Una comissió de l’ONU acusa Israel i Hamàs de cometre crims de guerra
Un informe impugna les accions dels dos bàndols, però sobretot de l’Estat jueu, que insisteix a defensar la legalitat de la seva conducta
La llista de presumptes delictes de la màxima gravetat comesos per Israel i Hamàs des del fatídic 7 d’octubre continua augmentant en les instàncies internacionals. Una comissió d’investigació del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va acusar ahir les dues parts de cometre crims de guerra (i en el cas d’Israel, també contra la humanitat) durant el devastador conflicte que lliuren a Gaza, i va sol·licitar que els seus responsables siguin portats davant la justícia. "L’única manera d’aturar els recurrents cicles de violència, inclosa l’agressió i les represàlies pels dos bàndols, és garantir una estricta adherència al dret internacional", va dir Navi Pillay, la jurista sud-africana que presideix la comissió, abans de demanar el final de les hostilitats.
L’informe de la Comissió Independent d’Investigació sobre els Territoris Ocupats Palestins, creada el 2021 per investigar la situació a Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est, diu ser producte de la primera avaluació en profunditat per part de l’ONU dels atacs sobre el sud d’Israel que van posar en marxa la guerra i la posterior resposta israeliana.
El resultat torna a ser una impugnació en tota regla de les accions dels dos bàndols, però particularment de l’Estat jueu, que insisteix a defensar la legalitat de la seva conducta i la seva adherència a les lleis de la guerra. El document acusa les autoritats israelianes de cometre crims contra la humanitat com l’"extermini", la "transferència forçosa" o "la tortura", en paral·lel a crims de guerra com l’ús de la "gana com a arma de guerra", la "violència sexual" o els "atacs deliberats contra civils".
"La immensa quantitat de baixes civils a Gaza i la massiva destrucció d’objectes civils i infraestructura van ser l’inevitable resultat d’una estratègia seguida amb la intenció de causar el màxim mal, desdenyant els principis de distinció, proporcionalitat i les precaucions adequades", assegura l’informe. Fins ara, més de 37.000 palestins han mort a Gaza i prop de 90.000 han resultat ferits. Els seus investigadors acusen també els líders israelians d’incitació al genocidi, "un crim sota el dret internacional", i rebutgen la idoneïtat de les mesures que Israel diu haver pres per protegir els civils, com les seves constants ordres d’evacuació.
Encara més nociu per a la seva guerra pel relat, d’acord amb l’èmfasi que la diplomàcia israeliana ha posat en els presumptes crims sexuals comesos per Hamàs el 7 d’octubre, l’informe constata que "formes específiques de violència sexual i de gènere són part de la manera d’operar de les forces de seguretat israelianes". El document esmenta la pràctica rutinària de despullar els detinguts "amb la intenció d’humiliar la comunitat en el seu conjunt i accentuar la submissió del poble ocupat".
La violència dels colons
Notícies relacionadesRespecte a Cisjordània, la comissió acusa Israel d’"actes de violència sexual, tortura i tractament inhumà", unes accions que descriu com a crims de guerra, així com també de "permetre, fomentar i instigar" la campanya de violència dels colons contra els pobles palestins de Cisjordània.
En relació amb Hamàs, la comissió acusa les seves forces de crims de guerra com els "atacs deliberats a civils", l’"assassinat", la "tortura", la "presa d’ostatges" o la "violència sexual" durant els atacs del 7 d’octubre, en els quals van morir unes 1.150 persones. "La comissió va identificar patrons indicatius de violència sexual i va concloure que no van ser incidents aïllats, sinó perpetrats de manera similar en diferents llocs contra dones israelianes", afirma l’informe. El document ressenya també com a violacions del dret internacional "els milers de projectils indiscriminats llançats contra pobles i ciutats israelianes", que ha matat i ferit desenes de civils.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Procés judiciaL Dos imputats per la mort d’una nena en una piscina de Platja d’Aro
- Contaminació El 98% dels alumnes respiren aire nociu quan són a l’escola
- Professió de risc La violència masclista arriba al 58% de les treballadores socials
- Cop al «gran banc clandestí» Un cotxe amb diners cremats, pista per arribar a la màfia xinesa
- Els efectes del temporal Sac de dormir i finestres obertes