districtes

L''skate park' de les Corts rescata un jardí oblidat

Una inversió de mig milió d'euros «dignifica» els jardins d'Áurea Cuadrado, al barri de la Maternitat i Sant Ramon, i atrau practicants de taula, patins en línia i bicis BMX

Un practicant de BMX, en un racó on s’acumula terra.

Un practicant de BMX, en un racó on s’acumula terra. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Els jardins d'Áurea Cuadrado (General Batet, 1), al barri de la Maternitat i Sant Ramon, han estat els escollits per acollir el segon gran skate park de la ciutat de Barcelona. La seva inauguració, el 29 de març passat, es va produir tres setmanes després de la reforma i ampliació de les rampes de la Mar Bella. L'adequació dels terrenys i la instal·lació dels elements per al nou espai esportiu, que té una superfície de 2.220 metres quadrats, ha costat a l'Ajuntament de Barcelona uns 544.000 euros.

«Aquestes pistes han estat l'excusa per dignificar un espai que estava una mica descuidat, amb ponts i molt formigó», explica el regidor del Districte de les Corts, Antoni Vives, que prefereix usar el terme «nou parc urbà esportiu». «No està dirigit únicament als skaters. La intenció és que sigui un espai polivalent, que pugui servir per practicar altres esports urbans», aclareix Vives, en referència al patinatge en línia i les bicicletes BMX.

PER A TOTA LA FAMÍLIA / L'ajuntament espera convertir els fins fa uns quants dies anodins jardins d'Áurea Cuadrado en un concorregut punt de trobada intergeneracional.  «Amb el nou disseny, un nou mobiliari i la plantació d'arbres, tot el barri hi surt guanyant», diu el regidor.

El color verd segueix estant molt present als jardins dedicats a la modista i anarquista Áurea Cuadrado, malgrat l'obligat ciment. D'aquesta manera, el segon parc urbà esportiu de la ciutat, després del de la Mar Bella, trenca amb la imatge habitual dels grans elements durs sense pràcticament ombres.

Els elements patinables del nou parc són murs, plans inclinats, escales, grades, plataformes, baranes... Una autèntica gimcana per als patinadors més audaços. «Les rampes que hi havia fins ara a la ciutat, com les de Via Favència, estaven en mal estat o eren massa petites», explica Ricky Bordàs, patinador i encarregat de la secció de skate de Free (Diagonal, 503), una botiga de referència en el món de les taules.

Notícies relacionades

La situació del nou skate park, que està tocant a l'Hospitalet i a Esplugues de Llobretat, no convenç els aficionats consultats. «Aquí només pots practicar l'street (carrer), i si vols unes bones rampes te n'has d'anar a la Mar Bella. Estan molt allunyades l'una de l'altra, i allunyades del centre», afegeix Bordàs. En aquesta mateixa línia opina Raúl, que també patina, però prefereix mantenir el seu anonimat sense donar el seu cognom. «Aquests dies hi ha molta gent a la pista per la novetat, però té diversos defectes importants i la gent se n'acabarà cansant. Els més importants són la inclinació, perquè pots baixar rodant, però no pujar, i a més hi ha la sorra dels talussos que es cola a la pista», explica el patinador.

L'EFECTE XGAMES / La celebració dels XGames de l'any passat a Barcelona van arribar a congregar més de 115.000 persones i la ciutat es va embutxacar un retorn econòmic de 55 milions d'euros. Amb aquestes xifres, encara que insuficients per al seu principal organitzador, la cadena nord-americana ESPN, l'ajuntament es va veure obligat a replantejar la seva relació amb els anomenats esports extrems en general i amb els skaters en particular.  «És molt trist que només ens hagin escoltat quan han vist que s'hi movien diners. Abans, es limitaven a multar-te si t'enxampaven practicant aquest esport al carrer», postil·la Bordàs.