A LA VALL D'ARAN

L'os Goiat, capturat per canviar-li les bateries del collar GPS

L'animal ha sigut atrapat després de passar uns mesos a França

video 3409322 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quinze tècnics van aconseguir adormir dimarts passat amb un dard anestèsic l’os bru Goiat –introduït el 2016 al Pirineu lleidatà i amb un pes de 200 quilos– per canviar-li el seu collar GPS.

Els professionals del cos d’Agents Rurals, del Consell General de l’Aran, del Departament de Territori i de Forestal Catalana van detectar el Goiat en una zona muntanyosa de Naut Aran.

Dard anestèsic

Segons ha informat la Conselleria d’Agricultura, després de localitzar l’os, els tècnics van aconseguir adormir-lo llançant-li un dard anestèsic des d’un helicòpter dels Agents Rurals.

Es tracta de la primera vegada que s’utilitza un helicòpter al Pirineu per acostar-se a l’animal, que havia tornat a la zona després de passar uns mesos a França.

Una vegada adormit, van baixar fins al lloc on era el Goiat i van procedir a extreure-li mostres i a canviar-li el collar GPS, ja que la bateria estava a punt d’esgotar-se.

Amb el canvi de bateria, la conselleria ha destacat que "queda garantit el seguiment de l’animal com fins ara".

Quan l’os bru va despertar de l’anestèsia, els tècnics encarregats de l’operació van poder comprovar el bon funcionament del nou dispositiu instal·lat.

Noi jove

El Goiat, una paraula que en la variant pallaresa significa ‘noi jove’ o ‘solter’, iniciarà ben aviat el període d’hibernació, coincidint amb l’arribada del fred.

La conselleria ha informat així mateix de l’elaboració d’un protocol d’intervenció i gestió d’ossos problemàtics com el Goiat, que ha estat involucrat en diversos atacs a caps de bestiar, amb l’objectiu d’aconseguir un consens que haurà de guiar la presa de decisions en aquest àmbit.

Notícies relacionades

El document tècnic implica rls sectors del Pirineu damnificats pel comportament dels ossos o implicats en la seva reintroducció, així com la resta de comunitats autònomes afectades.

El mes de juliol passat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar a representants del sector ramader del Pirineu que la proposta de la Generalitat era que l’os Goiat fos "capturat i traslladat", després d’haver perpetrat almenys una quinzena d’atacs a bestiar a la zona.

Temes:

Óssos