MATARÓ DAVANT DE LES ELECCIONS MUNICIPALS

«Votaré Esquerra tot i que a Mataró és difícil que guanyi algú que no sigui del PSC"

Un passeig pels dos mercats permanents que hi ha a la ciutat, el de Cerdanyola i el de la plaça de Cuba, constata les bones perspectives del socialista David Bote per revalidar l'alcaldia de la capital del Maresme

La ressaca de les eleccions generals fa que molts clients dels dos espais comercials, ubicats en zones electoralment molt diferents, no hagin pensat encara qui votaran el 26-A

report mercats mataro 03

report mercats mataro 03
report mercats mataro 01

/

10
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

“Ara encara estem de ressaca de les generals. Aquesta vegada hi ha poc marge entre unes eleccions i les altres i la gent encara no parla de les municipals”, relata un client d’edat avançada el matí d’aquest dimecres al mercat  de Cerdanyola de Mataró. L’home prefereix l’anonimat, com gairebé tots els participants en aquest reportatge, i no vol dir qui votarà en els comicis del 26 de maig.

“Jo sí que tinc molt clar qui votaré. Al PDEcat, no tinc vergonya a dir-ho”, explica amb contundència Eva Colomer, una dependenta de mitjana edat que està atenent l’home, anticipant la possible sorpresa del seu interlocutor en un barri en què els resultats dels partits independentistes són molt baixos –concretament en aquesta secció censal, l’11 del districte 5, el 28-A només un 1% dels votants va dipositar la seva papereta per Junts per Catalunya i va guanyar el PSOE amb el 40,5% dels vots–.    

“Guanyaran els mateixos, a Mataró. Jo crec que [David] Bote, l’actual alcalde [socialista], ha fet més que els del seu mateix partit en el passat. És un alcalde jove, té més esperit”, assegura la dona que es reconeix votant del PDEcat. “¿Bote? Tinc bones sensacions del que ha fet, però en aquest país els més joves estan adoctrinats i votaran partits independentistes, en les municipals,” apunta el client. “Això no hi té res a veure, jo soc independentista i el meu fill votarà Podem”, li replica ella.

“Jo he parlat molt amb ell i el veig una persona transparent”, apunta el senyor tot i que critica les obres que últimament, amb rum-rum electoral, s’han fet a la ciutat, com l’asfaltatge de diverses desenes de carrers. “Aquí a Cerdanyola ve molt pels bars, pels comerços, parla amb la gent... El conec des que era petit; era amic del meu fill. Jo penso que tornarà a guanyar. És que Mataró... és molt socialista”, analitza el client, que llueix un pin amb la bandera d’Espanya a la solapa.

Canviem de parada. Ara una parada on venen verdures. Les dues, dependenta i clienta, aniran a votar. I saben qui votaran. Candida Alba no té objeccions a parlar: “Bote està fent moltes coses. No dic que totes vinguin d’ell, perquè les coses necessiten el seu temps i s’han de preveure, però em semblen molt bé projectes com el nou dipòsit d’aigua que han instal·lat a Cerdanyola”, que està previst que doni servei a tota la ciutat. En posa un altre exemple: la plaça que queda entre el carrer de Vitòria i Almogàvers, quatre carrers més amunt d’on som. “Havia trucat moltes vegades a l’Ajuntament perquè l’arreglessin i al final ho han fet. Feia pena i ara l’han arreglat”, comenta satisfeta.  

"Una dona que assegura que votarà el PDEcat: “Guanyaran els mateixos, a Mataró. L’actual alcalde [socialista], ha fet més que els del seu mateix partit en el passat’.

Eva Colomer

Dependenta al mercat de Cerdanyola

Comprovarem si Bote, que tothom diu que tant es passeja per la ciutat, ha visitat o no aquest mercat, l’únic permanent i sota cobert del barri. La dependenta de la botiga, Isabel Valls, que no viu a Mataró sinó a Dosrius, recorda que David Bote hi va anar una vegada –no aconsegueix recordar quan–, però que es va quedar molt desil·lusionada quan va veure que passava de llarg, davant d’ella. “Va entrar sense saludar, va anar directament a dues parades i no va dir res als altres. No em va agradar gens, pensava que passaria per cada una de les parades i xerraria una mica amb nosaltres”. “És estrany –li respon Candida Alba– perquè en totes les coses que vaig sempre me'l trobo parlant amb tothom. ¡Mai he vist cap alcalde venir a les festes del nostre barri!”. Creu que Bote repetirà. És més, ho espera.    

