durant el confinament

Les sospites envolten Ayuso per l'aparthotel on s'allotja

La presidenta madrilenya viu des del 16 de març en una estança del grup Room Mate, de Kike Sarasola, pel qual paga «de la seva butxaca» 80 euros

L'empresari, indignat davant del que considera un apallissament: «Venc habitacions, i llits. M'és igual que sigui Pablo Iglesias o Ayuso», es defensa

ayuso-kike

ayuso-kike

8
Es llegeix en minuts
Europa Press

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha encadenat una nova polèmica política pel pagament d’un aparthotel de luxe en el qual està allotjada des del 16 de març, pertanyent a la cadena hotelera Room Mate Group, empresa que, igual com el Govern regional, assegura que la dirigent popular abonarà «personalment» la factura. Però les parts han ofert en els últims dies versions diferents sobre això, hi ha dates que no quadren i s’ha descobert un sospitós canvi de contracte.

Segons va publicar dilluns la revista ‘Vanity Fair’, Ayuso hi està instal·lada des del 16 de març, després de donar positiu per coronavirus, en un aparthotel de luxe propietat de l’empresari Kike Sarasola i ubicat al centre de Madrid, a prop del Teatro Real. La presidenta va argumentar que així podria treballar de forma segura mentre passava la preceptiva quarantena de 14 dies. No obstant, Room Mate va afirmar en un comunicat que l’acord per posar la vivenda a disposició de la Comunitat es va firmar «abans de l’inici de l’estat d’alarma», que es va produir el 14 de març, «ja que [Ayuso] necessitava un lloc òptim per a la gestió de la crisi durant la situació excepcional».

La cadena d’hotels ha assegurat que Ayuso pagarà «personalment» la factura de l’apartament, «sense cap cost per a la Comunitat de Madrid», i ha corroborat així la versió donada pel Govern regional. Al tractar-se d’un ús de l’apartament en llarga estada, el preu estipulat és de 80 euros per nit, segons Room Mate.

Contractes sota sospita

No obstant, la polseguera ha anat a més. El 6 de maig, la Comunitat de Madrid va aprovar una despesa de 806.193,19 euros per a la contractació, durant tres mesos, dels serveis necessaris per atendre les persones grans a dos hotels que s’han adaptat com a residències. Dimarts passat, l’Administració autonòmica va publicar al seu portal de contractació que l’adjudicatari del servei havia sigut Room Mate, però per un valor de 565.749,62 euros.

Finalment, el document va ser modificat immediatament per atribuir-li el contracte a la Coordinadora del Tercer Sector per 240.443,57 euros. Però, segons ha revelat la cadena SER, el document d’aquest segon contracte es va crear ahir a la nit mateix, a les 23.59 hores del dimarts 12 de maig. Segons la conselleria de Polítiques Socials, el document remès a la premsa és una modificació de l’original perquè es van eliminar les dades personals. El contracte original, afirmen les mateixes fonts, es va crear el 16 d’abril.

Curiosament, la suma de la quantia del contracte esborrat (565.749,62 euros) i la del modificat (240.443,57 euros) coincideix amb la xifra anunciada en un primer moment per la comunitat (806.193,19 euros). Tant l’Executiu regional com la cadena hotelera ho atribueixen a un «error» i neguen que els hagi unit cap relació contractual. «No hem sol·licitat mai, ni ens han adjudicat, ni hem rebut cap pagament des de cap de les conselleries o organismes de la Comunitat de Madrid. És absolutament fals», afirma Room Mate.

Recolzament tancat de Casado

Sense donar més explicacions que l’afirmació que està pagant de la seva butxaca les despeses de l’aparthotel, Ayuso es defensa denunciant ser el blanc de totes les crítiques de l’esquerra, perquè «intenten cada dia, per tots els mitjans, desacreditar» la seva gestió a la regió durant aquests mesos. Unes manifestacions en sintonia amb les del líder del seu partit, Pablo Casado, qui va parlar aquest dimarts d’una «campanya de desprestigi» de l’esquerra contra la presidenta regional.

També Ciutadans, socis de govern del PP madrileny, eviten criticar obertament a Ayuso, tot i que li suggereixen que aclareixi els dubtes. «Això és un assumpte personal de la presidenta i si considera que ha de donar algun tipus d’explicació addicional, haurà de ser ella», ha afirmat el número dos de l’Executiu autonòmic, Ignacio Aguado. I la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, ha insistit en la mateixa idea («si el paga de la seva butxaca, no hi hauria més problema»), però sí que ha deixat caure: «S’haurà de veure com acaba això».

«Presumpte delicte de suborn»

No obstant, les esquerres comencen a parlar ja de possibles delictes en l’actuació d’Ayuso. El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, ha advertit que si finalment es demostra que l’apartament de luxe de la presidenta madrilenya «l’hi està pagant un empresari», serà un nou «cas de corrupció» en el PP, i que «la ciutadania no ho consentirà, i menys en una situació de pandèmia».

Més Madrid i Unides Podem han exigit explicacions sobre l’aparthotel, ja que consideren que podria haver incorregut en «un presumpte delicte de suborn», mentre que el PSOE insta Ayuso que abandoni el seu «cau de luxe» i aclareixi qui paga l’apartament al recordar que el codi ètic de la Comunitat i del PP prohibeix regals que puguin condicionar l’actuació del Govern.

La polèmica a compte de l’aparthotel se suma a altres de protagonitzades per Ayuso en els últims dies, com les declaracions en què va afirmar que la ‘d’ de ‘Covid-19’ (en anglès, ‘coronavirus disease’ 2019) correspondria a ‘desembre’, perquè «el virus està campant al seu aire» des d’aquell mes, un «error» que va reconèixer hores després. 

