Atac gihadista

França plora el professor Bernard, i el seu assassinat accentua la tensió per l’amenaça gihadista

El Govern francès dobla el nombre de soldats desplegats al carrer després de la commoció per la mort d’aquest docent i el temor de repercussions per la guerra de Gaza

França assegura que «protegirà» els docents després de l’últim assassinat

Caos a París per una successió d’avisos per alerta de bomba

França plora el professor Bernard, i el seu assassinat accentua la tensió per l’amenaça gihadista

Enric Bonet

5
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Fa cinc anys que el Joachim va deixar d’estudiar a l’institut Gambetta d’Arràs, al nord de França. I més d’una dècada que va tenir com a professor de francès Dominique Bernard, de 57 anys. Malgrat que els seus records són vagues, aquest dissabte no va dubtar a acudir al davant del seu institut per dipositar un ram de flors i homenatjar el docent, assassinat brutalment divendres per Mohammed M., de 20 anys, un exalumne fitxat per radicalisme islàmic. El mateix van fer desenes d’estudiants, exalumnes i pares d’aquest centre de secundària públic (sense cap confessió religiosa), víctima d’un atac gihadista que ha traumatitzat aquesta ciutat mitjana, amb uns 40.000 habitants i situada a uns 180 quilòmetres al nord de París.

«Era algú que sempre estava disposat a protegir els altres i resoldre els conflictes de manera pacífica. No em sorprèn que s’interposés davant del terrorista», explica el Joachim a EL PERIÓDICO sobre «Monsieur Bernard», com l’anomenaven els seus estudiants. La seva mort no només ha commocionat la localitat de l’antiga conca minera de la franja septentrional, molt afectada per la desindustrialització, sinó que també ha obligat les autoritats franceses a augmentar al màxim el nivell d’alerta antiterrorista. 

El Govern ha anunciat aquest dissabte que augmenta fins a 7.000 els soldats –normalment són uns 3.000 els que patrullen pel carrer a França– desplegats en el marc de l’operació Sentinelle. El Museu del Louvre i el palau de Versalles van haver d’evacuar els seus visitants i tancar aquest dissabte després de rebre missatges d’alerta, probablement falsos, d’eventuals atacs. També van evacuar una de les parts de la Gare de Lió a París. En canvi, es manté oberta l’àmplia zona de la plaça Concòrdia de París on es concentren els fans per veure en una pantalla gegant els partits del Mundial de rugbi.

Com si s’enfrontés a un tràgic alineament de planetes, l’Executiu d’Emmanuel Macron tem especialment la conjuntura actual al coincidir el tercer aniversari de la decapitació del professor Samuel Paty –brutalment assassinat per un jove gihadista russotxetxè el 16 d’octubre del 2020– amb les possibles repercussions en territori gal de la guerra de Gaza. Les autoritats van detectar des del cap de setmana passat més d’un centenar d’actes antisemites. La majoria van consistir en pintades o insults verbals. Cap d’extrema gravetat, però es tem que puguin anar a més al país on viu la comunitat jueva més nombrosa d’Europa (uns 600.000 integrants). 

¿Un atac vinculat amb la guerra de Gaza?

¿Un atac vinculat amb la guerra de Gaza?«Hamàs havia demanat que hi hagués atemptats aquest divendres. Sabíem que probablement podrien tenir lloc a França», afirma Pierre Millet, de 19 anys, que estudia al liceu Gambetta en una de les seves classes preparatòries (un curs especial posterior al batxillerat) per preparar les proves d’accés a l’escola militar Saint-Cyr. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin –conegut per ser un llengut i no sempre rigorós amb les seves declaracions– també va dir que «hi ha, per desgràcia, un vincle» entre l’atemptat d’Arràs i la nova escalada en el conflicte israeliano-palestí, tot i que no en va aportar cap prova, més enllà del context i la dimensió islamista. La investigació determinarà si hi ha un vincle real. 

«No crec que tingui a veure amb la relació en el conflicte entre Israel i Palestina», defensa, en canvi, el Noah, de 16 anys, alumne del liceu Savary Ferry d’Arràs, el mateix on estudiava el germà petit de Mohammed M., que va ser detingut divendres mentre intentava colar-se en un altre centre de secundària. «Aquest atemptat està sobretot vinculat amb el cas de Samuel Paty», afirma Noah, referint-se al docent d’Història decapitat per haver mostrat en una de les seves classes les caricatures de Mahoma de la revista satírica ‘Charlie Hebdo’. 

Com va passar fa tres anys, el responsable de la mort del professor Bernard és un jove russotxetxè que havia passat la major part de la seva vida a França, on la seva família va obtenir l’asil. Durant l’atac, segons diversos testimonis, tenia una fixació especial per apunyalar un professor d’Història. A banda de l’autor de l’atemptat, neutralitzat per les forces de seguretat gràcies a l’ús del tàser, nou persones més es troben actualment retingudes a comissaria i van ser interrogades en relació amb el cas. La majoria formen part de la família de l’assaltant, coneguda per les seves afinitats salafistes i que ja comptava amb un fill empresonat el 2019 per les seves activitats com a propagandista d’Estat Islàmic (EI).

Un devot de l’educació i la poesia

Un devot de l’educació i la poesia«No era algú que vingués sovint a l’institut. Ja tenia les seves idees i visió estranya de la religió», recorda la Jenny, de 14 anys i que assegura que algunes de les seves amigues coneixien l’autor de l’atemptat. Malgrat la tristesa i l’horror viscut, aquesta alumna de l’institut Gambetta va tornar aquest dissabte al centre tacat de sang amb els seus pares i els seus tres germans. Mentre esperava a la cua per participar en l’ofrena floral, tenia els ulls plorosos i abraçava una de les seves germanes. 

«Quan va sonar l’alarma, primer pensàvem que es tractava d’un exercici. Després, al veure els vídeos –que van circular molt ràpidament per les xarxes socials–, ens vam dir que es tractava d’una broma. No ens crèiem el que passava», recorda la Jenny sobre el moment de l’atac. Uns altres tres professionals del centre, un de manera molt greu, també van resultar ferits en la incursió de l’exalumne radicalitzat, amb dos ganivets. «Tant el professor Bernard com els seus tres companys que es van interposar davant el terrorista, van actuar com herois», assegura la Marine, de 22 anys, una exalumna que el va tenir com a docent de francès, així com la seva germana gran i el seu germà petit, que va viure l’atemptat ‘in situ’.

Notícies relacionades

Bernard, pare de tres filles i descendent d’una família de professors, era un devot de l’educació, a més d’un apassionat de la poesia. «Sempre alegre», «atent als problemes dels seus alumnes», «un apassionat per la seva professió»... Els elogis afloren entre els que el van conèixer i ploren la mort del docent. Ell s’afegeix al nom de Samuel Paty i del coronel Beltrame, assassinat el 2018, en la llista dels funcionaris francesos assassinats per gihadistes després d’haver actuat com herois quotidians.

«Diuen que els millors són els primers a deixar-nos i per desgràcia, això és el que va passar amb ell», afirmava el Thibault, de 22 anys, que el va tenir com a docent en els primers anys d’institut. També havia sigut el professor del mateix autor de l’atemptat, a qui havia valorat amb 17,5 sobre 20 a final de curs i li havia aconsellat que seguís amb els estudis de lletres. Un consell que Mohammed M. no va seguir i va abraçar el deliri gihadista.

Temes:

França