La guerra a l’est d’Europa

Ucraïna torna a demanar a Espanya míssils Taurus

Es tracta del mitjà d’atac aeri més potent de l’arsenal espanyol

Ucraïna torna a demanar a Espanya míssils Taurus

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Govern ucraïnès està renovant una campanya de lobby a Europa, amb una branca principal a Espanya, per intentar que Alemanya, i després la resta de suports occidentals, obri la mà a una cessió de míssils de precisió Taurus. És el mitjà d’atac aeri més potent a l’arsenal espanyol, i un dels més avançats del món.

La petició, encara sense èxit, es va renovar al desembre (després d’un primer intent infructuós el 2023) i una altra vegada aquest març, confirmen fonts militars. L’argument novament és la defensa i no l’atac, si bé es tractaria d’"una defensa mitjançant l’atac", matisen les fonts consultades.

Sotmès a una crítica escassetat de municions a terra, i mentre no arriben més projectils de 155 mil·límetres amb què equilibrar el poder artiller rus, l’Exèrcit ucraïnès vol poder atacar amb aquests míssils magatzems de munició de l’Exèrcit de Putin. El seu objectiu seria intentar reduir el risc de noves onades artilleres com les que van contribuir a fer que les forces de defensa ucraïneses haguessin de retirar-se de l’enclavament d’Avdiivka, al febrer.

L’última vegada que Kíiv va renovar la seva petició al Govern espanyol va ser a finals de març, quan el president del Congrés Mundial Ucraïnès, Paul Grod, es va veure a Madrid amb el director general de Política de Defensa, el general Fernando López del Pozo. Alhora, transcendien pressions del Govern britànic a l’alemany perquè accedeixi a una entrega a Kíiv.

Vol intel·ligent

El KEPD-350 Taurus és un míssil de creuer amb capacitat d’arribar a objectius a 500 quilòmetres. Entre els altres avantatges que reuneix, aquest míssil pot cobrir aquesta distància volant a 35 metres d’altura, eludint d’aquesta manera la vigilància dels radars russos.

El míssil és creació d’una aliança entre la firma misilística alemanya MBDA i la fabricant sueca Saab. El nom de l’arma respon a les sigles Target Adaptive Unitary Dispenser Robotic Ubiquity System. Aquest sistema consisteix no només en un vol robòtic capaç d’adaptar-se als desnivells del terreny i tenir en compte la posició de les defenses antiaèries enemigues fins i tot sense sistema GPS, té a més un cap explosiu de 500 quilos, Mephisto, de doble etapa: obre un forat amb una primera explosió i penetra profundament a la recerca de búnquers enterrats per a l’explosió principal. Cadascun d’aquests míssils costa 1,3 milions d’euros, segons el preu pagat per Espanya el 2010 per a la compra de 43 unitats amb què equipar els caces Eurofighter i F-18A de l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai. De moment només consten oficialment entregues d’aquesta arma a les forces aèries d’Alemanya, Espanya i Corea del Sud. Cap dels països clients poden comercialitzar o cedir unitats sense permís previ alemany.

Notícies relacionades

Ajuda

Les fonts consultades descarten que "de moment" el Taurus sigui inclòs en les "noves capacitats" d’ajuda que Pedro Sánchez va prometre al president ucraïnès el 24 de març. Entre altres raons, perquè Alemanya ha de donar el seu consentiment. La petició inicial de Kíiv, al maig passat, va ser d’un centenar d’unitats. La insistència ucraïnesa a demanar els Taurus farà un any que és tema de conversa al Grup de Contacte per a la Defensa d’Ucraïna. El prec de Kíiv ha provocat tres votacions al Parlament alemany. La moció, sostinguda per liberals i cristianodemòcrates, ha sigut rebutjada les tres vegades, principalment pel SPD. El canceller, Olaf Scholz, insisteix en una posició que qualifica de "prudent" en la seva negativa a cedir a Ucraïna no un sistema de defensa antiaèria, sinó un míssil d’ocupació en accions ofensives de gran magnitud.