Maduro ofereix 100.000 dòlars per González Urrutia
L’Argentina rep l’opositor uns dies abans que el president veneçolà juri el càrrec

A falta d’una setmana pel començament formal del tercer període de Nicolás Maduro, la situació política veneçolana comença a visibilitzar amb més intensitat les profundes divisions polítiques de la societat. El madurisme i l’oposició planegen el 10 de gener ocupar els carrers. Un altre factor, l’internacional, adquireix especial gravitació. Edmundo González Urrutia, la captura del qual ha reclamat el Cos d’Investigacions Científiques, Penals i Criminalístiques (CICPC), sobre la base d’una recompensa de 100.000 dòlars a aquells que coneguin el seu "parador", es proposa ben aviat abandonar Madrid, on està exiliat, i fer cap a l’Amèrica Llatina a pocs dies dels fastos oficials. Avui està previst que sigui rebut a Buenos Aires per l’ultradretà Javier Milei. El Govern de l’anarcocapitalista manté a hores d’ara una licitació activa amb Caracas per l’arrest del gendarme argentí Nahuel Gallo a la frontera entre Colòmbia i Veneçuela. La combinació dels factors interns i externs fa presagiar dies d’extrema tensió.
González Urrutia va aprofitar el canvi d’any no només per reivindicar la seva victòria electoral davant Maduro, el 28 de juliol. També va fonamentar la seva legitimitat a la Carta Magna que el Govern ha convertit en la seva pròpia bíblia des de 1999. "L’article 5 estableix que la sobirania resideix en el poble, que l’exerceix directament a través del sufragi". I aquesta "sobirania" va ser, segons l’oposició, pispada en la contesa electoral. El madurisme hi va respondre immediatament amb la imatge de l’exdiplomàtic presentat com un fugitiu que "es busca" pels presumptes delictes de "conspiració", "complicitat en l’ús d’actes violents", "desconeixement a les institucions de l’Estat", "instigació a la desobediència de les lleis" i "associació per delinquir".
Notícies relacionadesRelacions suspeses
En aquest context Milei espera l’excandidat presidencial amb els braços oberts. Aterrarà a la capital argentina en el moment més delicat de les relacions bilaterals, suspeses des del moment en què Buenos Aires va recolzar la victòria de l’oposició a les urnes. A l’ambaixada a Caracas, els interessos de la qual administra el Brasil, hi ha refugiats cinc opositors sota condicions de setge quotidianes. Però el conflicte va escalar més a partir de l’arrest de Gallo, que està a la presó a Caracas sota l’acusació de suposades accions conspiradores que en cap moment van ser fonamentades per les autoritats estatals ni pel Ministeri d’Exteriors.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se