OBJECTIUS CLIMÀTICS

Barcelona, ciutat lliure de carboni

L'ajuntament presenta un programa per compensar les emissions de CO2 que genera l'activitat diària

El Pla Clima 2018-2030 espera reduir un 20% la mobilitat en cotxe privat i multiplicar per cinc la generació d'energia solar

amadridejos2223674 barcelona  10 09 2004      placa fotovoltaica del forum  pre180420181921

amadridejos2223674 barcelona 10 09 2004 placa fotovoltaica del forum pre180420181921 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

A mitjans de segle, la ciutat de Barcelona haurà de ser neutra en carboni, és a dir, compensar totes les emissions de CO2 que genera la seva activitat diària. I perquè això sigui possible, l’ajuntament aspira a reduir un 20% la mobilitat en vehicle privat d’aquí al 2030, a multiplicar per cinc la generació d’energia solar, a rehabilitar el 20% dels edificis residencials de més de 40 anys, a augmentar el verd urbà en 1,6 quilòmetres quadrats i a reduir el consum domèstic d’aigua potable a menys de 100 litres per habitant i dia, entre moltes altres mesures. Déu n’hi do.

 

Els objectius procedeixen del Pla Clima Barcelona 2018-2030, un full de ruta amb 242 accions que tenen com a gran objectiu contribuir a la lluita internacional contra el canvi climàtic i reduir els impactes que el previsible augment de les temperatures ocasionarà a la ciutat. Els detalls del pla els van presentar ahir la tinenta d’alcalde Janet Sanz i el comissionat municipal d’Ecologia, Frederic Ximeno.

UN GRA DESORRA

És clar que una cosa són els objectius i una altra és concretar-los i donar-los continuïtat, ja que la capacitat d’actuació dels ajuntaments és limitada enfront de la força legislativa, executiva i econòmica de les administracions estatal i autonòmica. Barcelona, no obstant, està convençuda que pot aportar un substancial granet de sorra. «És un pla realista. Moltes de les iniciatives ja estan en marxa, però ara els donem una dimensió climàtica», insisteix Ximeno. 

 

L'Ajuntament activarà una línia d'ajudes per millorar l'estalvi energètic en vivendes i impulsar l'autoconsum

Per començar, l’ajuntament destinarà una partida d’1,2 milions d’euros en el període 2018-2030, a raó de 100.000 euros anuals, per impulsar projectes col·laboratius. Com a exemple, es podran sol·licitar ajudes per emprendre plans d’estalvi energètic en vivendes, d’increment de l’ús d’energies renovables, de mobilitat sostenible, de prevenció de residus i d’educació ambiental, entre altres. Les bases de la primera línia d’ajudes ja han sigut aprovades i els ciutadans podran sol·licitar-les a través del portal de tràmits municipals i de la web www.barcelona.cat/bcnsosteible.

El Pla del Clima repassa el perfil ambiental de la ciutat. Per exemple, segons dades del 2014, els sectors més consumidors d’energia són el comercial i de serveis, seguit de prop del domèstic i del transport i, ja més lluny, de la indústria i altres. Pel que fa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI), l’ordre varia: el transport es converteix en el gran emissor amb una contribució del 30%. 

 

L'objectiu energètic passa per augmentar la generació solar i per reduir el consum per càpita

Suposant que Barcelona té el mateix mix energètic que el conjunt de Catalunya, el 47% del consum total d’energia primària té un origen fòssil, el 47% és nuclear i el 5,6% procedeix de fonts renovables. Si només es té en compte l’electricitat, llavors el 74,5% prové de centrals nuclears. No obstant, el pla dona per fet el tancament de les plantes a finals de la pròxima dècada i recorda la urgència d’obtenir un subministrament alternatiu. Si no és suficient, confia que es pot reduir en un 29% el consum energètic per càpita.

«L’aposta per la producció d’energies renovables serà ferma», diu Ximeno. Entre altres mesures, s’espera multiplicar per cinc la generació d’energia solar col·locant panells en cobertes i façanes d’edificis municipals, tant en edificis de serveis com en col·legis, biblio-teques i equipaments a l’aire lliu-re. També es confia, i les ajudes poden ser essencials en aquest terreny, que comunitats de veïns i altres particulars se sumin a la iniciativa.

AUTOCONSUM

Notícies relacionades

El pla insisteix que també es vol «impulsar l’autoconsum, amb la voluntat de tenir edificis de consum gairebé nul», encara que no aprofundeix en les actuals traves administratives. Es mantindrà, això sí, el compromís de zero inversió pública en empreses de carbó, petroleres o gasístiques. En línies generals, s’espera que les emissions de GEI per càpita es redueixin un 45% respecte als nivells del 2005. A més a més, es planteja l’objectiu d’arribar a 34.000 metres quadrats de façanes i terrats verds, així com a augmentar en un 5% la cobertura arbòria.

Així mateix, es prendran mesures per ser una ciutat amb residu zero. «Per això, es promourà el reciclatge de residus per augmentar-lo un 25% i arribar al 60%». I, pel que fa a l’aigua, se’n preveu reduir el consum a 100 litres per habitant i dia per gastar menys, així com recuperar el control públic de la gestió i impulsar la reutilització del freàtic (fins a 2,7 hectòmetres cúbics anuals). El pla, finalment, aposta per una mobilitat més sostenible i es treballarà per «reduir un 20% el transport privat motoritzat, potenciar el transport públic i els vehicles menys contaminants i electrificar la flota restant».