LES CORTS
L'Escola Thau compleix mig segle d'educació humanista
3.500 alumnes, entre ells músics i cineastes, es van formar al centre

Pares i alumnes, durant la commemoració de l’escola Thau. /
Classes mixtes i en català. Una realitat poc habitual per a l'educació barcelonina de 1963 quan l'Escola Thau obria les seves portes amb la idea de fomentar la pedagogia activa, aleshores revolucionària, i l'ensenyament de la cultura catalana. Aquest curs 2013-2014 compleix 50 anys i ho acaba de celebrar amb una trobada d'exalumnes, professors i personalitats vinculades al centre a les seves instal·lacions de l'avinguda d'Esplugues. Més de 3.500 alumnes han passat aquest mig segle per les aules del Thau.
«Apreníem entenent els conceptes i no memoritzant», recorden Àngels i Montserrat Marquet, que en van ser estudiants en la dècada dels 70. El centre promou les humanitats i arts plàstiques i entre els seus alumnes figuren cares conegudes com els músics David Carabén i Joan Dausà, els actors Aina i Marc Clotet o el director de cine Pau Freixas. «En guardo un molt bon record. La llum que entrava per tot arreu, l'amfiteatre, el respecte als professors, les carreres d'atletisme, els sant jordis...», enumera Marc Clotet.
Vinculada a la fundació privada Institució Cultural del CIC, la Thau va ser impulsada per noms destacats del panorama cultural català com l'escriptor Joan Triadú i el pedagog Jordi Cots, que va ser el primer director del centre. Cots es va inspirar en l'última lletra de l'alfabet hebreu i símbol franciscà d'austeritat i servei per donar nom a l'escola. «La idea va ser crear una escola oberta, on l'adult acompanya el nen durant l'aprenentatge, i a la vegada rigorosa en disciplina», resumeix Teresa Triadú, filla de l'escriptor que ha estat vinculada al projecte educatiu com a docent.
Notícies relacionadesARQUITECTURA / El disseny arquitectònic és una altra de les senyes d'identitat del col·legi. Forma part del paisatge urbà del barri de les Corts des del 1975 amb edificis en línies ortogonals i grans finestrals que s'integren amb l'exterior en una àrea de 14.000 metres quadrats.
Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay, de l'estudi MBM, van projectar l'edifici, amb un disseny pioner a Espanya per reflectir el concepte d'educació comunitària. «Vam recrear una ciutat on les classes fossin les cases, i el pati, el carrer, ja que l'aprenentatge és a tot arreu», aclareix David Mackay. El 30% de l'alumnat actual procedeix del districte. La institució afirma mantenir una col·laboració fluida amb la xarxa educativa i les activitats del barri.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès