SENSE DOCUMENTACIÓ

Els Mossos decomissen 21 rèptils a un veí de Sant Quirze Sajafa

El jove va ser descobert quan viatjava carregat de rates blanques i va tenir un accident de trànsit

  / MOSSOS D'ESQUADRA

 
reptil1

/

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Els Mossos d'Esquadra han intervingut a un jove de 26 anys un total de 21 rèptils exòtics, incloses diverses serps asiàtiques i un varà africà, que tenia sense llicència en a casa seva, a Sant Quirze de Safaja (Moianès).

El descobriment es va iniciar amb un fet totalment fortuït. A mitjans de febrer, els mossos es van personar en un accident de trànsit i van observar que un dels conductors implicats portava a l'interior del seu cotxe gran quantitat de rates blanques. Davant l'estranyesa dels fets, el propietari dels animals els va comentar que els rosegadors eren per alimentar les serps que tenia al seu domicili.

Per aquest motiu, els agents es van dirigir el 8 de març al domicili del jove i van comprovar que tenia dues habitacions amb diversos terraris, amb un total de 24 rèptils, dels quals 21 no tenien la documentació reglamentària per a la seva tinença.

LES ESPÈCIES

Al jove, que ha sigut denunciat per una suposada infracció administrativa per la tinença de rèptils sense documentació, se li ha intervingut una boa constrictor, quatre pitons bola (Python regius), dos dragons barbuts (Pogona vitticeps), quatre serps guttata (Elaphe guttata), dos pitons Bronguersmai (Python brongersmai), quatre serps de morro de porc occidental  (Heterodo nasicus), un varà de sabana (Varanus exanthematius), una serp rei de Califòrnia (Lampropeltis getula californiae) i dos llangardaixos platejats del Sudan (Gerrosaurus major).

Notícies relacionades

Trini Bardolet, cap regional de la Unitat de Medi Ambient dels Mossos a la Catalunya Central, explica que la tinença de les espècies decomissades a Sant Quirze està permesa sempre que es disposi de la documentació necessària (constitució de nucli zoològic i compliment del conveni Cites, entre altres aspectes) i que les condicions higièniques siguin bones. El problema, comenta Bardolet, és que no és fàcil detectar casos de tinença il·lícita de rèptils perquè molt sovint ni els veïns tenen constància de la seva existència.

La responsable de la Unitat de Medi Ambient insisteix que hi ha altres espècies la tinença de les quals no està permesa en cap cas, com les espècies autòctones protegides, entre elles les rapaces i les tortugues mediterrànies. Pel que fa a les espècies la tinença de les quals sí que està permesa, Bardolet apel·la a la màxima responsabilitat i recorda que no han d'abandonar-se mai en el medi natural. Un cas perillós és, per exemple, el de les tortugues mossegadores Chelydra serpentina, que ocasionalment es troben en estanys de Catalunya.