Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna va donar una altra identitat al pilot rus assassinat a Alacant

Kuzminov va entrar a Espanya l’any passat amb un passaport oficial i nom fictici

S’allotjava en una zona d’Alacant amb una nombrosa colònia d’ucraïnesos i també de russos 

Ucraïna va donar una altra identitat al pilot rus assassinat a Alacant

Juan José Fernández

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Es feia passar davant de les autoritats espanyoles per Ihor (o Igor) Shevchenko, però era un nom fictici per al passaport ucraïnès número GG843153. Al document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, apareix amb la seva fisonomia sense alteracions, amb el serrell i faccions amb què es va fer famós a Rússia i Ucraïna l’agost passat, després de travessar el front de guerra amb l’helicòpter Dc-8 que li havia confiat l’Exèrcit rus i entregar-se a les forces de Kíiv en una base de Khàrkiv.

L’excombatent rus Maxim Kuzminov, pilot militar assassinat a trets a la Vila Joiosa (Alacant) el dia 13, va entrar a Espanya a l’octubre amb un passaport autèntic i identitat fictícia. Un nom proporcionat per autoritats ucraïneses segons la principal hipòtesi de fonts de la Seguretat de l’Estat. Va arribar després d’un període d’interrogatoris, recuperació de ferides i refugi a càrrec de les Forces de Defensa d’Ucraïna, fins al seu viatge a Espanya camuflat entre l’àmplia diàspora ucraïnesa. La Guàrdia Civil continua sense confirmar que el cadàver que va aixecar el 13 de febrer sigui el de Kuzminov. El document que portava es va emetre el 22 de setembre i el descriu com a ciutadà de Donetsk nascut el 15 de setembre del 1990; o sigui, de 33 anys, cinc més dels que realment tenia.

A la Seguretat de l’Estat s’investiga si va ser el Govern de Kíiv el que li va proporcionar identitat falsa i qui a Espanya coneixia aquesta circumstància. No obstant, no es descarta el detall que, durant la guerra, Rússia ha aconseguit també grans partides de passaports autèntics ucraïnesos que el seu Exèrcit pot fer servir.

Errors de seguretat

A més, forma part de les indagacions una llista no més petita d’incògnites que envolten la mort. Segons la resposta que obtinguin aquestes preguntes, es podria confirmar que ha sigut utilitzat territori espanyol per a una execució derivada de la guerra a Ucraïna, o sigui, que s’ha produït un error de seguretat amb un refugiat.

Maxim Kuzminov s’allotjava en una zona d’Alacant amb nombrosos ucraïnesos i també russos. I això malgrat que no era un personatge anònim, per la difusió mediàtica que Ucraïna va donar al seu canvi de bàndol, decidit suposadament per oposició a la guerra.

La seva deserció va costar la vida a dos tripulants més de l’aeronau que anaven amb ell, i que van ser tirotejats a Khàrkiv al no entregar-se. I aquesta circumstància, davant l’adolorida pressió de les famílies a Moscou, va portar la televisió russa a anunciar que la deserció no quedaria sense càstig. El cap del servei d’espionatge exterior rus, Serguei Narishkin, el va qualificar de "traïdor i criminal" que es va convertir en un "cadàver moral quan va planejar el seu brut i terrible crim".

Precisament per saber-se perseguit com a desertor, crida l’atenció que busqués amagatall en un dels punts de la costa europea amb més concentració de russos, si bé és veritat que entre la nombrosa població de l’est d’Europa ho tenia més fàcil per no cridar l’atenció que en una localitat gairebé sense refugiats.

Trets no professionals

El modus operandi del crim és un altre aspecte rellevant. No és, per la seva falta de professionalitat, l’estil dels agents del servei secret rus: van ser vuit trets, dels quals dos no el van encertar i un no va ser mortal. "Un executor del GRU (servei d’espionatge militar rus) et clava un tret al pit i un altre al cap i desapareix immediatament amb un mitjà de fuga preparat prèviament", explica una de les fonts consultades a la Seguretat de l’Estat.

Notícies relacionades

El cos de Kuzminov va ser trobat a la rampa del garatge d’un immoble de 10 plantes que és part d’una urbanització al carrer de la Rosa dels Vents de la Vila Joiosa. Un veí de nacionalitat espanyola va alertar amb una trucada davant la qual va intervenir la Policia Local, poc abans de les sis de la tarda, i després s’hi va unir la Guàrdia Civil. El testimoni va explicar que s’havia trobat el cos sense vida a la rampa i amb taques de sang.

Es va veure sortir del garatge un Ford Explorer blanc utilitzat, vehicle robat amb què l’assassí –o assassins– va fugir passant per sobre del cos en la fugida. L’escena ha pogut quedar gravada en video càmeres del recinte. El vehicle va aparèixer cremat a la pròxima localitat del Campello.

Temes:

Govern