“Jo soc de Sant Adrià, elles sí que són d’aquí”, explica la dependenta d’una altra botiga passant la paraules a les seves clientes, dones d’edat avançada. “¿Que com respira el barri? Respira fatal, fatal”, responen totes dues, a l’uníson. Immigració, robatoris, delinqüència... apareixen els clàssics. “Hauríem de tenir més ajuts els d’aquí; els de fora tenen millors cotxets per als nens que nosaltres i això crema molt la gent. Jo, mira, a la meva porteria, en un mes han trencat els vidres... ¡dues vegades!”, relata María Castillo, veïna del barri.

¿I què pensen de l’alcalde? “Suposo que va fent el que pot, però és que és tanta la delinqüència que hi ha... no sé si és que la Policia passa una mica... això sí, ara han arreglat els carrers, que ens feia molta falta”, prossegueix. Té clar que anirà a votar –“si no, no em podria queixar”, comenta fent broma–, però la seva companya admet que no: “Aquesta vegada no tinc clar qui votaré; en les generals sí, però ara no”.

En una altra parada, una peixateria, predomina l’escepticisme: si bé asseguren que aniran a votar, diuen no saber qui. “Jo crec que aquests últims quatre anys ho han fet fatal; els barris estan molt deixats i, en canvi, vas al centre de Mataró i... ¡allò és un altre món! Aquí ens falta neteja i vigilància, molta vigilància... Jo, a partir de les vuit del vespre, no m’atreveixo a sortir al carrer. ¿Por? ¡Pànic, tinc!”, expliquen conjuntament una clienta i una dependenta, que es posen a repassar diversos aldarulls que han tingut lloc en les últimes dates al barri, el més populós de la capital del Maresme.

¿Que quan va venir l’alcalde al mercat? “Rafa, ¿per aquí va passar l’alcalde?”, pregunta la dependenta al mosso de la botiga de davant. Aquest aclareix que David Bote va visitar l’espai ara fa justament quatre anys, en vigílies de les anteriors municipals. Dubte resolt, doncs.       

“Jo votaré Vox, no tinc cap problema a dir-ho. I si hi hagués Franco, votaria Franco”, proclama sense embuts Jorge Perales, venedor de loteria, instal·lat a l’entrada del mercat, el qual es queixa amargament de la falta de feina. Ho diu just el dia que l’Ajuntament assegura que l’atur va baixar a la ciutat en 222 persones respecte al mes passat (ara Mataró té 8.628 aturats, el 13,74% de la població activa, per sobre de la mitjana de la província de Barcelona, que està en un 10,31%).

“Potser seria hora que hi hagués un canvi a Mataró però no ho veig probable”

“Jo ja tinc clar qui votaré. Per a mi podrien estalviar-se els diners de la propaganda”, assegura una clienta –antiga paradista– a la plaça de Cuba, el mercat central de Mataró, mentre compra un llibret de llom amb formatge i pernil dolç. “Tinc clar que votaré ‘els d’aquí’, tot i que em dol que vagin per separat una altra vegada”, manifesta la dependenta que l’atén, en relació amb el fet que hi hagi no una –com reclamaven alguns– sinó quatre candidatures independentistes que es presentaran a les eleccions locals. La realitat electoral d’aquesta zona no té res a veure amb la del mercat de Cerdanyola: a la secció censal 1 del districte 1, el 28-A Esquerra Republicana va treure el 35% dels vots, JxCat el 20,7% i el PSC el 12,6%.   

Dos joves, al bar de la plaça: “Jo no votaré, són tots uns lladres”, diu rient el dependent, vestit amb un vestit i barret negres. Julià Delos, que és de Mataró però no podrà votar perquè està empadronat ara a Holanda –on viu i organitza un festival de ‘calçots’ cada any–, diu que si fos aquí votaria la CUP o els comuns.  El més interessant d’aquest testimoni és que relata una trobada, casual i molt curiosa amb l’alcalde, David Bote: “¡Jo me l’he trobat de festa i vaig estar prenent cerveses amb ell, a Casa Paco [un cèntric local de Mataró]!. No volia preguntar-li tant per la política sinó per com l’afrontava ell des del terreny personal, tenint en compte com n’és, de jove”, relata Delos, segons el qual l’alcalde es va mantenir políticament correcte malgrat l’ambient festiu. “Però està en contra de l’autodeterminació, no va deixar que es votés en locals municipals l’1 d’octubre”, li recorda i reprèn el venedor.

