Previstos d’aquí dues setmanes

Els Jocs Olímpics de Tòquio se celebraran sense públic

  • El Govern japonès ha restablert l’estat d’emergència, que es prolongarà durant la cita olímpica

  • El COI accepta la decisió de les autoritats nipones sobre uns jocs que comencen en dues setmanes

Japan declare fourth state of emergency for Tokyo for more than one month

Japan declare fourth state of emergency for Tokyo for more than one month / KIMIMASA MAYAMA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

«No hi haurà espectadors». Els Jocs Olímpics de Tòquio, que es disputen del 23 juliol al 8 agost, se celebraran per primera vegada sense públic a causa d’un augment de casos de coronavirus a la capital japonesa. Així ho va anunciar aquest dijous la ministra dels Jocs Olímpics, Tamayo Marukawa.

«Hem arribat a un acord i no hi haurà espectadors a les instal·lacions a Tòquio», va afirmar Marukawa al final d’una reunió amb totes les parts afectades en la cita olímpica, incloent-hi el Comitè Olímpic Internacional (COI).

La major part de les instal·lacions dels Jocs estan situades a la capital japonesa, però algunes proves seran en altres departaments, on es prendran també «mesures concretes» en coordinació amb els organitzadors, va afegir Marukawa.

El repunt de contagis a la capital ha obligat les autoritats a fer marxa enrere a la mesura anunciada fa dues setmanes de comptar amb fins a 10.000 espectadors als estadis.

Estat d’emergència

Des de l’inici de la pandèmia, els Jocs de Tòquio són motiu de debat i un autèntic maldecap per als organitzadors, que ja van haver d’ajornar-los el 2020 per la Covid-19 i reprogramar-los per a aquest 2021.

Aquest anunci arriba unes hores després de la decisió del Govern nipó de posar en marxa un estat d’emergència sanitària a Tòquio des de dilluns i fins al 22 d’agost. Aquest dispositiu englobarà, per tant, tota la durada dels Jocs Olímpics.

«Crec que podem organitzar els Jocs amb total seguretat gràcies a aquestes mesures», havia declarat aquest dijous el primer ministre japonès, Yoshihide Suga.

Bach, de quarantena al Japó

El president del COI, Thomas Bach, va dir per la seva banda que els organitzadors «han mostrat responsabilitat des del dia en què els Jocs van ser posposats», i va afirmar que recolzaria «qualsevol mesura que sigui necessària per celebrar uns jocs olímpics i paralímpics segurs per al poble japonès i tots els participants».

Bach va participar en la reunió de forma telemàtica després d’arribar a Tòquio aquest mateix dijous i mentre guarda una quarantena de tres dies al seu hotel abans d’assistir a la recta final dels preparatius per als Jocs, la inauguració dels quals està prevista el dia 23.

Notícies relacionades

La decisió afecta Tòquio i tres prefectures limítrofes més que acolliran el gruix de les competicions, a més de Hokkaido (nord), tot i que segons va dir la ministra per als Jocs, es podria permetre l’entrada de públic en altres seus ubicades a Shizuoka, Fukushima i Miyagi, que acolliran esports com el ciclisme, el beisbol o el futbol.

Els organitzadors, que també van decidir fa mesos vetar l’entrada al país de visitants forans durant els Jocs, tenien previst ingressar uns 800 milions de dòlars (670 milions d’euros) a partir de la venda d’entrades per als Jocs. Òbviament, aquestes expectatives no es veuran complertes.