Putin: "La pau a Ucraïna vindrà quan Rússia arribi als seus objectius"

Putin: "La pau  a Ucraïna vindrà quan Rússia arribi als seus objectius"

GRIGORY SYSOYEV / AFP

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Per fi ha arribat el gran dia per a Vladímir Putin, el moment d’un dels esdeveniments més esperats per l’oficialisme rus: la roda de premsa que ofereix anualment el president de Rússia. És la primera cita en aquest format que té lloc al país des que va començar el conflicte russo-ucraïnès el febrer del 2022, després que l’any passat l’esmentat esdeveniment fos finalment cancel·lat. Aparentment encoratjat pels titubejos als EUA i la UE a l’hora d’aprovar nous paquets d’ajuda financera a Kíiv, el mandatari va sintetitzar en una sola frase el seu complet rebuig de cedir ni un mil·límetre en els seus objectius originals i el rumb a seguir per al país: "La pau a Ucraïna arribarà quan Rússia aconsegueixi els seus objectius. La tasca de desnazificació a Ucraïna continua sent urgent".

Notícies relacionades

En la seva intervenció, Putin es va delectar en els problemes que està afrontant el país eslau per aconseguir noves ajudes dels seus principals aliats. "Avui Ucraïna no produeix gairebé res (d’armament). Ho porten tot des de fora, gratis. Però aquesta ganga pot acabar algun dia. I aparentment està acabant", va assegurar Putin. El mandatari va afegir amb satisfacció que la "gran contraofensiva ucraïnesa", sustentada en l’esmentat armament l’estiu passat, "no va aconseguir res", mentre que va aprofitar per assenyalar que les tropes russes havien millorat les seves posicions en "gairebé totes les línies del front".

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va topar aquesta setmana amb la negativa del Partit Republicà, que té el control de la Cambra baixa dels EUA, a aprovar la petició de 61.000 milions de dòlars per a Kíiv, que el president, Joe Biden, havia realitzat al Congrés. I els líders dels Vint-i-set debaten aquest dijous a Brussel·les l’assignació de 50.000 milions del pressupost de la UE per continuar recolzant financerament Kíiv, amb l’amenaça de veto d’Hongria sobrevolant la reunió.