"Tinc clar que votaré ‘els d’aquí’, tot i que em dol que una altra vegada vagin per separat a les eleccions municipals"

Dependenta de la plaça de Cuba, que prefereix l’anonimat

“¿Si votaré en les municipals? Sí que aniré a votar, però encara no sé qui votaré”, afirma una altra dependenta, en una cantonada del mercat, al costat del bar. “No està malament, el balanç. És algú pròxim, quinze dies enrere estava esmorzant al bar de la cantonada”, explica. En una de les peixateries del centre de la plaça, una altra dependenta reclama més atenció als problemes d’aquesta zona de la capital del Maresme: “A mi m’agrada com fa les coses, la seva manera de fer. Però ha de potenciar una mica més el que és el centre de la ciutat, perquè només es fan coses a les barriades i el centre està descurat.” És justament al contrari del que hem sentit una hora abans a l’altre mercat.

Dins dels actius que adjudica a Bote, aquesta dona assenyala l’aparcament que l’Ajuntament ha habilitat al costat de l’hospital de Mataró, tot i que potser no sàpiga que va ser a proposta del Partit Popular. No veu clara la reelecció de l’actual alcalde: “No sé el que opinarà la gent, depèn de si el voten a les barriades, perquè aquí al centre no el voten gaire”, conclou.  

La clienta a la qual atenia, la Margarida, és especialment crítica amb l’actual govern socialista: “Potser és perquè visc aquí al centre, just sota de Santa Anna, però jo estic fins al capdamunt dels que manen ara”. Parla de deixadesa, d’un govern sense mà esquerra i especialment desafortunat en l’àmbit de la cultura. “Potser hauríem de fer un canvi en el govern i que manessin els que ara són a l’oposició”, reclama. Però és escèptica respecte a això, un detall molt significatiu, malgrat que el 2011 el candidat de CiU, Joan Mora, va superar en vots els socialistes i va exercir l’alcaldia durant quatre anys. “Suposo que sí que tornarà a guanyar [Bote], per la qual cosa deia ella: totes les barriades els voten [els socialistes] en massa”, diu lamentant-se.   

Un altre testimoni en un sentit semblant. “Suposo que votaré Esquerra, tot i que a Mataró és difícil que guanyi algú que no sigui del PSC”, afirma Maria Rosa Fradera, que és veïna porta amb porta de l’alcalde David Bote. “El veig moltes nits, arribant tardíssim a casa, cap a les onze de la nit o les onze i mitja, desfent-se el nus de la corbata abans d’entrar a casa”, explica. “Personalment em cau bé; com a veí sempre saluda. Com a alcalde hi ha coses que es podrien fer millor, com per exemple arreglar els parcs per als nens, especialment el de la plaça de les Tereses, que estan molt malament. El mateix dic amb el tema de les escombraries, que és un desastre. I també en seguretat; hem tinguts dos intents d’ocupació al nostre carrer”. “Jo crec que sí que repetirà com a alcalde, després dels resultats que va obtenir el PSOE en les generals”, conclou.

Notícies relacionades

De la mateixa opinió és Bautista Poyato, que regenta una de les parades més petites, de tan sols 2 metres quadrats, just al costat de la porta nord: “Jo crec que sí, que tornarà a sortir. He vist que ara han arreglat els carrers o que han fet un pàrquing nou al carrer de Biada; això està molt bé. Aquí al mercat hi ha gent per a tot, els que el critiquen i els que el recolzen”. De fet, aquest comerciant s’atreveix a xifrar en un 40% el nombre de votants socialistes entre els paradistes. “¿Que si passa per aquí de tant en tant? Sí, de vegades ve a saludar. Però és que a mi em compren tots els que han sigut alcaldes, o sigui que no tinc queixa de cap”, confessa murri mentre el seu front dibuixa una rialla.

Més notícies de Mataró