ESPÈCIE EXÒTICA

Un nou cranc invasor s'estén pel Mediterrani

'Callinectes sapidus' o cranc blau americà, detectat fa cinc anys al delta de l'Ebre, ja ha colonitzat la desembocadura del Foix, al Garraf

zentauroepp38622534 cangrejo azul170526173122

zentauroepp38622534 cangrejo azul170526173122

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

No cal ser un experimentat observador per detectar a la desembocadura del Foix, al municipi de Cubelles (Garraf), la presència d’un cranc de mida considerable i una sorprenent coloració blavosa. Des­enes de crustacis campen al seu aire i s’exhibeixen. «N’hi ha de totes les edats, adults i joves, perquè es tracta d’una població totalment assentada», explica Pablo Ruiz, veí de la zona i col·laborador de la xarxa Observadors del Mar, un programa de ciència ciutadana coordinada per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC). L’escena podria semblar idíl·lica, però el problema és que l’espècie està catalogada com a invasora.

  

 El cranc blau americà o 'callinectes sapidus' es va detectar per primera vegada al Mediterrani occidental a la llacuna de la Tancada, al delta de l’Ebre. Va ser el 2012. L’any següent va ser vist a la platja de l’Eucaliptus. «Ja ha colonitzat tot el litoral entre Múrcia i l’Ebre, incloent hi la Manga del Mar Menor i l’Albufera, i ara sembla que també s’estén cap al nord», explica Elena Marco-Herrero, especialista del CSIC a l’ICM. Amb anterioritat ja s’havia detectat en aigües atlàntiques espanyoles, tant al Cantàbric com a la desembocadura del Guadalquivir.

    

«Els vaig observar per primera vegada el 2015, però després hi va haver un problema d’abocaments a les aigües i els vaig perdre de vista. Vaig pensar que s’havien perdut», recorda Ruiz. No obstant, van tornar a aparèixer davant els seus ulls en una recent visita a la desembocadura, a principis de maig. Primer un, després dos, tres... L’especialista Pere Abelló, coordinador del grup de l’ICM, va confirmar les cites. Els crancs són presents als dos braços en què es divideix el Foix a la seva desembocadura, un territori d’aigües salobres ideal per a l’espècie. «És una invasió –insisteix el veí–. Ja hi ha fins i tot gent que els ve a veure». En una actuació recent, els Agents Rurals de la Generalitat van retirar-ne uns quants.

   

EL CICLE D'EXPANSIÓ

Al delta de l'Ebre, on conviu amb un altre crustaci invasor, el cranc vermell americà, la seva presència està tan assentada que es venen a les llotges per a consum humà

 'Callinetes sapidus' té una gran facilitat per expandir-se. No cal que ningú el traslladi per error o que el deixi anar de forma imprudent. Es val per si mateix, insisteix Marco-Herrero: «Viuen al litoral, les femelles adultes fresen en mar obert i després transporten els ous», afegeix. L’experta en carcinologia, la branca de la zoologia que estudia els crancs, dona per fet que si han arribat a Cubelles possiblement també n’hi deu haver al litoral tarragoní.

Es consoliden on les condicions els són propícies. Al delta de l’Ebre, on conviuen amb un altre crustaci invasor, el cranc vermell americà, la seva presència està tan assentada que es venen a les llotges per a consum humà.

    

L’especialista de l’ICM explica que no totes les espècies exòtiques adquireixen la categoria d’invasores, però que la dels 'callinectes sapidus' en té tots els números. Entre altres motius, «es tracta d’un cranc gran, de comportament agressiu, de creixement ràpid i amb una elevada taxa de reproducció». Si es consolida, competeix amb les espècies autòctones, entre elles la del 'carcinus aestuarii' o cranc comú mediterrani. «Un dels punts a favor seu és que és tolerant a diverses temperatures i salinitats de l’aigua», afirma Marco-Herrero. S’alimenta de petits peixos, anèl·lids, algues, cargols i altres mol·luscos. «És voraç», insisteix.

Notícies relacionades

    

El cranc blau és una espècie autòctona de la costa americana de l’Atlàntic, des del Canadà fins al Brasil. Encara que va ser detectat a Espanya en dates relativament recents, el primer registre a Europa data de 1901, a França. 

Temes:

Animals