Sánchez carrega contra els aranzels de Trump com a "arma llancívola"

Des que el líder dels EUA va amenaçar Espanya de "pagar el doble" a través de gravàmens, el Govern s’ha protegit en el mercat de la UE

Sánchez carrega contra els aranzels de Trump com a "arma llancívola"
3
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president dels EUA, Donald Trump, és durant aquests dies l’elefant a l’habitació de la cimera de Sevilla. La seva decisió d’acabar amb els programes d’ajuda al desenvolupament i convertir-se en bèstia negra de les institucions multilaterals va just en la direcció contrària del que pretén la IV Conferència Internacional sobre el Finançament per al Desenvolupament de l’ONU. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha apostat per les al·lusions velades durant les seves intervencions, però ahir va ser menys subtil per carregar contra els aranzels i la guerra comercial amb què Trump va amenaçar la setmana passada Sánchez després de la cimera de l’OTAN per oposar-se a la pujada de la despesa militar. "Els aranzels no són una arma llancívola, són un fre", va advertir el cap de l’Executiu durant la seva intervenció en la taula rodona Defensar el sistema multilateral de comerç i aprofitar el potencial de la ciència, la tecnologia i la innovació.

Recorrent al seu afecte negatiu per al creixement de l’economia mundial, que caurà per sota del llindar del 3% en què resistia després de la pandèmia, Sánchez va advertir que "respondre amb barreres només porta a una derrota col·lectiva". "No hi ha guanyadors en una economia que es tanca en si mateixa", va replicar davant un model d’"aranzels, restriccions i guerres comercials" que estaria passant ja de la retòrica als fets.

En aquests moments operen ja algunes tarifes per part dels EUA. Concretament, un 10% generalitzat a tots els productes europeus, un 50% a l’alumini i a l’acer i un 25% als vehicles. El missatge en què va insistir Sánchez va ser que, "si continuem tancant-nos en blocs" i "ens resignem a l’aïllament", el resultat serà que "tots sortirem perdent".

Des que Trump va amenaçar Espanya de "pagar el doble" a través d’aranzels, tant el president del Govern com el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, s’han protegit en la pertinença al mercat únic de la UE i, per tant, en la negociació oberta per la Comissió Europea, mirant d’enviar un missatge de tranquil·litat a les empreses i sectors exportadors. Precisament, en la seva intervenció, Sánchez va advocar per respondre amb més multilateralisme, amb receptes com la de reforçar el "paper central" de l’Organització Mundial del Comerç per adaptar-la a una conjuntura en què l’economia ja no es basa només en l’intercanvi de mercaderies. "Les regles han de reflectir el món que és avui, no com va ser, i aspirar a construir el món que volem", va concloure.

Notícies relacionades

Lluny de modular la seva negativa a complir el 5% de la despesa en defensa, des del Govern s’enroquen dient que compliran les capacitats militars pactades, però que segons els càlculs del Ministeri de Defensa i de les Forces Armades representen el 2,1% del PIB. La línia vermella i la prioritat passa per sostenir l’Estat del benestar, segons remarquen. Després de l’envit del president nord-americà a Espanya, cosa que no descartaven els col·laboradors del president del Govern perquè "és Trump, això podia passar", en l’Executiu van fer equilibris per intentar rebaixar el xoc sense modular el seu missatge de fons. Entre la intenció de "bastir ponts, no trencar-los", i la voluntat ferma de defensar "l’interès general del nostre país". Si en l’Executiu intentaven allunyar una intencionalitat estratègica darrere del xoc amb els EUA, entre els dirigents socialistes abundaven les veus que reconeixen la seva utilitat davant la difícil conjuntura que travessen. Un context que ha afegit encara més pressió amb l’entrada a la presó de Cerdán.

Sánchez va contraposar la defensa de les regles de joc "davant el soroll", el treball conjunt "davant la fragmentació", i l’optimisme i l’esperança "davant la por". Va tancar així la seva intervenció en termes similars a com va arrencar: "No som aquí per rendir-nos".

Temes:

Govern OTAN