Raz Zimmt: "Si l’Iran ataca Israel, hi pot haver una escalada més gran"

Raz Zimmt: "Si l’Iran ataca Israel, hi pot haver una escalada més gran"

MARIO SAAVEDRA

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

L’1 d’abril passat, un bombardeig en el consolat iranià a Damasc va provocar la mort de Mohammad Reza Zahedi, un important general de la Guàrdia Revolucionària. Se sap que hi haurà represàlia. La pregunta és quan i on.

¿Hi haurà represàlia de l’Iran?

La venjança arribarà. L’atac de Damasc va ser molt inusual: pel rang del general iranià i per la proximitat al complex diplomàtic.

¿Com serà aquesta resposta?

En atacs previs contra les seves forces a Síria, l’Iran va adoptar el que anomenen "paciència estratègica": llançar una represàlia però no un atac directe des de l’Iran, per evitar una confrontació militar amb Israel o els EUA. Atacaven a través dels seus proxis, per exemple amb atacs dels houthis al Iemen. Aquesta vegada és diferent. Ho veuen com un atac directe contra ells, i preferiran respondre directament.

¿Quin tipus d’objectius?

Si jo fos els iranians, no m’agradaria arriscar-me a una confrontació militar directa amb Israel, així que no triaria un objectiu dins d’Israel, sinó a l’estranger: un míssil contra una ambaixada.

¿Què significaria una atac en territori israelià?

Que hi hauria una represàlia israeliana a la represàlia iraniana. I seria sobre territori de l’Iran. Fins ara, Israel no ha llançat un atac directe contra territori iranià. Sempre han sigut contra Síria o activitats encobertes a l’Iran.

¿Creu que l’escalada per part d’Israel va ser intencionada, per provocar una resposta iraniana?

No ho crec. Els iranians sí que ho pensen. [Amb l’atac] Israel va voler aconseguir dues coses. Enviar un missatge a l’Iran: pagareu un preu per activar els vostres proxis contra Israel. Des que va començar la guerra, han utilitzat Hezbol·là al Líban, els houthis al Iemen i les milícies proiranianes a l’Iraq i Síria per llançar míssils i coets contra Israel. I degradar les capacitats dels iranians que recolzen Hezbol·là.

¿Quina creu que és, per tot això, la probabilitat d’una guerra regional?

Notícies relacionades

En el futur pròxim, depèn del tipus de represàlia iraniana a l’atac de Damasc. Si l’Iran decideix atacar objectius estratègics o militars a Israel, em temo que hi ha una alta probabilitat d’una escalada més gran, que involucri Hezbol·là. Independentment d’això, depèn del que passi a Gaza. Si hi ha un alto el foc, si més no temporal, això donaria temps als EUA o França a intentar arribar a un acord entre Israel i Hezbol·là. Això permetria als israelians tornar al nord, i podrem evitar la guerra fins a la pròxima vegada.

¿Va estar l’Iran involucrat en els atacs del 7 d’octubre?

El líder suprem iranià, Ali Khamenei, va dir que no, que va ser "100% palestí". La pregunta és si l’atac hagués sigut possible operacionalment sense el suport iranià. La resposta és que no.

Temes:

Gaza Israel