Homenatge final

Una mirada subversiva sobre Palau i Fabre

El 33 estrena demà, com a tancament de l'any dedicat al creador català, el documental 'Josep Palau i Fabre. Retrat cubista' produït per la Fundació Palau i la productora Clack

Josep Palau i Fabre. 

Josep Palau i Fabre.  / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Josep Palau i Fabre. Retrat cubista. Així es titula el documental produït per la Fundació Palau i la productora Clack, que pretén ser una mirada "subversiva" sobre el controvertit i desbordant intel·lectual català: poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l'exili i amic i biògraf de Picasso. El documental s'estrena demà al 33 de Televisió de Catalunya, coincidint amb el tancament de l'Any Palau i Fabre, i també es podrà veure a la Xarxa de Comunicació Local en una data encara per definir.

"El seu caràcter avantguardista, incomprès, marginat i poc convencional es plasma en la seva vida i la seva obra, que el situa en la línia dels grans il·luminats (sota l'estela de Ramon Llull) i el converteix en una figura única i singular en la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX", afirma Eloi Aymerich, director de la peça, de 60 minuts de durada.

El documental trenca el personatge en diferents parts per reconstruir de nou en un retrat més ampli i profund. Un retrat que, seguint els principis del cubisme picassià, mostra les seves diverses facetes, cada una associada a una de les seves activitats culturals i literàries i sempre vinculades als llocs on va viure i va escriure.

Així, escriptors i artistes coneguts com Julià Guillamón, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso, Miquel Barceló o Vicenç Altaió participen en aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní. Una història marcada per la relació amb la seva família burgesa, el seu exili a París, el retorn activista a la Costa Brava o la culminació de la seva obra amb l'obertura de la Fundació Palau a Caldes d'Estrac.

Una figura reivindicada

Palau i Fabre. Retrat cubista participen poetes i artistes visuals de les noves generacions, que pinten, reciten i canten Palau i Fabre: des dels cantautors Cesk Freixas i Meritxell Gené fins als poetes Mireia Calafell o Jaume C. Pons Alorda, passant per la tatuadora Sit Cantallops, l'artista urbà Harry Bones o el músic Pau Miquel Soler, autor de la banda sonora original.

És, doncs, un Palau i Fabre fet de múltiples cares: l'exaltat, l'alquimista, el boig, el geni, l'eremita, l'il·luminat. Un documental cultural ple de poesia visual, connexió intergeneracional i material d'arxiu inèdit presentat en collage per descobrir l'univers de Josep Palau i Fabre.

Notícies relacionades

"Mai hi havia hagut tanta gent analitzant Josep Palau Fabre. Mai tantes veus l'havien dibuixat, cantat, recitat i retratat. Per a nosaltres és com el documental definitiu", subratlla Aymerich. Amb guió de Judith Vives, direcció de fotografia i muntatge, de Marc Giner, el documental compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, el Consorci Turisme Costa del Maresme i la Diputació de Barcelona.

Més notícies de Mataró