També han despertat sorpresa unes fotografies d’Ayuso que il·lustraven un reportatge publicat diumenge en un diari nacional: en una apareixia amb els ulls tancats i el cap decantat, i en una altra, amb el rostre afligit i les mans creuades i recolzades per sobre del pit.

En aquesta entrevista es referia a la denúncia de la patronal de les residències per les hospitalitzacions de residents durant el pic de la pandèmia, en unes manifestacions també controvertides. «Si hi ha hagut criteris sanitaris que et diuen que igualment aquesta persona morirà, que millor es quedi allà, jo no ho puc qüestionar ara en fred i a misses dites», manifestava.

A més, l’oposició ha criticat altres recents declaracions d’Ayuso en les quals comparava la pròrroga de l’estat d’alarma en la crisi del coronavirus amb la prohibició dels cotxes per evitar accidents. «De res serveix que una persona no es mogui de casa seva, que compleixi al peu de la lletra totes les normes tot i que s’estigui empobrint, perquè després baixi al súper i li encomanin allà (...) És com si prohibíssim els cotxes per evitar accidents», va comparar.

Sarasola, indignat davant del debat

La decisió de la presidenta de la Comunitat de Madrid de viure durant aquest període de confinament en un apartament de Kike Sarasola ha posat en dubte el nom de tots dos. Però l’empresari ha donat la cara i des de la seva cadena d’hotels ha deixat clar que això no és cap favor sinó que està pagant 2.400 euros al mes:

«Des de l’inici de la pandèmia, Room Mate Group ha posat a disposició de les totes les conselleries de Sanitat i Serveis Socials on té presència la companyia tots els seus hotels i edificis d’apartaments. Un total de 13 establiments a Madrid, Barcelona, Granada, Sant Sebastià, Nova York, Florència i Milà. Tots aquests establiments es van cedir de forma desinteressada i gratuïta per acollir-hi personal sanitari, bombers, persones grans procedents de residències per a la tercera edat i turistes que no podien tornar al seu país d’origen.

Room Mate Group havia acordat abans de l’inici de l’estat d’alarma donar servei a la presidenta de la Comunitat de Madrid en un dels seus apartaments, ja que necessitava un lloc òptim per a la gestió de la crisi durant la situació excepcional. La presidenta de la Comunitat de Madrid pagarà personalment la factura corresponent igual com fan la resta dels hostes, sense cap cost per a la comunitat. Al tractar-se d’un ús de l’apartament en llarga estada, el preu estipulat per nit és de 80 euros/nit.

Lamentem que s’estigui mal interpretant aquesta situació, quan continuem centrats en el nostre desig de contribuir a combatre la pandèmia des de tots els fronts possibles».

L’empresari espanyol ha volgut, a més, aclarir qualsevol dubte en una entrevista a ‘Espejo público’. Pagarà 80 euros per nit per l’apartament de llarga estada on s’ha allotjat: «Ella ho pagarà, no sé quin és el problema què s’ha muntat. Díaz Ayuso va entrar a l’hotel al març i just per a mi era perfecte, ja que tinc els meus hotels tancats».

«Vull que la gent es quedi. Ella se n’ha responsabilitzat. No l’entenc, aquest acarnissament», aclareix Sarasola.

«Ella quan arriba necessita un pàrquing, seguretat, neteja, recepció, col·locar a casa seva els audiovisuals, i llavors li vam llogar un apartament i li hem prestat una sala, perquè ho tinc tot buit i tinc zero ingressos... ¡Aconseguir una clienta i que s’hi estigui dos mesos i em reporti 5.000 euros, per descomptat que ens hem ajustat al que ella volia!».

Sobre el com ho paga amb el seu sou de 5.400 euros, assegura que si ella paga els 2.400 no sap quin és el problema i que ell no pot parlar de com els gasta: «Això és tot».

Quant al que passa amb aquest contracte que la Comunitat de Madrid va publicar i que després es va treure d’aquest portal de transparència: ¿Qui va cometre aquest error?, preguntava Susanna Griso, davant de la pregunta generalitzada: «Ahir vaig tenir un dels dies més tristos de la meva vida. Mai he demanat i mai se m’ha adjudicat res. Ho hem fet altruistament, que surti algú del País Basc, Milà, Florència. Hem corregut tots amb les despeses, nosaltres hem pagat el sou dels meus empleats, que no he fet erto, i ara tacar el nostre nom, dius ¡quina tristesa!»...

Sobre a què atribueix aquesta història, explicava emocionat: «Jo crec que hi ha algú que està interessat a atacar. Tot és mentida», explicava Sarasola.

Notícies relacionades

L’assumpte era tractat en l’assemblea de control: «Em sembla una barbaritat, la senyora Ayuso amb els seus diners pot fer el que vulgui. No val tot... No val mentir, no val intoxicar, perquè tot és molt nociu. Visc de vendre habitacions, i llits. Tant me fa que sigui el senyor Pablo Iglesias, m’és igual que sigui la senyora Ayuso. L’estan apallissant a ella, m’estan apallisant a mi».

Sarasola, preguntat per com veu la situació del turisme i de l’acord entre altres països per poder viatjar, comenta la seva indignació: «Som el motor de l’economia i no ens han escoltat. No voldrà venir ningú. Se n’aniran als països de la competència i per desgràcia és que no volen escoltar. L’important és que el que és públic i el privat han d’estar units».