Conflicte al Pròxim Orient

Guterres, secretari general de l’ONU: «Gaza s’està convertint en un cementiri de nens»

Guterres, secretari general de l’ONU: «Gaza s’està convertint en un cementiri de nens»

CAITLIN OCHS / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha tornat a utilitzar aquest dilluns paraules contundents per descriure la situació que es viu a Gaza i urgir a la necessitat que es declari amb urgència un alto el foc humanitari. «Gaza s’està convertint en un cementiri de nens», ha dit el portuguès, que també ha afirmat que «el malson a Gaza és més que una crisi humanitària, és una crisi de la humanitat».

Guterres ha comparegut davant la premsa a la seu de l’ONU en la vigília que es compleixi un mes des dels atacs de Hamàs a Israel i l’inici de la resposta amb una operació militar i de setge. En una mica menys de nou minuts d’intervenció, després de la qual no ha acceptat preguntes, ha parlat de «catàstrofe». I ha assegurat que tant «les parts del conflicte com la comunitat internacional s’enfronten a una responsabilitat immediata i fonamental de detenir el patiment col·lectiu i expandir de manera dramàtica l’ajuda humanitària a Gaza».

 

«Ningú està segur»

El lusità, a qui els representants israelians van exigir fa dues setmanes la dimissió, ha denunciat de nou Hamàs pels «odiosos actes de terror» del 7 d’octubre i el segrest d’ostatges, per als que ha demanat l’alliberament «incondicional i segur». També per utilitzar civils com a escuts humans i per continuar llançant coets «indiscriminadament» contra Israel. Però s’ha centrat sobretot en la greu situació dels palestins.

Concretament, Guterres ha assenyalat que «operacions sobre el terreny de les Forces de Defensa Israelianes i bombardejos continus estan colpejant civils, hospitals, camps de refugiats, mesquites, esglésies i instal·lacions de l’ONU, incloent refugis», ha recordat. «Ningú està segur».

El secretari general de l’ONU també ha tornat a mostrar la seva «profunda preocupació davant clares violacions del dret internacional humanitari» i ha recordat que «cap part en el conflicte armat» està per sobre d’aquestes lleis de la guerra.

 Ha recordat, així mateix, que en aquest conflicte, en quatre setmanes, s’han matat 89 treballadors humanitaris de l’organització, més que en cap període comparable en la història.

 

Fons i full de ruta

Guterres ha anunciat el llançament d’una apel·lació per recaptar 1.200 milions de dòlars per ajudar els 2.7 milions de gazatins de la Franja i el mig milió de palestins a Cisjordània. Tot i que ha destacat que una mica d’assistència està entrant a Gaza a través del pas de Rafah, ha denunciat que «el degoteig d’ajuda no cobreix l’oceà de necessitats». I ha remarcat a més que és imperatiu que l’ajuda inclogui combustible, una cosa a què s’està negant Israel.

 També ha marcat Guterres un camí cap endavant que, ha assegurat, «està clar», i a l’anar enumerant cada pas necessari l’ha emfatitzat amb un urgent «ara». Aquesta via passa per l’alto el foc humanitari; el respecte al dret internacional humanitari; l’alliberament incondicional d’ostatges a Gaza; la protecció d’hospitals civils, instal·lacions de l’ONU, refugis i escoles; l’entrada «ràpida i a l’escala necessària» d’aigua, aliments, medicines i combustible i l’entrega sense restriccions d’aquesta assistència, i el final de l’ús de civils com a escuts humans.«Cap d’aquestes crides ha de ser condicional a les altres i per a totes necessitem més fons», ha dit.

Notícies relacionades

Guterres ha tancat la seva intervenció apel·lant a trobar «una via d’escapament d’aquesta brutal, horrible i agonitzant mort i destrucció, acabar el patiment i ajudar a pavimentar un camí de la pau, amb una solució de dos estats amb palestins i israelians vivint en pau i seguretat».

Abans també ha assenyalat amb «extrema preocupació» l’increment de la violència i l’expansió del conflicte a Cisjordània; ha alertat dels riscos d’una expansió per la regió, assenyalant concretament una «espiral d’escalada al Líban, Síria, l’Iraq i el Iemen» i, fent una crida que es mantinguin «caps freds i esforços diplomàtics» i que acabin «la retòrica d’odi i les accions de provocació», ha fet sonar les alarmes sobre l’augment de l’antisemitisme i la islamofòbia. «Les emocions estan en un punt àlgid», ha recordat.