-19

L'Ajuntament de Barcelona incrementa en 1,5 milions el pressupost per atendre l'angoixa i l'estrès derivats de la crisi del coronavirus

L'estratègia ha sigut elaborada juntament amb entitats socials, experts i professionals per abordar els casos de malestar de manera precoç

mental1

mental1

4
Es llegeix en minuts
Xaivi Datzira

La crisi generada pel coronavirus té unes conseqüències evidents i ben visibles en el terreny de la salut: la malaltia i, en els casos més greus, la mort. Però de forma paral·lela, i molt més silenciosa, creix tota una sèrie de seqüeles emocionals que resulten més difícils de detectar, fins i tot per a un mateix: l’angoixa, l’estrès, la por, l’ansietat... Davant d’això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa juntament amb les entitats especialitzades i les institucions de la ciutat un pla de xoc per fer front als efectes sobre la salut mental de la Covid-19, amb un pressupost d’1,5 milions d’euros que s’afegeixen als 640.000 euros destinats als programes ja habituals.

Molts ciutadans han sentit durant aquesta crisi por, angoixa, incertesa o solitud

Un important recolzament econòmic per enfortir les accions de benestar emocional a Barcelona, que ha partit de dos punts que han acabat confluint. En primer lloc, totes aquelles accions que es van posar en marxa de manera urgent durant els primers dies de l’estat d’alarma, com una línia telefònica de recolzament juntament amb l’Escola de Psicòlegs, el reforç al telèfon de l’esperança o les línies específiques per a autònoms, treballadores de la llar i professionals sanitaris. Alhora, es va emprendre una anàlisi de la mà de les Taules de Salut Mental de cada districte, a fi de diagnosticar com estava afectant el confinament als barcelonins. I d’allà es van recollir aspectes com la por de la malaltia, la impossibilitat de portar un dol adequat, l’angoixa per un futur incert, l’impacte de l’aïllament i la solitud...

Afectació global

Partint d’aquest diagnòstic s’ha elaborat aquest pla de xoc, conscients que l’impacte de la Covid-19 s’allargarà en el temps i pot afectar tota la ciutadania. «És una experiència que tots hem viscut i que ha comportat un impacte a nivell de salut mental en forma d’efectes que són aparentment menors, però que si no s’aborden i es cronifiquen poden tenir conseqüències més importants», comenta Pilar Solanes, responsable del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona. Per això, un primer objectiu del pla és incrementar el nombre de persones capaces de protegir la seva salut mental en temps de crisi, així com augmentar la capacitat de detecció, acompanyament i orientació.

El pla es basa en la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i tots els actors del camp de la salut mental agrupats a les Taules, com professionals mèdics, psicòlegs, serveis socials, entitats, associacions... Potser la iniciativa que permetrà veure de manera més clara aquest treball conjunt i enfocament universal és la plataforma digital que es posarà en marxa aquest estiu i que agruparà eines en línia per afavorir la resiliència i el benestar emocional. «Ens estem recuperant d’un xoc emocional molt fort com ha sigut la pandèmia, que encara no ha acabat, i això és una cosa que ens pot afectar a tots», afirma Solanes.

Ciutadans passejant per Barcelona amb la mascareta posada. / JOAN CORTADELLAS

El pla de xoc, no obstant, també reconeix que la Covid-19 ha remarcat les desigualtats existents, per la qual cosa la salut mental de les persones es veu afectada de manera diferent, tal com afirmen des del consistori: «Les persones en pitjor situació socioeconòmica són les que estan més exposades a la infecció i les que han patit amb més duresa les condicions del confinament, les conseqüències econòmiques i l’angoixa davant del futur». Així mateix, el pla preveu un recolzament específic a nens i nenes i adolescents, persones cuidadores, persones grans i persones amb problemes de salut mental.

Detecció primerenca

Per això, s’ha creat un programa de recolzament i assessorament en salut mental per als professionals socials i d’entitats que treballen sobre el terreny, per millorar la detecció primerenca dels problemes de salut mental, principalment als barris amb més dificultats socials. «Estem treballant amb els centres de salut mental per veure com podem estar més a prop de les persones», avança Pilar Solanes. Així mateix, s’amplia el recolzament a les entitats que treballen en l’àmbit de la inserció sociolaboral de les persones amb problemes de salut mental. I ja està en ple funcionament el telèfon 649.756.713 especialment dirigit a nens i adolescents, així com famílies, educadors i monitors, a fi d’aconsellar sobre la gestió de les emocions, les relacions o l’establiment de rutines saludables. 

Notícies relacionades

D’altra banda, el pla de xoc de salut mental també posa el focus en la prevenció i atenció a les conductes suïcides, per pal·liar «un possible increment després que se’n detectessin menys casos durant el confinament, a causa d’un control familiar més gran». S’habilitaran nous telèfons i recolzaments, a més d’oferir formació específica als professionals relacionats amb col·lectius de risc.

Un dol adequat

Finalment, el pla municipal busca abordar un altre dels efectes del confinament que ha generat més impacte: la impossibilitat d’acomiadar-se dels éssers estimats morts, fet que ha generat «una sensació d’angoixa tremenda». És per això que el pla de xoc en salut mental també preveu un acompanyament més gran en el dol, a fi que les famílies puguin dir adeu com cal a totes aquelles persones que ens han deixat en una situació tan inesperada, confusa i incerta com ha sigut la crisi de la Covid-19.

Lluís Lalucat: «Els efectes es notaran més a mitjà i llarg termini»

BCN Salut Mental, que agrupa diverses entitats, ha sigut una de les associacions clau en la redacció del pla de xoc municipal. Lluís Lalucat és el seu president.