Rècords de temperatura

La calor extrema intensifica els incendis al sud d’Itàlia, al nord de l’Àfrica i a Grècia

La calor extrema intensifica els incendis al sud d’Itàlia, al nord de l’Àfrica i a Grècia

Agencias

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Ja fa setmanes que l’extrem sud del Mediterrani pateix el flagell d’una onada de calor sense precedents. Després que la setmana passada pràcticament tot l’hemisferi nord visqués un augment dràstic de les temperatures, aquesta setmana la calor extrema es continua concentrant tant al sud d’Itàlia com al nord de l’Àfrica i a Grècia. En aquesta franja, els termòmetres continuen registrant temperatures pròximes als 40 graus i màximes superiors als 48. I en tots aquests casos, segons expliquen els experts, la calor extrema és un dels factors que més està intensificant l’onada d’incendis que afecta aquests territoris.

Segons expliquen des del servei meteorològic grec (EMY-HNMS), en aquests moments Grècia està vivint l’onada de calor més llarga en la història del país. «Probablement estarem entre 16 i 17 dies seguits amb una onada de calor, una cosa que fins ara mai havia passat», comenta Kostas Lagouvardos, director de recerca de l’Observatori Nacional d’Atenes. A la llar de l’Acròpolis, per exemple, els termòmetres han estat per sobre dels 40 graus durant més d’una setmana. Fins ara es creia que era pràcticament impensable viure temperatures tan altes durant tants dies seguits.

L’última onada de calor extrema que està vivint Grècia no només sorprèn per la seva durada. Els meteoròlegs peloponesis també alerten que al llarg d’aquest mes de juliol s’estan registrant les temperatures més altes dels últims 50 anys. En els últims dies s’han batut diversos rècords de calor al país, com per exemple amb els 46,5 graus registrats a Gítion i els 45,9 graus de Kranidi i d’Àmfissa. A més, la temperatura mitjana s’ha disparat arreu del país. Si continua així, adverteixen els experts, és possible que el mes de juliol acabi com el més càlid mai registrat en la història del país.

Rècords de temperatura

La situació a Itàlia resulta encara és més complicada. En aquests últims dies, mentre el nord del país ha viscut una onada de tempestes violentes, al sud s’ha registrat un nou augment dels termòmetres. En aquests moments, el servei meteorològic italià manté activada una alerta per calor extrema a les regions de la Pulla, la Basilicata i Calàbria, on s’esperen temperatures per sobre dels 40 graus a diverses zones i màximes pròximes als 48 graus en alguns punts. A Sicília, on en aquests moments es registra una onada d’incendis, les altes temperatures aniran acompanyades de fortes ratxes de vent i de tempestes elèctriques.

Notícies relacionades

A la localitat de Jerzu, a Sardenya, aquest dilluns es van registrar 48,2 graus. Això suposa un nou rècord absolut per al mes de juliol en el conjunt d’Europa. A les ciutats sicilianes de Siracusa i Palerm també es van observar temperatures superiors als 47 graus. En el cas de Palerm, aquesta xifra és la més alta mai registrada a la ciutat, on els registres es van iniciar el 1891, i supera més de dos graus el rècord de màximes viscut l’agost del 1999.

La calor extrema també està inundant el nord de l’Àfrica. Durant les últimes setmanes, des de l’inici d’aquesta onada de calor extrema que ja ha afectat tot el Mediterrani, el Marroc i Algèria, estan registrant les temperatures més altes de tot el continent. Aquest dilluns, per exemple, a la ciutat d’Alger es van registrar màximes de de 48,9 graus, i a Tunísia fins i tot es va arribar als 49 graus. Aquestes xifres resulten totalment inèdites per a aquesta època de l’any i, segons apunten els serveis meteorològics, il·lustren com la calor s’està tornant cada vegada més extrema en aquestes latituds del globus.