Escòcia nomena Swinney nou ministre principal

El successor del dimitit Yousaf mirarà de recuperar la confiança de l’independentisme

Escòcia nomena Swinney nou ministre principal

LUCAS FONT

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Parlament d’Escòcia va elegir ahir John Swinney com a nou ministre principal, després del seu nomenament dilluns com a líder del Partit Nacional Escocès (SNP). Swinney va superar la votació amb 64 vots a favor, gràcies al suport dels diputats del seu propi partit i de la diputada de l’Alba Party, així com a l’abstenció del Partit Verd. El nou ministre principal, que governarà en minoria, haurà d’aconseguir acords amb la resta de les formacions per completar la legislatura i mirarà de recuperar, alhora, la confiança de l’electorat independentista, que està decebut amb la seva formació després de 17 anys al Govern.

Swinney va agafar les regnes del seu partit i del Govern d’Escòcia després de la crisi que va obrir el seu predecessor en el càrrec, Humza Yousaf, fa tot just 10 dies. La decisió de Yousaf de posar fi a la coalició de Govern amb el Partit Verd el va fer perdre el suport dels seus socis al Parlament i va forçar la seva dimissió, cosa que va obrir un procés per elegir el seu successor. Swinney va ser nomenat nou líder sense oposició interna, després d’obtenir el suport de l’exministra de Finances Kate Forbes, rival de Yousaf en les primàries de fa un any i la cara més visible del sector moderat de la formació. El seu principal repte serà en aquest moment el d’integrar totes les faccions del partit en un Govern d’unitat, en el qual Forbes ocuparà un lloc destacat.

El nou ministre principal va assegurar que governarà des de l’esquerra moderada, posant un especial focus en el creixement econòmic i en la igualtat social, però sense deixar de banda el projecte independentista. "Miro cap a tots els països independents que són comparables amb Escòcia i que són més rics i més igualitaris que el Regne Unit i reforço la meva creença que l’autogovern és l’opció correcta perquè Escòcia avanci", va assegurar Swinney al Parlament, poc abans de prendre possessió del càrrec. La manera en què abordi l’assumpte independentista serà un dels punts clau a l’hora de mantenir la cohesió interna dins del seu partit, així com també el seu posicionament en assumptes polèmics, com ara les polítiques d’identitat de gènere i els drets de les persones trans.

Notícies relacionades

Govern en minoria

A més de lidiar amb les eventuals batalles internes, Swinney s’enfronta al repte de tirar endavant un Govern en minoria després del final de l’acord amb el Partit Verd. El nou líder ha allargat la mà a la resta de formacions per arribar a acords parlamentaris, però els seus antics socis ja han deixat clar que no donaran el seu recolzament a canvi de res. El colíder del Partit Verd, Patrick Harvey, va assegurar que per donar estabilitat al Govern el nou ministre principal haurà d’aprovar algunes de les seves propostes, entre les quals es troben un control més gran dels lloguers, la transició a energies netes a les llars i la prohibició de les teràpies de conversió.