Turisme

El turisme reclama un protocol global 'lliure de virus' per reactivar el sector

La patronal hotelera Cehat demana un mínim comú europeu per fer front al dia després

Els dirigents de Room Mate i Meliá creuen necessaris els tests per tornar la seguretat a la destinació

zentauroepp52714296 a guest wearing a protective face mask leaves the h10 costa 200316121427

zentauroepp52714296 a guest wearing a protective face mask leaves the h10 costa 200316121427 / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme viu un autèntic malson. Amb mig món paralitzat pel coronavirus, el sector turístic dona per descomptat que serà un any perdut, però s’aferra a l’esperança d’almenys aconseguir reactivar el sector per als mesos centrals d’estiu i arribar a final d’any amb certa normalitat. Un objectiu per al qual els hotelers reclamen un protocol global ‘lliure de virus’.   

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) ha sol·licitat al president del Govern, Pedro Sánchez, que exigeixi la posada en marxa d’una agència europea que «convalidi, acrediti i controli» els protocols i normes nacionals que es comencen a elaborar en el turisme. Una petició que arriba un dia abans que els ministres de turisme del G-20 es reuneixin per videoconferència per tractar l’emergència sanitària, entre els quals l’espanyola Reyes Maroto.

Turoperadors, aerolínies, ports, aeroports, transports, establiments allotjaments, empreses de turisme actiu, parcs temàtics o agències de viatges, entre d’altres, hauran «de parlar un idioma comú, l’europeu, com a mínim, perquè si no els protocols no serviran per a res», segons el president de Cehat, Jorge Marichal.

Una opinió que comparteix el president de Room Mate, Kike Sarasola, que considera que és necessari fer «tests massius, tenir protocols globals i donar passaports sanitaris» per tornar la confiança al turista i donar-li la seguretat que la destinació és segura i lliure de virus, segons va explicar aquest dimecres en una trobada virtual organitzada per la consultora Thinking Heads. Serà l’única manera de ‘salvar’ el turisme i establir les bases per al futur més immediat. 

Notícies relacionades

«A Espanya, on hi ha dos arxipèlags, seria fàcil fer un sistema en què de la mateixa manera que s’ha d’esperar l’equipatge algú es fes un test. Si dona negatiu, que pogués passar, i si no, que s’enviés aquesta persona a un hotel medicalitzat o es confinés», va proposar el conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer, durant la trobada. El dirigent hoteler va criticar la falta de diàleg amb el Govern central i els autonòmics. «Fa enveja sana el que estan fent altres països», va assegurar davant de la fluïdesa en la relació d’empresaris turístics d’altres països amb els seus respectius presidents del Govern.

Espanya encara no compta amb un «calendari oficial» per al turisme, segons va indicar aquest dimarts la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño. Però el Govern sí que té en marxa un pla específic per a una activitat d’importància capital en el PIB espanyol, segons va explicar un dia abans la seva col·lega d’Hisenda, María Jesús Montero.