Economia social

Coop Maresme recupera l’Ajuda Pepa Maca per impulsar la creació de cooperatives

  • Aquesta beca està valorada en una única dotació econòmica de 3.000 euros

  • Els diners es destinaran al desenvolupament d’una nova cooperativa «compromesa amb la transformació social»

Coop Maresme recupera l’Ajuda Pepa Maca per impulsar la creació de cooperatives

Berta Mundó (Coop Maresme)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després que el 2020 quedés suspesa la convocatòria de l’Ajuda Pepa Maca, que té els seus inicis l’any 2018, aquest 2021 torna la iniciativa impulsada per Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu de Mataró i la comarca, destinada a la creació de noves cooperatives «compromeses amb la transformació social».

La convocatòria actual contempla una única ajuda valorada en 3.000 euros. Des de Coop Maresme expliquen que aquesta dotació econòmica es destina a cobrir tres aspectes vinculats a la creació de noves cooperatives i als aspectes centrals per vetllar pel seu correcte funcionament: assessorament tècnic i formatiu per al desenvolupament del projecte econòmic, constitució de la cooperativa i dotació de capital social.

Així, des de l’Ateneu cooperatiu maresmenc destaquen l’exemple del primer supermercat cooperatiu de la comarca i guanyador de la primera beca Pepa Maca: La Feixa, que en una entrevista al blog de Coop Maresme afirmava: «Guanyar el premi va ser l’impuls inicial que necessitàvem per començar a creure que el projecte era possible».

Requisits

Poden optar a l’ajuda les associacions, els projectes comunitaris, els col·lectius d’economies informals i altres iniciatives sense ànim de lucre que vulguin desenvolupar una activitat econòmica «segons els criteris que marca l’economia social i solidària».

En aquesta edició, també hi podran optar les cooperatives que s’hagin constituït a partir del 30 de març del 2020. Així, tot i que des de Coop Maresme assenyalen que, a l’hora de donar l’ajuda, es prioritza les cooperatives, o futures cooperatives, que tinguin arrelament a Mataró i la comarca, també poden presentar la seva candidatura projectes d’altres zones de Catalunya.

Els projectes sol·licitadors han de constar, com a mínim, de dues persones físiques, sent aquestes les que es convertiran en sòcies fundadores de la cooperativa. El termini per presentar les candidatures es va obrir el 30 de juny i s’acaba el 5 de setembre del 2021. Tota la informació sobre l’ajuda està disponible a la web de Coop Maresme.

Pepeta Agramunt i Costa o Pepa Maca

Pepeta Agramunt i Costa, popularment coneguda com a Pepa Maca, va ser una coneguda treballadora del sector tèxtil i sindicalista de la CNT que va liderar destacades vagues a Mataró el 1946 i el 1947, en defensa del cobrament íntegre del salari acordat amb la patronal, quinze duros. «Pepa Maca tenia grans dots d’oratòria i era considerada una dona valenta, amb conviccions obreristes i fidel als seus ideals», expliquen des de Coop Maresme.

Notícies relacionades

«L’Ajuda Pepa Maca pretén honrar la memòria d’aquest compromís amb la transformació social mitjançant la cooperació a través del foment de mesures o programes de recolzament a la creació de noves cooperatives compromeses amb aquesta transformació», afegeixen.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO