EN TEMPS DEL CONFINAMENT
Els mercats de Barcelona estan oberts amb les mesures sanitàries i de seguretat, i un alt nivell de serveis
Els 39 mercats alimentaris municipals continuen atenent la ciutadania durant el període de confinament per la crisi sanitària, al tractar-se d'un servei essencial de proveïment
La capital catalana és una de les poques ciutats del món que pot presumir d'una xarxa de mercats distribuïts de tal manera que a cap barri li falta un establiment d'aquest tipus

foto-boqueria-abril2020
Estan oberts al públic. Tots els mercats alimentaris municipals de la ciutat tenen les portes obertes durant aquesta fase de confinament per la crisi del coronavirus, al tractar-se, com ha establert l’ajuntament de la ciutat en un decret el passat 15 de març, d’un servei essencial de proveïment.
No tots els llocs estan oberts (es poden localitzar a www.barcelona.cat), però es manté un alt nivell d’oferta de producte, sobretot, en aliments frescos i augmentant mesures sanitàries i de seguretat tant per als empleats com per als compradors. Tots els establiments reporten i garanteixen un seguiment estricte de les indicacions de les autoritats, alhora que s’extremen les mesures higièniques en totes les àrees del recinte. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha agraït a la ciutadania el zel i el compliment de les recomanacions per elevar la seguretat al màxim i, de la mateixa manera, ha reconegut ‘l’esforç dels treballadors i treballadores de tota la cadena de distribució del sector alimentari perquè estan prestant un servei essencial’.
Entrega a domicili i venda online
onlineAls mercats de Barcelona (Mercats de Barcelona) l’entrega a domicili i la venda ‘online’ no són serveis nous, ja que la majoria fa temps que els utilitzen, però en aquest temps de confinament s’estan potenciant de cara a proporcionar a la ciutadania aliments frescos i també perquè són activitats que estan facilitant que les compres es realitzin amb més seguretat, sobretot per a col·lectius vulnerables i de risc.
Segons fonts de l’Ajuntament: «Durant aquesta crisi s’estan potenciant aquest tipus d’iniciatives per fer un pas més en el compliment de les precaucions i recomanacions sanitàries i minimitzar els riscos de les persones que vagin a comprar. En alguns casos, fins i tot s’han habilitat serveis gratuïts o per a persones grans i facilitar així l’accés global als productes necessaris».
Les xifres mostren la dimensió d’aquesta realitat, els comerciants dels mercats barcelonins que tenen la infraestructura necessària estan duent a terme entregues a domicili i segons dades de l’Associació Nacional de Centrals de Compres i Serveis aquest tipus de comandes han pujat un 8,9% des de l’inici del confinament.
Una altra dada d’interès, que posa de manifest fins a quin punt comerciants i clients estan responent a la crida de responsabilitat de l’Ajuntament de Barcelona, és que el Gremi de Detallistes de Fruites i Verdures indica que el 70% de les vendes que s’estan duent a terme des del 14 de març passat s’estan encarregant prèviament al comerciant per telèfon i WhatsApp, de cara a estar el menor temps possible dins dels mercats i reduir així el risc de contagi.
Amb nom i cognoms
Avui, 30 mercats de la ciutat, com el del Ninot, el de la Concepció o el de Santa Caterina, ofereixen servei a domicili. Alguns que no oferien aquest servei fins ara l’han incorporat davant de la situació de confinament.
La majoria dels comerciants també han reforçat la venda per internet, a través de plataformes com Manzaning o Ulabox, que ja operaven amb èxit a 13 mercats (11 amb la primera i 2 amb la segona), com per exemple el de la Barceloneta, el Carmel o el Ninot. Altres, com el de la Concepció, ofereixen servei de compra per internet des de la seva pàgina web o bé fent la comanda via telefònica o, fins i tot, per WhatsApp, com el de Provençals o la Mercè. Alguns mercats com Sants, la Boqueria, Sant Antoni o Barceloneta, a més, realitzen el servei gratuïtament per a determinats col·lectius vulnerables, com persones de la tercera edat.
Recomanacions a la ciutadania
En el cas de realitzar la compra de manera presencial, les recomanacions són clares. S’ha de prioritzar que vagi a comprar una persona per unitat familiar, evitant que siguin els més grans qui ho facin, utilitzar guants, guardar un metre de distància entre els clients, realitzar l’encàrrec de la compra prèviament per telèfon si és possible, una cosa que, com hem vist més amunt, s’ha convertit en pràctica habitual.
Altres consells que s’han de tenir en compte són planificar la compra de tal manera que només sigui precís fer els desplaçaments imprescindibles i realitzar compres abundants sense acaparar productes. Aquestes recomanacions s’integren en un codi de Bones Pràctiques que l’Ajuntament i les entitats que agrupen el conjunt del sector alimentari, gremis i sindicats han acordat per explicar als usuaris els comportaments que cal seguir perquè la compra sigui, a més de segura, fàcil i amable.
Serveis presencials, avui i demà
La millora i ampliació els serveis que els mercats ofereixen a la ciutadania, són un dels punts centrals en els quals des de fa temps estan treballant tant des de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, com dels mateixos mercats. Un treball que inclou la modernització i digitalització dels 40 equipaments que componen la xarxa de mercats municipals de la ciutat.
Notícies relacionadesServeis com l’aparcament per a clients, els punts d’informació o, com hem vist, l’entrega a domicili o la compra ‘online’ (o per telèfon) ja estan integrats a la majoria dels mercats. Altres com la instal·lació de consignes per guardar bosses o altres objectes que permetin facilitar la compra a les clientes i els clients, seran implementats en un futur.
Més informació a ajuntament.barcelona.cat/mercats
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Article del conseller de Política Lingüística Un pacte per fer créixer el català, per Francesc Xavier Vila
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns