Guerra al Pròxim Orient

Moren 112 palestins en un atac israelià contra un punt de distribució de menjar

Les autoritats denuncien una «massacre a sang freda» comesa pels tancs israelians a la Ciutat de Gaza 

Els vehicles després haurien atropellat molts dels cadàvers i ferits

Moren 112 palestins en un atac israelià contra un punt de distribució de menjar

Andrea López-Tomàs

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Un atac israelià contra una multitud de persones que estava esperant per rebre aliments a la Ciutat de Gaza va matar ahir almenys 112 palestins, segons les autoritats de l’enclavament. A més, més de 760 persones van resultar ferides en un enclavament assetjat també per una fam sense precedents. «Massacre a sang freda», ho va descriure el Ministeri d’Afers Estrangers palestí. Hamàs va advertir en un comunicat que l’incident podria conduir al fracàs de les converses encaminades a arribar a un acord sobre una treva i l’alliberament d’ostatges. Al seu torn, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va insistir en el rebuig de les demandes «delirants» del grup palestí, allunyant l’acord d’alto el foc que es veia imminent.

«Vam anar a buscar farina i l’Exèrcit israelià ens va disparar», va dir un testimoni a Al Jazeera des del lloc dels fets. L’escenari es repeteix: desenes de cossos de palestins morts o ferits sent transportats en qualsevol mitjà disponible per la incapacitat de les ambulàncies d’arribar fins allà. «Hi ha molts màrtirs sobre el terreny i fins aquest moment els estem retirant; no hi ha primers auxilis», va denunciar. Dotzenes de persones es van congregar en un punt del sud-oest de la Ciutat de Gaza, al nord de l’enclavament, ja que creien que allà hi arribarien camions d’ajuda amb farina. Els tancs israelians van obrir foc contra els ciutadans i després van avançar i van atropellar molts dels cadàvers i ferits, segons va informar el mitjà qatarià.

Fam creixent

L’oficina de premsa de les autoritats gazianes va denunciar que les víctimes «estaven buscant aliment al sud-oest de la Ciutat de Gaza, on van anar a obtenir menjar i ajuda després que més de 700.000 persones hagin sigut sotmeses a una fam pel setge de l’Exèrcit d’ocupació». Segons l’Exèrcit israelià, les víctimes haurien mort com a resultat de ser trepitjades i aixafades mentre assaltaven els camions d’ajuda humanitària. En la seva investigació preliminar, va declarar que quan els camions d’ajuda es van allunyar de les forces israelianes, una multitud d’habitants de Gaza es va acostar als soldats que asseguraven el comboi. Aquests es van sentir amenaçats, van disparar trets d’advertència enlaire des d’una distància de desenes de metres i llavors van obrir foc contra les cames dels palestins que continuaven acostant-se.

Hores després d’aquest comunicat, el portaveu de l’Exèrcit, Daniel Hagari, va dir que les seves tropes no van disparar contra els palestins, tot i que sí que van assegurar el comboi d’ajuda humanitària. «No vam disparar contra els sol·licitants d’ajuda, ni des de l’aire ni des de terra», va afirmar. Segons Hagari, la mort de desenes de palestins va ser causada per les aglomeracions i envestides involuntàries de camions palestins que intentaven escapar. Hamàs va mostrar la seva indignació per les morts d’ahir dient que Israel seria responsable de qualsevol fracàs del diàleg. «Les negociacions portades a terme pels líders del moviment no són un procés obert a expenses de la sang del nostre poble», va dir en un comunicat difós al seu compte de Telegram.

Segons la seva opinió, «l’ocupació tenia intenció premeditada de cometre aquesta horrible massacre» i hi va afegir que té lloc «en el context del genocidi i la neteja ètnica contra la població de la Franja de Gaza». Al seu torn, va apuntar com a responsable els EUA, i «personalment» el seu president, Joe Biden, i els «governs occidentals» que recolzen Israel, així com els «règims àrabs» que «no han complert les seves obligacions» i «s’han mantingut en silenci» davant l’ofensiva israeliana contra la Franja.

«Els fem totalment responsables dels horribles assassinats en massa, massacres, la guerra d’extermini i les guerres de fam llançades i portades a terme per l’Exèrcit d’ocupació fins ara», hi va afegir el grup islamista, mentre que va reclamar que pressionin «de manera immediata i urgent» Israel perquè «posi fi a la guerra genocida contra el poble palestí a Gaza» i «aturi la cascada de sang i l’assassinat de civils, nens i dones». El Gihad Islàmic es va sumar a les condemnes a aquesta «massacre» que «és una prova del nivell de criminalitat arribada per aquesta entitat nazi», segons el diari palestí Filastin, vinculat a Hamàs.

Hospitals sense recursos

Notícies relacionades

Els ferits van ser traslladats a diversos hospitals del nord de Gaza, on els «equips mèdics tracten els casos greus amb capacitats limitades», va explicar el portaveu del ministre de Salut, el doctor Ashraf Al Qudra. «La vida s’està escapant de Gaza a una velocitat aterridora», va denunciar el cap d’ajuda de les Nacions Unides, Martin Griffiths, sobre l’atac contra els sol·licitants d’ajuda, mentre el nombre de morts a Gaza supera els 30.000.

Ahir, representants de faccions polítiques palestines, incloses Hamàs i Fatah, es van reunir a Moscou per discutir la formació d’un govern palestí unificat enmig de la guerra. Aquesta reunió s’estendrà al llarg de tres dies. Enmig del caos provocat per l’atac i pel repartiment d’ajuda a una població desesperada, un ciutadà palestí va explicar la seva experiència a Quds News Network. «He estat esperant des d’ahir. Al voltant de les 4.30 del matí han començat a passar camions. Una vegada que ens hem acostat als camions d’ajuda, els tancs i avions de combat israelians han començat a disparar-nos, com si fos una trampa», va explicar.