4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel tempteja la invasió terrestre de Gaza. L’Exèrcit ha fet una breu incursió amb tancs al nord de l’enclavament previ a «pròximes etapes del combat» contra el grup islamista Hamàs, segons ha informat un portaveu castrense aquest dijous. Mentre la Franja pateix una de les principals incursions des de l’inici del conflicte, els bombardejos continuen matant milers de palestins, uns 6.734 segons l’últim recompte, i la situació és més que insostenible pel col·lapse total del sistema de salut. En l’arena diplomàtica, els representants dels dos bàndols continuen movent-se pel món buscant suports. 

Dimecres a la nit, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va insistir en la intenció de les seves tropes de portar a terme una «intervenció terrestre» a l’enclavament palestí. Al cap d’unes hores, l’Exèrcit ha anunciat com havia avançava. «Durant la nit, les Forces de Defensa d’Israel han portat a terme una incursió selectiva utilitzant tancs al nord de la Franja de Gaza, com a part dels preparatius per a les pròximes etapes del combat», ha indicat el portaveu militar. En l’operació, «els soldats han localitzat i han atacat nombrosos terroristes, infraestructura terrorista i llocs de llançament de míssils antitancs», ha explicat.

Sense aturar els atacs aeris amb avions de combat, les forces israelianes «han operat per preparar el camp de batalla» i «han abandonat la zona al finalitzar l’activitat», ha afegit. Al seu torn, ha anunciat l’atac de «més de 250 objectius» de Hamàs l’últim dia, cosa que ha inclòs «centres de comandament operatiu, túnels i llançadores de coets situades al cor d’àrees civils», des d’on segons Israel les milícies han «disparat durant tota la guerra». Una delegació de Hamàs ha viatjat aquest dijous a Moscou per mantenir converses sobre l’alliberament d’ostatges estrangers, inclosos ciutadans russos, que el grup militant manté actualment a Gaza. A aquesta trobada també s’han afegit representants del Ministeri d’Exteriors de l’Iran

Israel ha demanat a Rússia que expulsi la delegació de Hamàs, una «organització terrorista pitjor que Estat Islàmic». Moscou ha culpat de la guerra actual als fracassos de la diplomàcia nord-americana i ha demanat un alto el foc entre Israel i Hamàs. Rússia manté vincles amb Israel, Hamàs, l’Autoritat Palestina i l’Iran, tots actors clau en el conflicte. Hamàs ha expressat a The Associated Press que esperava una intervenció més forta de Hezbol·là en la seva guerra amb Israel, en una inusual crida pública als seus aliats a la regió. «Hezbol·là ara està treballant contra l’ocupació», ha dit Ghazi Hamad, membre del buró polític de presa de decisions de Hamàs en l’oficina del grup a Beirut. «Ho apreciem, però necessitem més per aturar l’agressió a Gaza», ha afegit Hamad. 

«Cap lloc és segur»

Els continus bombardejos sobre la Franja han provocat, segons l’ONU, que no quedi «cap lloc segur» a l’enclavament palestí. Així ho ha assenyalat la coordinadora d’afers humanitaris de l’organització per als territoris palestins, Lynn Hastings, que ha afegit que les «advertències anticipades» que l’Exèrcit israelià llança a la població per evacuar les zones que castigarà «no fan cap diferència». L’Assemblea General de l’ONU també ha escoltat els representants palestins i israelians durant la seva sessió iniciada aquest dijous.

Les xifres ja són incapaces d’expressar el dolor de tot un poble. La gran majoria de les 6.734 víctimes mortals a Gaza són civils. S’hi compten almenys 2.800 nens. Més d’1.350.000 persones han sigut desplaçades en una franja habitada per 2,3 milions de palestins. Als territoris ocupats palestins, la violència també es fa present per l’acció de soldats israelians i colons radicals que ja han despoblat diversos aldees i han segat més d’un centenar de vides. 

Perills de la invasió

Notícies relacionades

Dijous, les milícies de Gaza han continuat llançant coets cap a diferents punts del territori israelià. L’Estat hebreu s’intenta preparar per als perills d’una invasió terrestre. «No donaré detalls sobre quan, com i quant, ni tampoc especificaré les diverses consideracions que estem tenint en compte, moltes de les quals no són conegudes per la població d’Israel, el que és positiu, perquè volem protegir la vida dels nostres soldats», va dir Netanyahu en una locució televisiva dimecres a la nit. D’altra banda, el mandatari israelià va reiterar l’ordre que tots els gazatins civils abandonin el nord de la Franja, malgrat que no hi ha condicions de seguretat per fer-ho.

El desplaçament de més d’un milió de palestins cap al sud no els ha garantit conservar la vida, ja que també allà les forces israelianes continuen bombardejant nuclis urbans. A més, la crisi humanitària no té precedents després del tall total d’aigua, aliments, medicines, electricitat i combustible per part d’Israel. Molts gazatins no han volgut ni han pogut ser evacuats al tenir familiars malalts o discapacitats. Al seu torn, molts hospitals ja han col·lapsat i no poden atendre els més de 17.000 ferits, la immensa majoria nens, dones i avis, ja que l’ajuda humanitària que ha entrat per la frontera amb Egipte és insuficient.

Temes:

Hamàs Gaza Israel